5:2
(2:0, 1:2, 2:0)

Dukla prohrála v Olomouci a sezóna pro ní končí v semifinále

18.03.2014 / David Jahoda

K pátému zápasu semifinále cestovala Jihlava na led Olomouce. Ač byla Dukla v úvodu zápasu aktivnějším týmem, v osmé minutě poslal domácí do vedení David Ostřížek a o čtyři minuty později se prosadil Jakub Bartoň. Když v úvodu druhé třetiny poslal Hanáky do třígólového vedení Michal Vodný, karty se zdály být rozdány jasně. Červenožlutí však během pěti a půl minuty zásluhou dvou využitých přesilovek snížili po trefách Jiřího Dobrovolného a Matiće Podlipnika na rozdíl jediné branky. Jihlava měla ve třetí třetině více šancí, znovu však doplatila na špatnou koncovku. Tři minuty před koncem poslal Matěj Pekr svůj tým opět do dvougólového vedení a postup Olomouce do baráže pečetil stejný hráč trefou do prázdné klece. Domácí se tak po roce opět podívají do bojů o extraligu, Jihlava naopak po loňském vyřazení ve čtvrtfinále končí letos těsně před branami baráže.
18.03.2014 18:00, 1. liga ČR - 0. kolo

HC Olomouc

Vošvrda – Cartelli, Jaroměřský, Houdek, Ondrušek, Bartoň, Staněk, Kadela – Kucharczyk, Ostřížek, Selingr – Pekr, Kindl, Švaňhal – Marosz, Knotek, Herman – Jergl, Diviš, Vodný
5

HC Dukla Jihlava

Rittich – Dobrovolný, Zadražil, Mocek, Podlipnik, Štebih, Jaroš, Tobola – Čachotský, Zeman, Mikeš – Důras, Hubáček, Seman – Prokš, Haluza, Velecký – Štěpánek, Malec, Kuřítko
2
Branky a nahrávky: 8. Ostřížek (Selingr, Kucharczyk), 12. Bartoň (Knotek, Herman), 23. Vodný (Bartoň), 57. Pekr (Jaroměřský), 59. Pekr (Vošvrda) – 30. Dobrovolný (Podlipnik, Zeman), 36. Podlipnik (Čachotský, Zeman). Rozhodčí: Čech, Blecha – Barteček, Vengřín. Vyloučení: 4:2. Využití: 1:2. V oslabení: 0:0. Diváci: 4020. Střely na branku: 32:36. Průběh utkání: 3:0, 3:2, 5:2. Konečný stav série: 4:1.

Průběh utkání

V pátém semifinále přivítali Olomoučtí ve své sestavě uzdraveného Maria Cartelliho. A i on se musel už ve druhé minutě bránit jihlavské přesilovce, poté, co Herman faulovan Čachotského. Bylo vidět, že na hostujícího kapitána mají Kohouti opravdovou pifku. Dukla si ale ve své první početní výhodě nevytvořila výraznější šanci na skórování, a proto mohli o pár minut později udeřit Hanáci. Jihlavští se sice drželi zhruba po minutu a půl před Vošvrdou, ten však za pomoci obránců ubránil hrozící nebezpečí hostů a do akce vyrazila první olomoucká pětka. Kucharczyk u mantinelu vybojoval kotouč pro Selingra, který poslal do brankoviště střílenou přihrávku, do níž vložil svou hůl David Ostřížek a poslal Moru do vedení - 1:0.

O pár desítek vteřin později dostala možnost zahrávat první přesilovou hru i domácí hráči. Ti Duklu zmáčkli v jejím obranném pásmu a druhá střela v pořadí, kterou měl na svědomí kapitán Mory Jakub Bartoň, prošla mezi Rittichovými betony až do sítě. Jihlavský gólman neměl šanci na střelu dosáhnout, ve výhledu mu totiž clonili hned dvě hokejisté v bílých dresech - 2:0. Jihlavští mohli v další přesilovce snížit, Hubáčkova teč však jen těsně minula levou tyčku Vošvrdovy klece.

Ve druhé třetině Kohouti nepolevili ze své hry, kterou nastolili v první periodě, za což byli po zásluze odměněni třetí brankou. Kapitán Bartoň zachytil kotouč ještě v útočném pásmu, položil si jednoho z jihlavských obránců před sebou a vypálil. Kotouč se od Ritticha odrazil vysoko do vzduchu, čehož využil Michal Vodný, jenž se zorientoval ze všech nejlíp a poslal kotouč potřetí v zápase za Rittichova záda - 3:0. Na rozdíl čtyř branek mohl zvýšit Herman, ten ale se svým zakončením neuspěl, stejně jako na druhé straně Jaroš. Před polovinou utkání byl vyloučen za krosček Vodný a Jihlavští následnou početní výhodou nepohrdli. Nechytatelnou dělovku do pravého horního rohu vyslal od modré čáry Jiří Dobrovolný a Vošvrda byl bez šance - 3:1.

O dvě minuty později mohli Hanáci vést znovu o tři branky. Radim Kucharczyk jel totiž na Ritticha úplně sám, i přesto že hostující gólman zkušeného střelce vychytal, horké chvilky pro Jihlavské nekončily. Puk se dostal až na modrou čáru, odkud vypálil Jaroměřský a rozvlnil síť hostující branky. Olomouckou radost ale k nelibosti domácího publika utnul jeden z hlavních, který odpískal Kucharczykovi postavení v brankovišti.

Nevyužitých příležitostí využilo mužstvo z Vysočiny ve svou druhou branku. Diskutabilně byl za katr poslán Jaroměřský, a Dukla v následujících desítkách vteřin mačkala domácí jako citrón. Nejprve Vošvrda předvedl naprosto fantastický zákrok, kdy už puk mířil do odkryté klece, a domácí brankář stihl vytrčit svůj beton do vzduchu a chytnout. Nebylo mu to však nic platné, protože se mezi kruhy dostal ke kotouči Matić Podlipnik a Jihlava byla rázem v kontaktu - 3:2. Pár vteřin před druhou přestávkou mohl Hermanovu nahrávku přetavit v gól Knotek, Ritticha ale nepokořil.

Svěřenci trenéra Petra Vlka nastupovali do třetí třetiny s tím, že musí dotahovat jednobrankový ztrátu, jinak by pro ně sezóna skončila. Po první šanci Mory, která přišla hned po několika vteřinách třetí dvacetiminutovky, mohli hostující děkovat Rittichovi, že nemusí stahovat dvě branky Hanáků. Následně si ale Jihlava vypracovala slušný tlak a Vošvrda se v brance Mory hodně zapotil.

Hráči Dukly tlačili domácí obránce, co to jen šlo, ti se však všem atakům hostujícího celku ubránili. Jihlava už hrála vabank, a to se jí nakonec stalo osudným. Matěj Pekr se totiž dostal za obranu Dukly, a i přes nepřesné zpracování dokázal vystřelit nad beton Ritticha! Mora v tu chvíli vedla o dvě branky a bylo téměř rozhodnuto - 4:2. Dotahujícímu týmu z Jihlavy už nezbylo nic jiného než zkusit hru bez brankáře. Po jedné z příležitostí Dukly vytřepal Vošvrda puk z lapačky a vyslal kotouč směrem na odkrytou branku Dukly. Puk neměl takovou razanci, aby doklouzal do sítě, ke štěstí Hanáků se však kotouč chopil Matěj Pekr a svou druhou brankou v utkání definitivně poslal Olomoucké do extraligové baráže - 5:2.

Olomouc tak vyhrála v sérii 4:1 na zápasy. I když výsledek celé série vypadá jednoznačně, Jihlava byla Olomouci vyrovnaným soupeřem, a po loňském vyřazení ve čtvrtfinále letos končí o kolo dále. Hanáci naopak budou, stejně jako loni, bojovat o postup do extraligy v baráži, kde poměří síly s Kladnem, Chomutovem a Mladou Boleslaví.

Ohlasy trenérů

Petr Vlk (HC Dukla Jihlava): Nebudu hodnotit tohle utkání, zhodnotím to z globálu. Mně nezbývá nic jiného, než za nás za všechny pogratulovat soupeři k vítězství. Myslím si však, že i když ten výsledek série 1:4 vypadá pro nás krutě, tým ukázal morálku a dokázal se v těžkých fázích těch utkání vrátit do hry. Zkrátka ukázal, že má perspektivu. Moment, který bych vyzdvihl jako zlomový, byl gól v prodloužení ve třetím utkání. Byla to totiž spíš taková „hozenka“ z nouze, Seli (Pavel Selingr) to prostě jenom zkusil a padlo mu to tam. To byl hodně důležitý moment, protože poslal soupeře do vedení 3:0 na zápasy, a pak už to pro nás bylo těžké.

Jiří Dopita (HC Olomouc): Jsme rádi, že jsme to zvládli, ten poslední krok je vždycky obtížný. V pátém semifinále jsme vedli 3:0, následně jsme ale dostali dvě branky, byli jsme pod tlakem. První třetinu jsme však odehráli výborně. Maličko jsme znervózněli. Radim (Kucharczyk) tam měl pak šanci, kdy mohl dát na 4:1, nedal ale a bylo to ještě napínavé. Třetí část jsme odehráli solidně. Jak řekl Petr (Vlk), výsledek 1:4 je krutý, musím však podotknout, že jsme v prvních třech zápasech měli maličko štěstí, ale to k tomu zkrátka patří. Góly padají z těch předbrankových prostorů. Určitě jsme nečekali, že to zvládneme na 4:1. Moc si toho vážíme a doufáme, že se nám bude dařit i v baráži.