První dva zápasy play-off se blíží. Jihlava vyzve ve čtvrtfinále po dvou letech AZ Havířov

27.02.2016 / Tomáš Lysý

Už pouze dva dny zbývají do startu play-off WSM Ligy 2015-16. Dukla Jihlava v něm narazí na známého soupeře, HC AZ Havířov 2010, se kterým měla tu čest již při čtvrtfinálových bojích před dvěma lety. Zatímco tehdy šla Jihlava do play-off ze třetího místa a její soupeř ze šestého, nyní Dukla vstupuje do čtvrtfinále ze druhého místa a Havířov z jednoznačně zvládnutého předkola. První zápas čtvrtfinálové série se odehraje již v pondělí 29. února 2016 od tradičních 17:30 na Horáckém zimním stadionu, druhé utkání o den později ve stejný čas. Před utkáním je připraven pochod fanoušků za účasti bubeníků z loňského hokejového mistrovství světa. Přijďte domácí celek podpořit do ochozů a ukažte, komu fandíte!
Úvodní zápas série Jihlava – Havířov můžete také sledovat na onlajnech, stejně tak jako druhý zápas série.

Soutěžte v dukláckém kvízu o tři vstupenky na první čtvrtfinálový zápas

Se vstupenkou na play-off sleva ve fanshopu

Napětí sice stoupá úměrně k tomu, jak moc se blíží start prvního zápasu play-off. Vraťme se ale nyní lehce do minulosti. Na konci ročníku 2012/13 si Havířovští v baráži o první ligu vybojovali postup o patro výše a po třech letech se mohli těšit opět na druhou nejvyšší českou soutěž. Hned při své obnovené premiéře v první lize dokázali postoupit do play-off, kde vyzvali právě Jihlavu. Ač byly zápasy hodně vyrovnané, konečný výsledek 4:0 na zápasy hovořil jasně a Dukla postoupila do semifinále v nejrychlejším možném termínu. O rok později skončil Havířov opět na šestém místě a tentokrát narazil na jiný celek z Vysočiny – Třebíč. Výsledek čtvrtfinále byl ale naprosto stejný, Horácká Slavia vyhrála dva zápasy doma, dva zápasy venku a AZet opět nezískal ve čtvrtfinále ani zápas.

Tři sezony Havířova po návratu do první ligy – tři účasti ve čtvrtfinále

Letošní ročník byl pro Havířov odlišný. Panterům vůbec nevyšel začátek soutěže, v prvních pěti kolech měli na kontě jen tři body. Ani poté nenastalo přílišné zlepšení, osm bodů v devíti utkáních byl hodně malý zisk. Až na konci první čtvrtiny Havířov zabral a vyhrál tři zápasy za sebou, dohromady tak měl sedmnáct bodů. Ve druhé čtvrtině přidali havířovští hokejisté pouze o bod více a právě zde je třeba hledat příčiny, proč nakonec neprošli přímo do play-off. Pětatřicet bodů z šestadvaceti zápasů bylo prostě hodně málo. Za dalších osm kol narostl bodový zisk Havířova jen o osm bodů a vypadalo to, že se AZet vůbec nedostane do play-off. Jenže poté začala parádní série, čítající sedm výher z osmi utkání. Stíhací jízdu za přímým postupem do vyřazovacích bojů se Slezanům dotáhnout do úspěšného konce nepodařilo zejména kvůli tomu, že z posledních pěti domácích zápasů získali jen pět bodů. Hokejisté černo-modro-bílých barev tak museli jít ze sedmého místa do předkola.

Jejich soupeřem byly Litoměřice, které si právo účasti v předkole play-off zajistily až díky zvládnutým samostatným nájezdům v posledním utkání základní části doma s Mostem. Ovšem jak těžko Litoměřice o předkolo bojovaly, tak lehko z něj vypadly. Úvodní zápas vyhrál Havířov přesvědčivě 3:0 a druhý zápas dopadl pro Slezany ještě lépe, Stadion porazili 6:2. Na domácím ledě sice Stadion přestřílel AZet poměrem 34:18, což mu však nebylo nic platné, jelikož Havířov zvítězil 2:0 a ze severu Čech si vezl do své domoviny rozhodující třetí vítězný zápas.

