Nováček první ligy v sezoně 2013/2014: AZ Havířov

10.09.2013 / David Jahoda, Miroslav Fantal

V loňském soutěžním ročníku první liga žádného nováčka do své rodiny nepřibrala, letos se však do druhé nejvyšší soutěže zapojí hned dva nové celky – Havířov a České Budějovice. My vám nyní představujeme prvního z nich, a to klub HC AZ Havířov 2010, který se do první ligy vrací po třech letech strávených ve druhé lize a ve středu 11. září bude prvním soupeřem Dukly Jihlava v nové sezoně. Zápas začíná na Horáckém zimním stadionu v 17:30 hodin.

Historie vzniku

Na havířovském území v minulosti sídlilo více klubů, kořeny nynějšího týmu HC AZ Havířov 2010 však sahají až do roku 1928. Klub v tomto roce vznikl v Lazích, které jsou dnes součástí města Orlová. Kádr tehdy tvořili většinou muži, kteří pracovali na šachtě.

V roce 1931 se tým nechal zaregistrovat pod názvem KČT Lazy. Činnost klubu byla pozastavena druhou světovou válkou, k jejímu obnovení však došlo na podzim 1945. Lazy byly domácím prostředím do poloviny 60. let, poté se do financování klubu výrazně vložila společnost Důl Antonín Zápotocký, jež ho roku 1966 přestěhoval do nově vybudovaného města Havířov a pojmenoval jej TJ AZ Havířov.

V roce 1968 klub postoupil do Národní hokejové ligy (tehdy 2. nejvyšší soutěže v Československu). AZ hrál tuto soutěž čtyři sezony, výjimkou bylo období let 1979 – 1983, kdy mužstvo sestoupilo do krajského přeboru. V roce 1992 se podařilo to, na co se v Havířově dlouho čekalo, a to postup do druhé ligy, kde Havířovští působili do roku 1999. Pak totiž klub převzal extraligovou licenci od Opavy.

Celkem čtyři roky se Havířov udržel v nejvyšší soutěži. Největším úspěchem však bylo pouze jedenácté místo ze sezony 2001/2002. Následující ročník se havířovskému celku vůbec nedařilo, a nakonec po neúspěšné baráži s Kladnem sestoupil do první ligy. Tam se Havířovu nejvíce povedl ligový ročník 2005/2006, když došel až do semifinále. V lednu 2010 ale tým kvůli finančním problémům musel ze soutěže předčasně odstoupit, první liga se tak dohrávala v nekompletním složení.

Na jaře téhož roku šel klub provozující havířovský hokej do konkurzu. V létě pak vznikl nový klub pod historickým názvem AZ Havířov, jenž se zapojil do druhé ligy.

Premiérová sezona přinesla čtvrtfinálové zklamání, v té další utekl postup jen o bod. O rok později už si však Havířov první ligu vybojoval.

Slavní odchovanci

Havířovská hokejová škola se může pyšnit několika známými jmény. Jedněmi z nich jsou obránci František Procházka a Luděk Čajka, kteří však už v brzkém mládí spojili svou kariéru s jinými kluby. Procházka s Litvínovem a Čajka se Zlínem. Oba byli reprezentanti, Procházka s národním týmem dokonce vybojoval třikrát bronz (jednou na OH, dvakrát na MS).

Dalším odchovancem Havířova je útočník Jan Peterek, jenž se nyní chystá na devátou sezonu v řadě v dresu Třince. Na podzim mu bude už 42 let. Zkušeností na rozdávání má i brankář Jiří Trvaj, který je stejně jako Peterek rodák z Havířova, a v extralize nastupuje za Kometu Brno.

Předchozí sezona

Ambice na postup do první ligy dokazovali hokejisté Havířova již v sezoně 2011/2012, kdy ovládli základní část druhé ligy a vzápětí i play-off. V následné baráži už ale Slezané skončili na třetím, tedy nepostupovém místě. Neúspěch v podobě setrvání ve třetí nejvyšší soutěži však Havířovské do kolen neposlal. Ba naopak, AZ v posledním ligovém ročníku opět vyhlásil nejvyšší cíle a od počátku soutěže je naplňoval. V základní části sice skončil Havířov na druhém místě za celkem Přerova, ovládl však tabulku vstřelených i inkasovaných branek.

⇒ Produktivita v sezoně 2012/2013

Jan Kolařík – 62 bodů
Antonín Pechanec – 51 bodů
Michal Sztefek – 39 bodů

Pozn.: Do bodování se počítá základní část a play-off.

Ve vyřazovací části se Havířovu jako první postavili hokejisté Opavy, kterým ukončili sezonu výsledkem 3:1 na zápasy. Stejným poměrem skončila také semifinálová bitva s ostravskou Porubou. Nejvíce utkání bylo k vidění ve finále, série s Karvinou se protáhla na pět duelů. V tom rozhodujícím smetl AZ svého soupeře vysoko 8:2 a podruhé za sebou si vybojoval účast v baráži o první ligu.

V rozhodující fázi sezony si Havířov počínal dosti suveréně a v prvních pěti utkáních neztratil ani bod. A jelikož už bylo o dvou postupujících rozhodnuto, zbylá tři utkání byla zrušena. Havířovští se tak po třech letech strávených ve druhé lize vrací o soutěž výš.

Odchody a příchody

Po skončení úspěšné sezony klub opustili obránci Alexandr Hegegy, jenž bude nyní oblékat dres Karviné, Werner Hartmann, kterému skončila smlouva, a jako poslední Lukáš Zientek, jenž posílí defenzivu Orlové. Ani útočné řady nezůstaly pohromadě. Robert Najdek ukončil kariéru a Vít Stránský zamířil do Frýdku/Místku.

Opačným směrem, tedy do dresu AZetu, putovali obránci Jiří Klimeček z Karlových Varů, Zdeněk Deutsch z Karviné a Lubomír Vosátko ze slovenské Nitry. Na zkoušku přišel ještě třinecký Michal Žvátora. Ofenzivní sílu doplnili dva hokejisté, které jsme v minulých sezónách mohli vidět prohánět se v dresu Kohoutů. Jakub Šlahař přichází ze Zlína, útočník Zbyněk Hampl z Třince.

Stadion

Víceúčelová hala, která nese název K&K Pneu aréna, je umístěna na jižní straně města poblíž autobusovému nádraží. Otevřena byla v roce 1968 hokejovým kláním mezi domácím Havířovem a Duklou Hodonín. Mimo havířovského áčka a mládeže využívají prostory stadionu, jehož tribuny pojmou přes pět tisíc diváků, také krasobruslaři či amatérské hokejové kluby.

Pozn.: Autory tohoto článku jsou redaktoři webu www.hc-olomouc.cz