1:5
(1:1, 0:1, 0:3)

Dukla v Třebíči ukázala, kdo je pánem Vysočiny

24.10.2012 / Lukáš Rousek

Přes jeden rok se mohli příznivci třebíčského hokeje pyšnit tím, že hokejisté z druhého největšího města Vysočiny jsou ve vzájemných duelech s krajským městem úspěšnější. Jejich nadšení vyprchalo po středečním utkání, kdy jihlavská Dukla svým výkonem fanoušky ubezpečila, že se vše vrací do zajetých kolejí. Díky brankám Václava Jaroše, Martina Filipa, Jakuba Pekárka, Tomáše Ficence a Tomáše Čachotského rozdrtila Třebíč nekompromisně 5:1.
24.10.2012 17:30, 1. liga ČR - 15. kolo

SK Horácká Slavia Třebíč

Čiliak (56. Dusík) - Rangl, Malena, Zdráhal, Dlapa, Dietz, Čejka, Sláma, Sobotka - Čuřík, Dolníček, Čech - Vondráček, Nahodil, Burian - Přibyl, Šlahař, Kadela E. - Paták, Moučka, Křivohlávek
1

HC Dukla Jihlava

Novotný - Ficenc, Podlipnik, Kolafa, Drtina, Dobrovolný, Jaroš, Zadražil - Hodek, Maliník, Čachotský - Jeslínek, Filip, Krupka - Velecký, Hubáček, Zeman - Pekárek, Pometlo, Polcar
5
Branky a nahrávky: 5. Vondráček (Burian, Zdráhal) - 14. Jaroš (Filip), 26. Filip (Kolafa, Hodek), 45. Pekárek, 52. Ficenc (Hodek, Kolafa), 56. Čachotský (Hodek, Kolafa). Rozhodčí: Minář, Čech - Klein, Lukš. Vyloučení: 7:8. Využití: 0:3. Diváci: 2830. Střely na branku: 22:45. Průběh utkání: 1:0, 1:5.

Průběh utkání

Do zápasu vstoupili aktivněji domácí hokejisté. Brankář Novotný se zahřál při pokusech Přibyla a Moučky. V páté minutě rozhýbala jihlavskou obranu formace navrátilce Nahodila, Novotný přišel o hůl, z vrcholku kruhů vystřelil po ledě Burian a vyražený puk uklidil pohotově pod břevno důrazný Tomáš Vondráček. Za pár chvil pálil z mezikruží těsně vedle Kadela. V 10. minutě si zahrála Dukla první početní výhodu. Čiliak zpacifikoval Drtinovu dělovku od modré. Pak s domácím gólmanem poměřil síly Zeman, nejprve dělovkou z mezikruží a pak nájezdem z pravého křídla. Oba souboje zvládl Čiliak na výbornou.

Na začátku 14. minuty vyslal Václav Jaroš střelu od modré čáry, již jemně tečoval jeden z domácích hráčů a bylo vyrovnáno. Od této chvíle se změnil obraz hry. Jihlava diktovala tempo zápasu a získávala převahu. Na konci úvodní dvacetiminutovky měla Dukla výhodu přesilovky, ve které vypálil Drtina a Čiliak zasahoval bravurním semaforem. Pak šel pykat ještě Čuřík a hosté hráli přes minutu proti třem Třebíčským. Domácí brankář fantasticky zmařil tutovku Filipa, takže do kabin se šlo za stavu 1:1.

Na začátku druhé třetiny doplatila Třebíč na svou nedisciplinovanost. Vyloučení Dlapy ještě přestála, ale po nedovoleném bránění Přibyla již udeřilo. Kolafovu ránu od modré tečoval Martin Filip do horní růžku a Dukla se ujala vedení. Horácká Slavia mohla odpovědět po sekání Zemana. Dělovka Dlapy přes clonícího Vondráčka trefila Novotného do betonu. Dukla však nehodlala pustit otěže zápasu ze svých rukou. Třebíčské naděje na bodový zisk držel vynikající Marek Čiliak, na němž si postupně vylámali zuby Krupka, Maliník a Čachotský.

Trenér Pokorný zamíchal sestavou před závěrečnou periodou. Navíc jeho svěřenci dostali hned výhodu přesilové hry po faulu Ficence, ale s početní výhodou naložili mizerně. Aby toho nebylo málo, na začátku 45. minuty pokazili Třebíčští rozehrávku, za což je ztrestal Jakub Pekárek a bylo prakticky rozhodnuto. Domácí se dostali do obrovské křeče, se kterou se do konce zápasu nedokázali vyrovnat. Ve druhé polovině třetí třetiny trestala Jihlava fauly Třebíčských. Nejprve Tomáš Ficenc tečoval střelu od modré a v 56. minutě si domácí hráči srazili do branky přihrávku Tomáše Čachotského. Dukla v derby zaslouženě vyhrála a bere 3 mistrovské body.

Ohlasy trenérů

Kamil Pokorný – Třebíč: Mně se to hodnotí těžko, protože jsme měli jiné představy. Prvních deset minut jsme hráli dobře. Bohužel si asi hráči mysleli, že tak to půjde pořád. Pak přišla fatální chyba, ta Jihlavu nastartovala a už první třetinu dohrála aktivně. Dala gól a od druhé třetiny jsme tahali za kratší provaz. Tam jsme byli pod zbytečným tlakem, nesmyslně faulujeme v útočném pásmu, takže problém je asi v hlavách hráčů, protože nebylo to o tom, že bychom měli špatný vstup do utkání. Bylo vidět deset minut, že se soupeřem se dá hrát, ale musí být všechno srovnané. Bohužel od desáté minuty nebylo srovnané vůbec nic a ten výkon byl špatný.

Patrik Augusta – Jihlava: Utkání se mi hodnotí dobře. Dneska jsme podali velmi dobrý výkon. Myslím si, že od druhé třetiny jsme byli lepším týmem, dobře jsme se pohybovali, měli jsme spoustu šancí, které domácí brankář pochytal. Pak nám to tam napadalo ve třetí třetině.