3:5
(1:1, 0:2, 2:2)

Dukla se v Havlíčkově Brodě o body obrat nenechala

03.02.2014 / Pavel Buňat

Lepší vstup si Dukla do regionálního derby ani přát nemohla, když se hned po devatenácti sekundách hry prosadil Marek Prokš. V deváté minutě ale bylo po brance Karola Koríma vyrovnáno. O osudu utkání výrazně rozhodla druhá třetina, v níž Dukla využila dvě přesilové hry, když se dvakrát přesně trefil Petr Mocek. Rebelové se ale vzdát nechtěli a hned ve druhé minutě třetí třetiny snížil na rozdíl jediné branky Jan Pohl. O sedm minut později navýšil vedení Dukly opět v přesilové hře Radek Hubáček. V šestapadesáté minutě vykřesal pro Havlíčkův Brod jiskřičku naděje Marek Drtina, ale šance domácích na vyrovnání padla v samém závěru, když se přes celé hřiště trefil do odkryté branky Václav Jaroš. Dukla si z Havlíčkova Brodu odváží tři body za vítězství 5:3.
03.02.2014 17:30, 1. liga ČR - 47. kolo

HC Rebel Havlíčkův Brod

Kacetl – Drtina, Kolafa, Vágner, Pohl, Korím, Semrád, Zítka – Maliník, Polodna, Stach – Berger, Gengel, Špok – Milfait, Tomi, Kadlec – Kučera, Stehlík, Richter – Šesták
3

HC Dukla Jihlava

Rittich – Mocek, Jaroš, H. Tobola, Jícha, Kolda, Dobrovolný, Štebih, Čáp – Prokš, Hubáček, Seman – Štěpánek, Zeman, Vysloužil – Kuřítko, Střecha, Malec – Mikeš, Přidal
5
Branky a nahrávky: 9. Korim (Kadlec), 42. Pohl (Gengel), 56. Drtina (Maliník, Stach) – 1. Prokš (Seman, Hubáček), 28. Mocek (Čáp), 33. Mocek (Čáp, Seman), 49. Hubáček (Mocek, Dobrovolný), 60. Jaroš (Hubáček). Rozhodčí: Hribik, Úlehla – Kis, Svoboda. Vyloučení: 5:9, navíc Maliník (HBR) 10 min. OT. Využití: 1:3. V oslabení: 0:1. Diváci: 2631. Střely na branku: 32:34. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:3, 2:3, 2:4, 3:4, 3:5.

Průběh utkání

Jak už tomu v derby mezi Jihlavou a Havlíčkovým Brodem často bývá, diváci viděli velice rychlou úvodní branky. Hostům stačilo pouze 19 vteřin na to, aby vybojovali buly v útočné třetině, po němž Seman prostrčil puk před branku na volného Marka Prokše, a ten se střelou nad Kacetlovo rameno nemýil. Dukla následně ubránila oslabení a vrhla se k dalšímu nebezpečnému útoku a jen zásluhou gólmana Kacetla se skóre neměnilo. Ten totiž po střele z úhlu dobře zakročil proti Štěpánkově střele a následnou Zemanovu dorážku do poloodkryté klece vykopl reflexivním betonem.
Zaskočení Rebelové odpověděli nejlépe, jak mohli. Uzavřeli soupeře v pásmu a po pár minutách obléhání jihlavské branky slavili vyrovnání. Po Kadlecově střele od modré se puk odrazil od zadního mantinelu na brankoviště k osamocenému Karolu Korímovi, jenž měl už jednoduchou úlohu.
Podobný útočný press si Rebelové znovu vytvořili o čtyři minuty později, kdy dvakrát z mezikruží nebezpečně pálili Stach a Polodna. V obou případech ale dobře zasáhl brankář Rittich. A podobně tomu bylo i během další početní převahy domácích. Svižně hranná dvacetiminutovka tak skončila nerozhodně 1:1.

