Dukla jede k poslednímu zápasu základní části, stejně jako loni, do Havířova

16.02.2016 / Tomáš Lysý

Na dva týdny do roka a do dne. Zápas dvaapadesátého kola ve středu 17. února 2016 zavře oponou za základní částí a jediným celkem, se kterým se Jihlava střetla pouze třikrát, je Havířov. Také loni cestovala Dukla k poslednímu kolu do K&K Pneu Areny, domovského stánku AZetu. Jenže zatímco před rokem potřebovaly oba týmy body – Slezané k boji o přímý postup do play-off a Dukla ke druhému místu, nyní je situace jiná. Havířov si pondělní porážkou v Prostějově zavřel vody přímého postupu do čtvrtfinále a skončí sedmý. Dukla potřebuje k druhému místu tři body své a benáteckou pomoc.
Utkání, které startuje v 18 hodin, můžete sledovat prostřednictvím textového onlajnu.

Jihlava ještě bojuje o druhé místo v tabulce, situaci ale nemá ve svých rukách

Šestice přímých účastníků čtvrtfinále play-off je známá. Vyřazovací boje začne doma Kladno, České Budějovice, Jihlava a Slavia Praha, na led soupeře pojede Přerov a Prostějov. Je také jasné, že předkolo play-off začne doma Havířov, který nemůže být horší či lepší než sedmý. Dukla ještě může zabojovat o druhé místo v tabulce, potřebuje ale dovézt plný bodový zisk z Havířova a zároveň doufat, že Benátky (možná posilněné hráči z Liberce, který hraje extraligu již dnes v úterý) vyhrají za tři body na ledě Motoru. V případě bodové shody Dukly a Motoru jsou na tom lépe Jihočeši, kteří v sobotním duelu snížením v závěru na 2:4 stanovili, že ze vzájemných zápasů mají oba týmy 6 bodů a skóre 11:11. Dalším kritériem je celkový rozdíl skóre ze všech zápasů základní části, který mají nyní České Budějovice lepší o 11 branek. Zajímavá bude také situace ohledně zbylých třech volných míst v předkole. Osmé Ústí nad Labem má 72 bodů a v posledním kole hostí desátou Třebíč (70 bodů). Devátá je Kadaň se 71 body a jedenácté Litoměřice se ziskem 69 bodů. Právě jedenáctý tým jde místo předkola do play-out.

Byl to zápas, kterým se mohl Havířov udržet v boji o přímý postup do play-off. V dohrávce na ledě Prostějova začali hráči AZetu výborně, již v první minutě se zásluhou Petra Kanka dostali do vedení. Ve druhé třetině ale Jestřábi vyrovnali a v závěru třetí třetiny rozhodli o svém vítězství. Tři body Prostějova znamenaly jistotu, že LHK má jisté čtvrtfinále a Havířov již nebude lepší než sedmý. Pro Slezany je to možná trošku zklamání. V sezoně 2013/14 po svém návratu do 1. ligy skončili šestí (ve čtvrtfinále je porazila Jihlava 4:0 na zápasy), o rok později šesté místo vyrovnali, ovšem ve čtvrtfinále vypadli stejným poměrem na zápasy s dalším klubem z Vysočiny, Třebíčí. Nyní mohou Havířovští svému loňskému sokovi brzké vyřazení oplatit, Horácká Slavia je jedním ze čtyř týmů, na který mohou v předkole narazit. Jejich soupeř bude znám ve středu kolem 20:30.

