Jsme rádi, že jsme dali první gól, říká s úlevou Tomáš Čachotský

11.09.2013 / Libor Kucza

První liga je zpět! Horácký zimní stadion opět hostil mistrovské utkání, v němž byl k vidění velmi tuhý boj. Na Vysočinu totiž přicestoval houževnatý nováček z Havířova. Slezany navíc podporovala početná skupina fanoušků, jež přispěla k velmi dobré atmosféře. Vyrovnané střetnutí rozhodly dvě trefy v prostřední periodě, přičemž autorem té úvodní byl Tomáš Čachotský, novopečený kapitán mužstva. „Jsou to umlácené body. Myslím si však, že je to daleko důležitější, než kdybychom je jasně přehráli,“ přibližuje důležitost tříbodového zisku agilní útočník.

Úvod utkání přinesl poněkud rozpačitý hokej, přesto o něco málo více ze hry měla domácí Dukla. Vstřelenou branku ale první třetina nepřinesla. „Je pořád vidět, že je to začátek sezony, kombinace tam vázla. Myslím si, že prvních deset zápasů takových bude, musíme je zkrátka umlátit,“ ví Tomáš Čachotský. S přibývajícím časem začal Havířov stále více vystrkovat růžky a ohrožovat jihlavskou svatyni. „Soupeř postoupil z nižší soutěže, hrál naprosto uvolněně, výborně,“ nešetřil Viktor Ujčík komplimenty na adresu havířovských hokejistů. „Hodně nás taky podržel Ríťa (David Rittich pozn. aut.),“ vysekl trojnásobný mistr světa poklonu prakticky o generaci mladšímu brankáři. „Věděli jsme, že tam budou mít spoustu mladých kluků, co dobře bruslí a dohrávají souboje. Vezou se na vlně euforie, protože postoupili, loni vyhráli spoustu zápasů,“ hodnotí Tomáš Čachotský kádr z města horníků. „Mají také dobré fanoušky, my máme ale samozřejmě lepší,“ doplňuje s úsměvem ve tváři sympatický forvard.

Zlomový okamžik utkání přišel v 28. minutě. Tomáš Čachotský nabral rychlost, prohnal se nejprve středním, poté útočným pásmem a s elegancí sobě vlastní otevřel bekhendovým blafákem skóre. „Hostující obránce tam měl menší obratnostní vložku, to se ale někdy stane. Nabídnutou šanci jsem využil, jsem šťastný, že mi to tam padlo,“ popisuje jihlavská „devadesátka“ svůj přesný zásah.

Druhé rozsvícení červeného světla měl na svědomí Viktor Ujčík, jenž překvapil hostujícího brankáře. „Dostal jsem puk trochu pod nohy, věděl jsem, že musím jít do bekhendové kličky. Všiml jsem si, že gólman je rychlý, navíc se mi vrtěl kotouč, tak jsem to zkusil mezi nohy. To, že to vyšlo je paráda,“ objasňuje svoji trefu zkušený útočník.

Dvoubrankové vedení udržela Dukla téměř až do konce utkání. Jiskřičku naděje vykřesal pro havířovský celek extraligovými boji ošlehaný Lubomír Vosátko. „Koledovali jsme si o to. Když se náš hráč vracel na led, tak najel do pásma a z vrchu kruhu to tam napálil golfákem. Hrozně složitá střela, zvlášť když to jde přes beka. Věřil jsem ale, že už to udržíme, nakonec jsme zbytek odehráli poměrně v klidu,“ přibližuje Viktor Ujčík hektický závěr souboje.