Čtěte také: Před prvním zápasem play-off pochod fanoušků s bubeníky z mistrovství světa

Čtěte také: Předprodej vstupenek a platnost permanentek na čtvrtfinále play-off

Čtěte také: Modrá vlna společnosti ICOM transport - ta správná přihrávka pro Vás! Vyberte nejlepšího hráče utkání!

Čtěte také: Čtvrtfináloví soupeři Jihlava a Havířov řečí hráčských a týmových čísel a statistik


Videopozvánka na play-off 2016:

Autor: SB Corporation.

Letošní vzájemné zápasy:

13. kolo: HC Dukla Jihlava – HC AZ Havířov 2010 2:0 (0:0, 1:0, 1:0)
Utkání deváté Dukly Jihlava proti desátému Havířovu v první třetině moc pohledného hokeje nenabídlo. Za zmínku stála snad jen tvrdá rána hostujícího Ostrčila do spojnice břevna a tyče. Ve druhé třetině už bylo k vidění několik šancí, více na straně Dukly, která dvaapadesát vteřin před koncem této části využila přesilovou hru - Michal Důras zaznamenal první trefu v probíhající sezoně. Urputný boj ve třetí třetině rozhodnul hezkým průnikem a trefou do šibenice Josef Skořepa. Jihlava tak vyhrála 2:0 a David Honzík ve svém prvním zápase sezony za červenožluté udržel čisté konto.

Branky a nahrávky: 40. Důras (Diviš, Kaláb), 56. Skořepa (Štebih, Šafář). Rozhodčí: Jílek – Beneš, Štofa. Vyloučení: 4:5, navíc Korím (HAV) 10 min. OT. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 1114. Střely na branku: 41:28. Průběh utkání: 2:0.

Dukla: Honzík – Šafář, Štebih, Dundáček, Kaláb, Zadražil, Dobrovolný, Grebenyuk – Gríger, Seman, Kohout – Anděl, Skořepa, Důras – Kuřítko, Melenovský, Březina – Diviš, Jícha, Alekseev
Havířov: Matoušek – Štencel, Ostrčil, Krisl, Bahounek, Korím, Lenďák – Maruna, Maliník, Kanko – Sztefek, Pechanec, Kalus – Tomi, Káňa, Štumpf – Kotala, Staněk, Matějek

26. kolo: HC AZ Havířov 2010 – HC Dukla Jihlava 1:4 (0:2, 0:1, 1:1)
Posledním týmem, na jehož ledě se Dukla ještě nepředstavila, byl Havířov. Jihlavu dlouhá cesta na Slezsko nepoznamenala a první třetinu sehrála skvěle. V jedenácté minutě vstřelil první gól v sezoně Ondřej Malec a o pět minut později zvýšil vedení červenožlutých Marek Prokš. Ve druhé části bylo k vidění několik šancí, ovšem prosadil se až 34 vteřin před pauzou Ondřej Šafář. Když Dukla v šestačtyřicáté minutě vstřelila čtvrtý gól zásluhou Richarda Diviše, bylo rozhodnuto. AZet už jen zkorigoval stav na konečných 1:4.

Branky a nahrávky: 48. Maruna (Meidl) – 11. Malec (Štebih, Flek), 16. Prokš (Kaláb, Dobrovolný), 40. Šafář (Melenovský, Diviš), 46. Diviš (Gríger, Březina) . Rozhodčí: Dědek – Barteček, Vengřín. Vyloučení: 6:5, navíc Meidl (HAV) 10 min. OT. Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 1976. Střely na branku: 48:34. Průběh utkání: 0:4, 1:4.