Havířov čeká předkolo play-off, soupeře se dozví po posledním kole

V nevyzpytatelném předkole budou Havířovští spoléhat na podporu fanoušků v K&K Pneu Areně, kterých chodí v průměru kolem dvou tisíc. Na ledové ploše na sebe letos bere hlavní díl zodpovědnosti Petr Kanko, s 25 góly ve 47 zápasech třetí nejlepší střelec ligy. Urostlý forvard se zkušenostmi z NHL je zároveň nejproduktivnější hráč Havířova. Post lídra nahrávačů drží s třiatřiceti přesnými asistencemi Antonín Pechanec. Oporami obranných řad jsou Martin Mazanec, Karol Korím a zejména Jiří Krisl (9+12), jenž je letos havířovským kapitánem, stejně jako v předchozích šesti letech. Mezi tyčemi dostávají poměrně rovnoměrný prostor Marek Laco, který odchytal šestadvacet zápasů. Pouze o šest zápasů méně má na svém kontě Petr Matoušek. Jihlavským fanouškům je jistě velmi dobře znám útočník Roman Maliník, v postupové sezoně 2003/04 a o rok později v extralize nastupoval za Duklu Petr Punčochář. V červenožlutém dresu se také krátce mihl jeho kolega z obrany Karol Korím.

Poslední vzájemný zápas

39. kolo: HC Dukla Jihlava – HC AZ Havířov 2010 2:4
Jestliže první utkání mezi Duklou a Havířovem na Horáckém zimním stadionu příliš vzruchu nepřineslo, tentokrát bylo už v první třetině hodně živo. Jihlavu poslal do vedení v přesilové hře David Březina, krátce poté využili početní výhodu ke skórování také hosté. Také druhá třetina nabídla dvě změny stavu. Hosté se prosadili důrazem, domácí hezkou akcí zakončenou forhendovým blafákem Dávida Grígera. Závěrečná dvacetiminutovka se nesla v hodně opatrném duchu, ani jeden z týmů nechtěl udělat chybu. Sedm minut před koncem poslal hosty do vedení Jakub Kotala. Protože Jihlava poté nevyužila dlouhou přesilovku pět na tři, skončila její domácí čtrnáctizápasová série vítězství. Hosté v závěru potvrdili tři body střelou do prázdné klece.
Branky a nahrávky: 11. Březina (Gríger, Baránek), 32. Gríger (Březina, Parýzek) – 12. Krisl (Pechanec), 29. Gřeš (Matějek), 53. Kotala (Kalus, Sedláček), 60. Lenďák (Pechanec). Rozhodčí: Pražák – Kreuzer, Štětina Vyloučení: 4:7. Využití: 1:1. V oslabení: 0:1. Diváci: 1784. Střely na branku: 41:31. Průběh utkání: 1:0, 1:2, 2:2, 2:4.
Dukla: Škarek – Parýzek, Kaláb, Bilčík, Baránek, Dobrovolný, Štebih, Šafář – Flek, Skořepa, Důras – Diviš, Gríger, Březina – Jícha, Melenovský, Kohout – Beránek, Malec, Anděl
Havířov: Laco – Lenďák, Krisl, Mazanec, Bahounek, Punčochář, Graca – Štumpf, Pechanec, Maliník – Kanko, Hudeček, Okál – Kotala, Sedláček, Kalus – Matějek, Bednář, Gřeš

BUDE DUKLA ZNOVU LOUPIT? Poslední vzájemný zápas mezi Duklou Jihlava a Havířovem nepřinesl fanouškům na Horáckém zimním stadionu příliš potěšení. Domácí se ujali v první třetině vedení, hosté ještě v téže části srovnali. Ve druhé třetině si oba celky role prohodily. Ačkoliv v této situaci byl brankář Laco bezmocný, nakonec se svými spoluhráči slavil výhru 4:2, o které Havířov rozhodl ve třetí třetině. Dukla však na ledě AZetu také loupila, a to ve druhém vzájemném zápase. Podaří se jí to i nyní a zabojuje ještě o druhé místo? Foto: Tomáš Buksa.

52. kolo WSM Ligy: středa 17. února 2016

ČEZ Motor České Budějovice – HC Benátky nad Jizerou (17:30)
Rytíři Kladno – LHK Jestřábi Prostějov (18:00)
HC ZUBR Přerov – HC Slavia Praha (18:00)
HOKEJ ŠUMPERK 2003 – HC Slavia Praha (18:00)
Hokej Ústí nad Labem s.r.o. – SK Horácká Slavia Třebíč (18:00)
HC Stadion Litoměřice – HC Most (18:00)
HC AZ Havířov 2010 – HC Dukla Jihlava (18:00).

Tabulka WSM Ligy po 51. kole: