Kdo mohl, tak střílel, ohlíží se za derby v Třebíči Tomáš Ficenc

26.10.2012 / Zdeněk Drla

Parádní výsledek. Tak zhodnotil výhru Dukly Jihlava na ledě Horácké Slavie Třebíč kapitán červenožlutých Tomáš Ficenc. Sám se na vysoké výhře podílel jedním gólem, když v přesilové hře tečoval za záda třebíčského gólmana Čiliaka střelu Daniela Hodka. „Je za námi další těžký zápas. Vyhráli jsme 5:1 a jsme za to rádi,“ říká spokojeně vůdce jihlavské kabiny. Dukla porazila Třebíč po dlouhých třinácti měsících. Naposledy se z výhry na soupeřem z Vysočiny radovala loni 24. září.

Vysočinské derby mezi Horáckou Slavií a Duklou sledovalo v Třebíči 2830 diváků, kteří vytvořili parádní atmosféru. „Před velkou návštěvou se hraje líp,“ poukazuje Tomáš Ficenc na zaplněné tribuny v Třebíči a dalších městech v kontrastu s tristními návštěvami na některých menších stadionech. „V Třebíči je to pořád stejné. Lidi chodí na derby, stejně jako u nás, ve velkém počtu. Jsme rádi, že se nám povedlo zápas takhle zvládnout,“ ohlíží se za teprve druhou výhrou Dukly na ledě soupeře v této sezoně.

V zápase se Jihlavě povedly přesilové hry. V Třebíči rozdali dva hlavní sudí celkem patnáct menších trestů. Dukla měla sedm přesilovek, z nichž vytěžila hned tři góly. „Konečně nám to tam trochu padá. Přesilovkám se věnujeme pořád, teď nám to vyšlo. Jsem rád, že to zafungovalo a pomohlo nám to k vítězství nad Třebíčí,“ hodnotí Tomáš Ficenc využité početní výhody. Jeho družina odehrála dobře i osm oslabení. Ani jednou neinkasovala.

Svého regionálního rivala Jihlava přestřílela. V oficiálních statistikách je zapsán údaj o počtu střel v poměru 22:45. Jihlavští více střílí a je to znát na výsledku. „Stupňuje se to. Teď jsme ve dvou venkovních zápasech dali jenom dva góly, potřebovali jsme konečně vyhrát. Střílelo se z každé pozice. Kdo mohl, tak střílel. A z toho je i ten vysoký počet střel. Byli jsme hodně aktivní, což je cesta k úspěchu. Takhle bychom měli hrát dál,“ přemítá kapitán.

A právě častá střelba může být receptem na úspěch. Stranou musí jít hokejové parádičky, důležitý je výsledek. „Říkali jsme si, že kdo může, tak vystřelí. Nebudeme to hrát na krásu, ale půjdeme do brány,“ prozrazuje předzápasovou taktiku Tomáš Ficenc. Vyplatila se. „Třikrát jsme střelu tečovali, jednou si to tečovali oni sami. To jsou nejnebezpečnější střely a musíme to využívat dál a takhle hrát,“ ví dobře hráč s dvaadvacítkou a jmenovkou Ficenc na zádech.

Právě jeho jméno se souhrou náhod nebo nedopatřením objevilo v textovém onlajn přenosu zkomolené. U čtvrtého gólu svítilo jméno Tomáš Vincenc. „Ať se podívají na dres, jak se píše moje jméno. Co k tomu mám říct víc,“ krčí rameny vůdce kabiny a nehodlá „překlep“ nikterak dál komentovat.

Nyní se už se svými spoluhráči připravuje na další bitvu. K zápasu v Třebíči se už nevrací. „Teď už je to pryč, čeká nás nový zápas,“ vzhlíží k sobotnímu duelu Jihlavy s Ústeckými Lvy, který uvidí diváci na Horáckém zimním stadionu od 17:30 hodin.