Havířov: Laco – Krisl, Bahounek, Mazanec, Graca, Korím, Ostrčil – Sztefek, Pechanec, Štumpf – Maruna, Meidl, Okál – Maliník, Sedláček, Kalus – Matějek, Hudeček, Kotala
Dukla: Honzík – Štebih, Šafář, Kaláb, Šimek, Grebenyuk, Parýzek, Dobrovolný – Březina, Gríger, Diviš – Důras, Skořepa, Jergl – Prokš, Melenovský, Jícha – Malec, Flek, Anděl

39. kolo: HC Dukla Jihlava – HC AZ Havířov 2010 2:4 (1:1, 1:1, 0:2)
Jestliže první utkání mezi Duklou a Havířovem na Horáckém zimním stadionu příliš vzruchu nepřineslo, tentokrát bylo už v první třetině hodně živo. Jihlavu poslal do vedení v přesilové hře David Březina, krátce poté využili početní výhodu ke skórování také hosté. Také druhá třetina nabídla dvě změny stavu. Hosté se prosadili důrazem, domácí hezkou akcí zakončenou forhendovým blafákem Dávida Grígera. Závěrečná dvacetiminutovka se nesla v hodně opatrném duchu, ani jeden z týmů nechtěl udělat chybu. Sedm minut před koncem poslal hosty do vedení Jakub Kotala. Protože Jihlava poté nevyužila dlouhou přesilovku pět na tři, skončila její domácí čtrnáctizápasová série vítězství. Hosté v závěru potvrdili tři body střelou do prázdné klece.

Branky a nahrávky: 11. Březina (Gríger, Baránek), 32. Gríger (Březina, Parýzek) – 12. Krisl (Pechanec), 29. Gřeš (Matějek), 53. Kotala (Kalus, Sedláček), 60. Lenďák (Pechanec). Rozhodčí: Pražák – Kreuzer, Štětina. Vyloučení: 4:7. Využití: 1:1. V oslabení: 0:1. Diváci: 1784. Střely na branku: 41:31. Průběh utkání: 1:0, 1:2, 2:2, 2:4.

Dukla: Škarek – Parýzek, Kaláb, Bilčík, Baránek, Dobrovolný, Štebih, Šafář – Flek, Skořepa, Důras – Diviš, Gríger, Březina – Jícha, Melenovský, Kohout – Beránek, Malec, Anděl
Havířov: Laco – Lenďák, Krisl, Mazanec, Bahounek, Punčochář, Graca – Štumpf, Pechanec, Maliník – Kanko, Hudeček, Okál – Kotala, Sedláček, Kalus – Matějek, Bednář, Gřeš

52. kolo: HC AZ Havířov 2010 – HC Dukla Jihlava 1:5 (0:0, 0:3, 1:2)
Již v první třetině zápasu posledního kola WSM Ligy měla Dukla na ledě Havířova navrch. Svojí převahu proti soupeři, který nastoupil v dost kombinované sestavě, dokázali červenožlutí vyjádřit na začátku druhé třetiny. Během dvou a půl minuty se mezi dvě přesné trefy Josefa Skořepy vešel zásah Ondřeje Beránka. Další góly padaly až ve 47. minutě, nejprve skóroval jihlavský Lukáš Anděl, hned poté využil AZet trestné střílení. Tři body Jihlavy pečetil pátým gólem Jan Kolář. Dukla tak skončila po základní části na druhém místě, což se jí naposled podařilo v sezoně 2005/06, a její soupeř pro čtvrtfinále vzejde z předkola.

Branky a nahrávky: 47. Matějek (TS) – 23. Skořepa (Důras, Jergl), 24. Beránek (Mrňa, Dobrovolný), 25. Skořepa (Jergl, Bilčík), 47. Anděl (Kohout), 60. Kolář (Jergl). Rozhodčí: Kopeček – Zídek, Rampír. Vyloučení: 4:3. Využití: 0:1. V oslabení: 0:1. Diváci: 1242. Střely na branku: 27:34. Průběh utkání: 0:4, 1:4, 1:5.

Havířov: Matoušek – Lenďák, Krisl, Mazanec, Doudera, Punčochář, Graca, Bahounek – Jašek, Hudeček, Kotala – Maliník, Meidl, Matějek – Kalus, Sedláček, Sztefek – Kurovský, Jáchym, Bednář
Dukla: Škarek – Kaláb, Bilčík, Štebih, Šafář, Parýzek, Šimek, Dobrovolný – Důras, Skořepa, Jergl – Kolář, Mrňa, Beránek – Kohout, Seman, Harkabus – Prokš, Anděl, Malec