Rychlý hokej pokračoval i po přestávce. O něco více ze hry v úvodních minutách měli domácí, Tomi ovšem v ideální pozici nedokázal zvednout puk a úspěch neslavily ani další střelecké pokusy. Dukla výrazně zahrozila po šesti minutách a tato akce hrála velmi důležitou roli pro další vývoj utkání. Kacetl sice po Přidalově střele ukázal mrštnou lapačku, ale Rebelové šli následně do čtyř hráčů a brzy poté dokonce do dvojnásobného oslabení. A v něm Jihlavští trestali. Na pravém kruhu zacílil Petr Mocek a trefil se přesně pod brankářovu vyrážečku.
Přesilové hry hrály důležitou roli i v dalších minutách. Nejprve Rebelové nevyužili další početní převahu, při níž navíc za katr putoval domácí Maliník, a tak přišel další trest. Po klasickém přesilovkovém zámku od modré střílel Čáp, jehož střelu před Kacetlem úspěšně tečoval znovu Petr Mocek. A herní obraz pokračoval i v závěrečných minutách, kdy ani čtvrtou početní převahu domácí strana nezužitkovala. Druhou část tak gólově ovládla Dukla.

S naprosto jasným cílem nastoupil Havlíčkův Brod do závěrečné části a brzy se mu také přiblížil. Po Gengelově vybídnutí se před Rittichem nejlépe zorientoval Jan Pohl a bekhendovou střelou dokázal procpat puk pod betonem jihlavského gólmana. Střelecké trápení domácích během přesilovek ale i nadále pokračovalo, a tak Jihlavští Rebelům krátce nato potřetí v zápase ukázali, jak správně s početní výhodou naložit. V tlačenici před brankou vyrazil Kacetl puk jenom před sebe, kde se po puku v nepřehledné situaci natáhlo hned několik holí, a nakonec ta patřící Radku Hubáčkovi dokázala kotouč dopravit za brankovou čáru.
Definitivní pojistku mohl přidat Zeman, jenže křížnou přihrávku ideálně nezpracoval puk a trefil jenom boční síťku. Rebelové tak dostali jednu z posledních možností v podobě další přesilovky, a tu už konečně proměnili. Z vrcholu levého kruhu přesně pálil Marek Drtina a snížil na 3:4. Utkání tak dospělo do závěrečné power-play, v níž hráli domácí v šesti hráčích proti čtyřem, vyrovnání už ale nedosáhli. Dukla naopak pojistila svojí výhru, když se po buly přes celé kluziště trefil Václav Jaroš.

Ohlasy trenérů

Richard Cachnín (HC Rebel Havlíčkův Brod): Já gratuluji soupeři k vítězství. V dnešním utkání rozhodly přesilové hry. V tom se dnes lámal chleba. Hosté proměnili přesilovku pět na tři, potom pět na čtyři. My jsme klukům před třetí třetinou říkali, že derby má svá specifika a myslím si, že jsme odehráli velmi solidní třetí třetinu. Dali jsme kontaktní gól, pak jsme znovu inkasovali v přesilovce a znovu dali kontaktní gól. Když pak ale extraligový rozhodčí pískne třicet vteřin před koncem faul, po němž by šel soupeř do tří a za deset vteřin to odvolá, tak není něco v pořádku. Je to škoda, protože tohle derby mělo vysokou úroveň a svou kvalitu.

Petr Vlk (HC Dukla Jihlava): My jsme spokojeni s body. V zápase jsme se drželi taktických pokynů a takové té důslednosti a důraznosti. Odehráli jsme to velice dobře a mně nezbývá nic jiného, než poděkovat klukům za tu práci, kterou odvedli. My teď nehrajeme na sedm statečných, ale jen na pět. Hrají to kluci, kteří nemají moc zkušeností, ale my jsme spokojeni s body a jsme velice šťastní.