2:1
(0:0, 2:0, 0:1)

Dukla v úvodním zápase přemohla AZ Havířov

11.09.2013 / Luboš Jaroš

Jihlava chtěla do nové sezóny vstoupit úspěšně. Havířov však domácímu tlaku dlouho odolával. Nakonec se však Dukla dostala do vedení dvěma slepenými góly Tomáše Čachotského a Viktora Ujčíka na které už hosté nedokázali odpovědět a v samém závěru pouze snížili Lubomírem Vosátkem na konečných 2:1.
11.09.2013 17:30, 1. liga ČR - 1. kolo

HC Dukla Jihlava

Rittich – Dobrovolný, Zadražil, Mocek, Podlipnik, Kaláb, Stebih – Čachotský, Zeman, Mikeš – Důras, Ujčík, Prokš – Velecký, Hubáček, Krupka – Březina, Kadlec, Jícha
2

AZ Heimstaden Havířov

L. Daneček – Vosátko, Bezuška, Krisl, P. Rimmel, Graca, Koma, Deutsch, Klimíček – Kanko, Haas, Kolařík – J. Daneček, Jakúbek, Šlahař – Pechanec, Škumát, Sztefek – Maruna, Říčka, M. Rimmel
1
Branky a nahrávky: 28. Čachotský (Zeman), 28. Ujčík (Zadražil, Prokš) – 59. Vosátko (J. Daněček). Rozhodčí: Blecha – Černý, Reich. Vyloučení: 4:4, navíc Koma (HAV) 5 + do konce utkání za zásah do oblasti hlavy a krku, Škumát (HAV) 10 za zásah do oblasti hlavy a krku. Bez využití. V oslabení: 0:0. Diváci: 1688. Střely na branku: 25:29. Průběh utkání: 2:0, 2:1.

Průběh utkání

První utkání nového ročníku chtěla Jihlava přetavit v úvodní výhru. Jenže proti soupeři z Havířova to neměla jednoduché. V první šanci se ocitl Důras, který dostal ideální pas do jízdy. Svůj samostatný nájezd však zakončil jen střelou do lapačky Danečka. Ve 3. minutě dostali domácí výhodu 5 minutové přesilové hry po faulu Jaroslava Komy na Mikeše. Dukla se však snažila marně, hostující gólman byl bezchybný. Nejblíže vstřelené brance byl Velecký, který orazítkoval tyč.

Ubráněná přesilovka vlila hostům novou krev do žil. Častěji začali ohrožovat Ritticha, leč pouze z větší vzdálenosti. Závěr úvodní dvacetiminutovky přinesl akci Jíchy, který skvěle zaskakoval v útoku. Po jeho nahrávce zakončoval Hubáček, hostující gólman však puk dokázal vyrazit do rohu. Jihlava udeřila ve 28. minutě, nejprve Tomáš Čachotský projel mezi dvěma obránci jako nůž máslem a zasunul puk bekhendem pod víko, 1:0.

Studenou sprchou pro hráče Havířova byla branka Viktora Ujčíka, který dostal ideální přihrávku po brankovišti, mazácky si položil brankáře a zasunul puk pod jeho betonem do branky, 2:0. Dukla byla aktivnějším týmem, další branku však už do konce prostřední části hry vstřelit nedokázala. Více ze hry měli domácí i v nadále, od většího přídělu držel hosty skvěle chytající Daneček.

V 56. minutě mohla Dukla svoje vítězství pečetit ve dvojnásobné početní výhodě, ta však trvala pouze necelou půlminutku, než fauloval domácí Důras. Hosté si dokázali vytvořit závěrečný tlak v 59. minutě, kdy pohotovou střelou snížil Lubomír Vosátko, 2:1. Vyrovnání nepřineslo ani závěrečné power-play, a tak Jihlava zaslouženě zvítězila jednobrankovým rozdílem.

Ohlasy trenérů

Jan Daneček (trenér AZ Havířov): „Věděli jsme, že nás čeká těžké utkání, protože Dukla bude patřit k týmům, které budou hrát v soutěži o čelní umístění. Jsme nováček, přesně jsme nevěděli, jaká je realita. Přivítali jsme, že jsme jeli na tak silného soupeře, protože ti vám otevřou oči a ukážou, jak to bude vypadat. Hráči zjistili, že rozdíl mezi druhou a první ligou je obrovský, hlavně v bruslení. Domácí nás přebruslovali po dvě třetiny. Potom jsme v poslední třetině vyrovnali. Nevím ale, jestli to bylo tím, že jsme přidali, nebo soupeř hrál na výsledek a tolik na to netlačil. Podařilo se nám dát gól, který však přišel pozdě. Domácí měli zápas pod kontrolou a zaslouženě vyhráli.

Petr Vlk (trenér HC Dukla Jihlava): „Přestože jsme viděli výsledky z přípravných utkání, tak k nám přijela velká neznámá. Na naší straně bylo spousta mladých kluků, proti soupeř, který nemá co ztratit. Hosté hráli uvolněně, zkoušeli to i v oslabení, pokoušeli se o brejky. V první části jsme z přemíry snahy dovolili soupeři několik přečíslení, několikrát se to pak opakovalo i ve druhé třetině. Z velké snahy pramenilo to, že jsme poté nestihli dobruslovat. Druhá třetina byla z naší strany, hlavně co se ofenzivních věcí týče, velice dobrá. Padly také dvě branky. Utkání se mohlo odvíjet úplně jinak, kdyby dal Michal Důras místo břevna branku. Potýkáme se se zraněními, nyní se nám to po druhém střídání opět rozpadlo (odstoupení Romana Mikeše - pozn. aut.), takže to stále lepíme. Třetí třetina vypadala tak, jak vypadala, do ničeho jsme se již nechtěli nutit.

Fotogalerie utkání

Fotogalerie