Věděl jsem, že Tomáš Čachotský udělá při nájezdu to samé jako při třetím gólu Dukly, říká gólman Mostu Martin Volke

27.10.2013 / Tomáš Lysý

Zajímavý zápas odchytal poslední říjnovou sobotu gólman Mostu Martin Volke. Po první třetině byl v ohni střel a zejména díky jeho výkonu inkasovali Severočeši od Dukly pouze jeden gól. Ve druhé třetině pak stál tváří v tvář Tomáši Čachotskému, který se na něj řítil v samostatném úniku a posléze zvýšil vedení Jihlavy na 3:1. Stejný – a po precizním zakončení opět úspěšný – nájezd volil kapitán Dukly i při prvním ze série tří samostatných nájezdů, do kterých zápas nakonec dospěl. „Tušil jsem, že svůj blafák zase provede, stejně jako ve druhé třetině, kdy jsem zůstal moc statický,“ říká gólman Mostu, který byl s jednobodovým importem z Vysočiny spokojen.

Čekal jste, že si v první třetině dost zachytáte? Jihlava měla dost šancí a vy jste se musel pořádně ohánět…
Byl to typický zápas tady v Jihlavě (úsměv). Dukla má vždy pořádný nástup do první třetiny a hlavně prvních deset minut nevíte, kam dřív skočit. Ale tak nějak jsme to ustáli, kluci výborně bránili a pak už to bylo lepší.

Kdyby jste inkasovali v první třetině více gólů, zápas by se asi odvíjel jinak, souhlasíte?
Tak asi ano. Oni jsou zvyklí dávat soupeřům v první třetině dva tři góly s tím, že si to už pak v klidu v uvozovkách dohrají. Ale dneska jim to nevyšlo. Věděli jsme, že Dukla bude mít takový nástup, i když i my jsme tam nějaké šance měli. Ale se spoluhráči jsme to zvládli dobře a zaplať Pánbůh, že to bylo po první třetině jen jedna nula.

Dukla Vám sice ve druhé třetině odskočila na rozdíl dvou gólů, ale vy jste využili na začátku třetí třetiny dvojnásobnou přesilovku pět na tři. Byl to klíčový moment třetí třetiny?
My jsme hlavně s přesilovkou pět na tři naložili špatně na konci druhé třetiny, kdy jsme vůbec nevystřelili. Ale pak jsme si v kabině s kapitánem Zdeňkem Taušem nebo se staršími hráči jako je Chary (Kamil Charousek – pozn. aut.) řekli, že musíme střílet víc. Vystřelilo se, padlo to tam, a když se dá pět na tři, tak je to vzpruha a hned se hraje veseleji. Dotáhli jsme se na jeden gól a pak už je to o štěstí. Se zápasem se dá ještě něco dělat. Navíc, jak se říká, kdo nedá přesilovku pět na tři, ten nemůže vyhrát nebo bodovat.

Zápas nakonec dospěl až do samostatných nájezdů. Jako první hráč Dukly na Vás jel Tomáš Čachotský, který předvedl blafák do bekhendu stejně jako při gólů na 3:1. Čekal jste to?
Já jsem věděl, že udělá to samé jako při třetím gólu Dukly. Akorát se mi při přesunu k tyči zapíchla brusle a už jsem se k tyči nedostal. Zůstal jsem v brance viset a on to dával skoro do prázdné. Tušil jsem, že svůj blafák zase provede, stejně jako ve druhé třetině, kdy jsem zůstal moc statický. Byl jsem více na předku, pak jsem se trochu překlopil do brány a pro něj už to bylo jednoduché.

V předchozích šesti zápasech jste nasbírali dvanáct bodů. Po špatném startu soutěže tak nyní zažíváte lepší období. Je dnešní bod povzbuzením do dalších zápasů?
S naším postavením v tabulce je pro nás každý bod cenný. Hlavně je důležité, že si ověříme, že umíme hrát i se soupeři, kteří jsou na tom daleko jinak a daleko lépe než my. Je to samozřejmě příjemné nejen pro nás starší, ale i pro mladé kluky, co tady s námi jsou, když víme, že nějaké body dokážeme „uklohnit“ i venku.