1:5
(0:0, 0:3, 1:2)

Jihlava nasázela Azetu "bůra" a do play-off jde z druhého místa

17.02.2016 / David Motloch

Již v první třetině zápasu posledního kola WSM Ligy měla Dukla na ledě Havířova navrch. Svojí převahu proti soupeři, který nastoupil v dost kombinované sestavě, dokázali červenožlutí vyjádřit na začátku druhé třetiny. Během dvou a půl minuty se mezi dvě přesné trefy Josefa Skořepy vešel zásah Ondřeje Beránka. Další góly padaly až ve 47. minutě, nejprve skóroval jihlavský Lukáš Anděl, hned poté využil AZet trestné střílení. Tři body Jihlavy pečetil pátým gólem Jan Kolář. Dukla tak skončila po základní části na druhém místě, což se jí naposled podařilo v sezoně 2005/06, a její soupeř pro čtvrtfinále vzejde z předkola.
17.02.2016 18:00, WSM Liga - 52. kolo

AZ Heimstaden Havířov

Matoušek – Lenďák, Krisl, Mazanec, Doudera, Punčochář, Graca, Bahounek – Jašek, Hudeček, Kotala – Maliník, Meidl, Matějek – Kalus, Sedláček, Sztefek – Kurovský, Jáchym, Bednář
1

HC Dukla Jihlava

Škarek – Kaláb, Bilčík, Štebih, Šafář, Parýzek, Šimek, Dobrovolný – Důras, Skořepa, Jergl – Kolář, Mrňa, Beránek – Kohout, Seman, Harkabus – Prokš, Anděl, Malec
5
Branky a nahrávky: 47. Matějek (TS) – 23. Skořepa (Důras, Jergl), 24. Beránek (Mrňa, Dobrovolný), 25. Skořepa (Jergl, Bilčík), 47. Anděl (Kohout), 60. Kolář (Jergl). Rozhodčí: Kopeček – Zídek, Rampír. Vyloučení: 4:3. Využití: 0:1. V oslabení: 0:1. Diváci: 1242. Střely na branku: 27:34. Průběh utkání: 0:4, 1:4, 1:5.

Průběh utkání

Do utkání vstoupili lépe hosté, těm k tomu pomohla i přesilovka, kterou si mohli zahrát hned po sedmnácti vteřinách. Velkou šanci však Dukla měla až po jejím skončení, když Kohout nebezpečně tečoval před Matouškem. V 6. minutě měli Jihlavští hned dvě gólovky- nejprve mířil těsně nad Beránek, po něm mohl skórovat Seman, ale toho vychytal Matoušek, jenž bravurně zasáhl lapačkou.

Od těch chvil diváci dlouho čekali na nějaký vzruch, hrálo se bez šancí v podstatě až do závěru třetiny, kdy se o rozruch před Škarkem postarala domácí trojice Sztefek, Kalus a hlavně Krisl, ale ke gólu chyběly centimetry. Po první části se tedy hrálo bez branek.

Druhá třetina začala šancí domácího Havířova, když se po kombinaci dostal před Škarka dostal Krisl, ale jeho pokus zastavil beton brankáře Dukly. První branka tak přišla ve 23. minutě na druhé straně, když přesilovku využila Dukla. Josef Skořepa měl po Důrasově přihrávce lehkou úlohu – stačilo mu nastavit čepel hole od níž puk putoval do odkryté branky.

Za minutu a půl už Jihlava vedla o dvě branky, protože Mrňa našel mezi kruhy volného Ondřeje Beránka, který zakončil přesně do levého horního rohu Matouškovy branky. No a ve 25. minutě navýšil vedení Dukly svým druhým gólem v zápase Josef Skořepa, jenž ranou z první nedal Matouškovi šanci. Vedení hostí tak narostlo už na hrozivých 0:3, na což domácí střídačka reagovala tím, že si vzala oddechový čas.

Poté se hra vyrovnala a ve 35. minutě byli domácí dokonce blízko snížení, když Sedláček z dobré pozice trefil tyč Škarkovy branky. O minutu později netrefil při přesilovce AZetu poloodkrytou branku Matějek. I v závěru třetiny byli aktovnější domácí hráči, ale z tlaku gól nedali, proto prohrávali po čtyřiceti minutách 0:3.

Ve třetí třetině se ke své aktivní hře vrátili hosté, kteří za to byli ve 47. minutě odměněni brankou Lukáše Anděla, jenž mířil do horního růžku Matouškovy branky. Jen o několik vteřin později byl v úniku zahákován domácí Tomáš Matějek, načež rozhodčí nařídil trestné střílení. To sám faulovaný proměnil přesnou střelou nad Škarkův beton.

V 59. minutě hráli domácí přesilovku, ve které se ke střele z mezikruží dostal Kotala, ale jihlavský gólman Škarek se rychle přesunul a gólovou šanci překazil. V této přesilovce nakonec gól padl, ale na druhé straně. Ve vlastním oslabení se totiž trefil necelou minutu před koncem utkání Jan Kolář, který mířil nad Matouškovu lapačku. Jihlava si tedy odvezla vítězství 1:5.

Vzhledem k tomu, že České Budějovice na domácím ledě prohráli s Benátkami nad Jizerou 1:4, poskočila Dukla Jihlava zásluhou tří bodů na druhé místo konečné tabulky základní část WSM Ligy.

Ohlasy trenérů

František Zeman (HC Dukla Jihlava): Měli jsme výborný vstup do utkání, čímž jsme domácí asi zaskočili. Škoda jen, že jsme nevyužili některé ze svých šancí. O přestávce jsme si k tomu něco řekli a ve druhé třetině se to projevilo naším vedením. To jsme pak už do konce zápasu s přehledem pohlídali.

Štefan Mikeš (AZ Havířov): Škoda té dvouminutovky ve druhé třetině, kdy nám soupeř vstřelil tři rychlé branky a to nás trochu zabrzdilo. My jsme měli také řadu šancí, ale hosté byli dnes rychlejší, důraznější a hlavně zkušenější, takže jejich výhra je dnes zasloužená. Dnes jsme měli k dispozici velmi mladé a nesehrané mužstvo, ale hráči se ukázali v dobrém světle.