Dostáváme strašně moc gólů, shodují se po utkání s Duklou berounští hráči

08.11.2012 / Tomáš Lysý

Ten, kdo ve středu zavítal na Horácký zimní stadion, určitě nelitoval. V zápase 20. kola první ligy mezi Jihlavou a Berounem bylo k vidění celkem jedenáct gólů. Hosté sice vstřelili v každé třetině po jednom, jenže puk z holí domácích hráčů si našel cestu do branky celkem osmkrát. „Kdybychom věděli, proč inkasujeme tolik gólů, tak to samozřejmě změníme,“ říkají shodně obránce Tomáš Kaláb a gólman Marek Benda. Medvědi tak jen potvrdili pro ně ne příliš lichotivou statistiku. Víc gólů v dosavadním průběhu soutěže nikdo nedostal.

První třetina rozhodně nevypadala na to, že Dukla zvítězí v utkání o pět branek. „My jsme byli ze začátku zápasu lepší, prvních deset minut jsme se snažili hrát to, co jsme chtěli. To znamená rychle napadat. Pak jsme sice dostali gól, ale podařilo se nám vyrovnat,“ pouští se do hodnocení zápasu obránce hostů Tomáš Kaláb. „Pak nám ale Dukla odskočila, a to zaslouženě, protože využila brejky, které měla.“

Mladý obránce však po druhé třetině „flintu do žita“ určitě neházel. „Ve třetí třetině jsme si řekli, že to zkusíme a podařilo se nám snížit na 5:3. Pak už to ale bylo vabank a dostali jsme další góly,“ připomíná třebíčský odchovanec, toho času ve službách Berouna, kde hostuje do konce sezony právě z Dukly. Kapitán Medvědů Aleš Padělek jeho slova potvrzuje. „Za stavu 5:3 jsme měli ještě šanci, ale dostáváme strašně moc gólů. Jsme pasivní vzadu, přejíždíme hráče, puky - a to jsou školácké chyby. Z toho pak pramení ty prohry, které jsou venku vysoké,“ přitakává někdejší oblíbenec jihlavských fanoušků.

Právě zkušený útočník moc dobře ví, o čem mluví. Na rozdíl od Tomáše Kalába hraje v týmu od začátku sezony, ve které se Berounským vůbec nedaří. Třinácté místo v prvoligové tabulce a nejvíce inkasovaných gólů z celé ligy (89) hovoří za vše. „Doma třeba zahrajeme slušné utkání. Jenže přijedeme ven a zase dostaneme nářez jako prase. Nevím, co s tím. Jak říkám, děláme školácké chyby a to asi pramení z nějaké nezkušenosti, kterou vzadu máme,“ snaží se najít příčinu vysokých proher Padělek.

Osm obdržených gólů určitě není příjemné pro útočníky a obránce, natož pak pro brankáře. „Dnešek určitě nemůžu hodnotit příznivě. To je už náš několikátý zápas venku, kdy máme problémy. Kdybych věděl, čím to je, tak to změním,“ říká smutně gólman Medvědů Marek Benda a dodává: „Jen věřím, že se to napraví a budeme hrát líp, protože s tolika obdrženými góly nemůžeme udělat žádné výsledky,“ říká muž s maskou, který sezonu začínal v Mostě a nyní se přesunul k řece Berounce. Také Tomáš Kaláb věří, že se hra i výsledky týmu brzy zlepší: „Moc se nám nedaří, ale musíme se zvednout a snad se nám podaří něco urvat. Musíme prostě jít bod po bodu a snad to půjde.“

Právě výše uvedení hráči Berouna velmi dobře znají prostředí Horáckého zimního stadionu. Spolu s trenérem hostů Alešem Totterem a jeho hrajícím asistentem Pavlem Vostřákem totiž v Jihlavě působili (stejně tak mladý útočník Tomáš Karpov nebo autor berounského hattricku Lukáš Havel, který ten v Dukle hrál v mládežnických kategoriiích - pozn. aut.). „Já jsem se na zápas těšil. Byl jsem správně namotivovaný, ale gól jsem nedal. Je mi z toho smutno. Mohl to být vyrovnaný zápas, jak to zpočátku vypadalo, a nakonec to byl pro nás debakl,“ říká sklesle Aleš Padělek. Jeho slova potvrzuje také Tomáš Kaláb. „Motivace tam dnes samozřejmě byla, chtěli jsme tady uspět, ale Jihlava byla lepší a zaslouženě vyhrála,“ doplňuje Kaláb, který ještě před měsícem oblékal červenožluté barvy a nyní je v Berouně na hostování do konce sezony.

Marek Benda prozradil, že na zápas byla vypsána i malá prémie. „Kdybychom vyhráli, tak od pana Kříže, což je náš manažer, který pochází z Jihlavy, bylo dohodnuto, že každému z nás koupí ve čtvrtek svačinku. Ale bohužel se to nevyplnilo.“ I přes vysokou prohru se snažil najít na čstředečním večeru alespoň nějaký klad. „Jediné, co bylo na celém zápase pozitivní, byli jihlavští fanoušci, kteří jsou opravdu neskuteční. Asi dvakrát mne vyvolávali, což bylo hrozně příjemné a moc si toho vážím. Moc se mi líbilo, že nezapomněli,“ zakončuje ohlédnutí za zápasem sympatický gólman.

OSM GÓLŮ. Gólman Berouna Marek Benda, na jehož působení v jihlavském dresu fanoušci nezapomněli, inkasoval ve středečním zápase osmkrát. Dva góly dostal z hole Tomáše Čachotského.
Foto: Petra Skopcová (www.medvediberoun.cz)