Propadli jsme ve všech herních činnostech, říká hokejový matador Jan Hranáč

14.11.2012 / Štěpán Duda

Ani matador Jan Hranáč nezabránil ve středu večer vysoké porážce Mostu na Horáckém zimním stadionu. Dukla rozstřílela ve dvaadvacátém kole první ligy Severočechy jednoznačně 7:1. „Byli jsme horší ve všech herních činnostech, od obrany po útok. Vůbec jsme nebruslili a nehráli, jak jsme chtěli,” říká třiačtyřicetiletý obránce.

Dukla vstoupila do zápasu, ve kterém byla papírovým favoritem, poněkud vlažneji. Most, který se potýká s rozsáhlou marodkou, hrál v prvních minutách aktivně. Obraz hry se změnil až po prvním gólu Tomáše Čachotského, který zužitkoval početní výhodu. „Před zápasem jsme si řekli, co jsme v prvním vzájemném střetnutí udělali za chyby. Ale od deváté minuty první třetiny naše hra byla stejná jako na našem ledě. Neplnili jsme trenérovy pokyny, obrana byla velmi slabá," hodnotí výkon svého týmu mostecký kapitán. „Do Jihlavy jsme jeli s tím, že budeme hrát aktivní hokej. Bohužel jsme to splnili jen na začátku utkání,” říká Jan Hranáč.

Domácí se po prvním vstřeleném gólu zvedli a nasázeli hostům ještě v první třetině další dva góly. „O přestávce jsme si v kabině řekli, co děláme za chyby a jak budeme hrát v druhém dějství, ale herní projev se nezměnil,” odpovídá smutně třiačtyřicetiletý obránce na otázku, zda šlo s nepříznivým vývojem skóre po první dvacetiminutovce ještě něco dělat.

Ve druhé třetině už domácí hokejisté na ledě dominovali a nepouštěli hosty k žádné útočné aktivitě. Exlitvínovský gólman Martin Volke lovil znovu třikrát puk ze své svatyně. Od té doby hráli bílooranžoví jakoby bez chuti. „Když prohráváte 0:6, tak se nechce. Ve třetí třetině jsme to už jen dohrávali," přiznává bez obalu zkušený zadák. „Teď si musíme z tohoto utkání vzít to dobré a to špatné a připravit se na další zápas. Na tréninku si něco řekneme, ukážeme si chyby. Hlavně mladé musíme povzbudit,” pokračuje kapitán aktuálně dvanáctého týmu prvoligové tabulky.

Most si z Jihlavy odvezl "sedmičku". „Po sedmigólovém přídělu padá psychika hodně dolů. Trenéři nám na tréninku ukážou naše hrubé chyby v obraně a my se z nich musíme poučit,” podotýká vůdce Mostu, vůbec nejstarší aktivní hráč v první lize.

V dalším kole, které je na programu již v sobotu 17. listopadu, přivítají mostečtí hokejisté na svém ledě Horáckou Slavii Třebíč. „Musíme se na Třebíč dobře připravit a zase po třech prohraných zápasech vyhrát,” říká rázně hokejový matador.

Most se v současné době nachází u dna prvoligové tabulky, se ziskem třiadvaceti bodů je dvanáctý s osmibodovým náskokem na předposlední Beroun. Severočeský klub tak zatím nemá záchranářské starosti, jako v minulém ročníku, přesto s aktuálním postavením nepanuje spokojenost. „Mít na kontě dvacet tři bodů není to, co jsme si představovali. Musíme se zvednout, hlavně v domácích zápasech nepodáváme takové výkony, jaké bychom chtěli,” říká Jan Hranáč.

Cestu na Horácký zimní stadion si ve středu našlo na dvanáct stovek diváků, kteří zajistili obstojnou kulisu, v Mostě při domácích zápasech panuje spíše komorní atmosféra. Podle statistik chodí na zápasy v průměru necelé tři stovky fanoušků. „Dlouhodobě je hokej v Mostě u diváků na posledním místě, atmosféra je velmi špatná. Všechny diváky stahuje Chomutov a Litvínov. Je to škoda, protože to týmu taky nepomůže, když na nás diváci jenom nadávají. Na nějaké zlepšení nejsou finance. Pro diváky by bylo možná lepší, kdyby se tam hrála druhá národní liga a byli jsme na špici tabulky,” dodává zkušený obránce.

Jan Hranáč hlídkuje na brankovišti. Foto: Zbyněk Zápotočný

Jan Hranáč

Třiačtyřicetiletý obránce (narozen: 26. října 1969) do velkého hokeje vstoupil poprvé na Kladně. Odtud se přes prvoligové stadiony dostal do Litvínova. V dresu Chemopetrolu strávil osm sezon, v nichž byl důležitou postavou litvínovské defenzivy. V sezoně 2001/2002 dokonce nakoukl do nejvyšší ruské soutěže, kde oblékal dres Lady Togliatti. Na čtyři sezony se vrátil na extraligová kluziště v dresu "chemiků" z Litvínova. Od roku 2008 působil na Slovensku, kde v tamní extralize vystřídal postupně Nitru, Skalici a Zvolen. V létě 2011 se sice vrátil zpět do českého hokeje, angažmá v Mostu ale záhy pro tohoto důrazného obránce skončilo, a tak se vydal za novou výzvou v podobě mezinárodní Erste Bank ligy na jih Moravy do Znojma, kde ale odehrál pouze jednu sezonu. Na sever Čech se vrátil před startem aktuálního ročníku první ligy.