2:1
(0:1, 2:0, 0:0)

Dukla v bojovném zápase porazila Prostějov rozdílem jediného gólu

09.11.2015 / Tomáš Lysý

První třetina zápasu mezi Duklou a Prostějovem, hraného po devítidenní přestávce, příliš pohledného hokeje nenabídla. Šance přišly až v závěru. Jihlava jí nevyužila, Jestřábi ano, proto šli do kabin spokojenější. Domácím se podařilo ve druhé třetině otočit stav zápasu, prosadil se Marek Melenovský a první gól v červenožlutém dresu vstřelil Vojtěch Tomeček. Ve třetí třetině byl k vidění urputný boj, ve kterém se již skóre neměnilo. Jihlava si tak připsala deváté vítězství z posledních jedenácti zápasů a pojistila si třetí místo v tabulce.
09.11.2015 17:30, WSM Liga - 20. kolo

HC Dukla Jihlava

Honzík – Šafář, Štebih, Šimek, Kaláb, Zadražil, Grebenyuk, Dobrovolný – Diviš, Seman, Tomeček – Flek, Skořepa, Důras – Jícha, Melenovský, Prokš – Gríger, Březina
2

LHK Jestřábi Prostějov

Horčička – Vokurka, Drtina, Špaček, Mojžíš, Protivný, Husák, Kaluža – Luňák, Dragoun, Illéš – Čuřík, Moskal, Staněk – Šlahař, Venkrbec, Novák – Krejčík, Kajaba
1
Branky a nahrávky: 23. Melenovský (Zadražil), 36. Tomeček (Diviš, Štebih) – 19. Kajaba (Dragoun). Rozhodčí: Kika – Kotlík, Zídek. Vyloučení: 4:2. Bez využití: V oslabení: 0:0. Diváci: 1291. Střely na branku: 31:32. Průběh utkání: 0:1, 2:1.

Průběh utkání

Úvodní minuty zápasu dvou týmů, které mají ve znaku zástupce zvířecí říše, příliš šancí nenabídly. Ani jedno z mužstev výrazně neohrozilo branku soupeře. První slibná šance přišla až v polovině dvanácté minuty. Skořepa poslal z pravého kruhu střílený pas a Horčička se vyznamenal proti teči Grígera i ráně Zadražila. Tempo hry se postupně zvyšovalo. Dělovka Krejčíka z levé strany prošla těsně vedle pravé tyče Dukly, před brankou Prostějova zahrozil hned z protiútoku Kaláb, jehož nápřah z pravého kruhu skvěle zneškodnil gólman hostí a nedovolil ani dvěma číhajícím domácím dorážet. Na konci jihlavské přesilovky znovu vystřelil tvrdě Kaláb, Skořepa v tísni nevystřelil, puk se odrazil na hůl Melenovského, který také v tísni neprotlačil puk k pravé tyči. Devatenáctá minuta nabídla dvě gólovky. Štebih krásně vyslal do sóla Důrase, s jehož blafákem do bekhendu si poradil Horčička. Hned po buly Dragoun přiťuknul puk na modré pro Reného Kajabu. Útočník Jestřábů se na levém kruhu vyhnul obránci, sjel si před branku a poslal kotouč mezi betony gólmana - 0:1.

Do druhého dějství vlétla Dukla jako uragán. Diviš po hezké akci z mezikruží nepropálil Horčičku. V další šanci Jícha z pravého kruhu mířil do horního rohu, kde byla připravena vyrážečka gólmana. Odražený puk poslal Zadražil za branku na Marka Melenovského, zkušený útočník si mazácky vyjel k pravé tyči a pod betony muže v masce jestřábů srovnal stav. Hned z další akce mohla Jihlava vést, Šimkovu dělovku z pravé strany zastavila horní tyč. Také hosté zahrozili v přesilovce, Mojžíšova nepovedená střela prošla až před branku a před odkrytou svatyní zblízka promáchl Michal Dragoun, nejproduktivnější bek hostí. V čase 35:04 převrátili jihlavští hokejisté misky vah na svojí stranu. Štebih našel za brankou Diviše, jenž počkal, až mu před do prostoru před Horčičku najede Vojtěch Tomeček a jednadvacetiletý útočník se trefil kolem lapačky brankáře pod víko - 2:1. Zvýšit náskok mohli hráči s ježkem ve znaku v přesilovce, jenže dvakrát ztratili puk na modré, podruhé unikajícího Venkrbce hákoval v zakončení Štebih a bylo nařízeno trestné střílení. Matouš Venkrbec to zkusil stejně jako v úniku, jeho forhendovou kličku však Honzík přečetl.

Třetí třetina přinesla opatrný hokej. Oba týmy si byly vědomi, že jedna jediná chyba může definitivně rozhodnout zápas. V osmačtyřicáté minutě měl vyrovnání na holi Moskal, který si v přesilovce sjížděl zcela sám před branku, zcela však minul vzdálenější tyč. Prostějovští byli aktivnější a tlačili se před branku Dukly. Jako pravý ostřelovač se ukázal bývalý bek jihlavského celku Marek Drtina. Od modré napoprvé pálil jen do boční sítě. Rozhodnutí měl na holi Diviš, ovšem Horčičku podruhé zachránila branková konstrukce. Blízko ke gólu byl dnes zřejmě nejlepší hráč hostí Lukáš Krejčík, kterého zblízka vychytal výborný Honzík. Šance se přelévaly, Flek čekal u pravé tyče na vhodný okamžik ke střele, Horčička svůj prostor u tyče naprosto utěsnil. Dvakrát od modré to zkoušel znovu Drtina, a i když David Honzík na jeho střely moc neviděl, svojí vyrážečku a poté i beton nastavil včas. Prostějovští se minutu před koncem odhodlali ke hře bez gólmana, nicméně stav se již neměnil. Dukla tak porazila Jestřáby i podruhé v sezoně, tentokrát 2:1.

Ohlasy trenérů

Petr Vlk (HC Dukla Jihlava): My jsme rádi, že jsme ty body doma utrhli. Z naší strany to bylo hodně ubojovaný a musím pochválit soupeře za jeho aktivitu v pohybu a v protiútoku, po které pramenila i jejich vstřelená branka. Měli tam i to trestní střílení. Ve druhé třetině jsme zvýšili aktivitu a projevilo se to na těch brankách. Postupně se hra opět vyrovnala a nakonec jsme byli asi tím šťastnějším.

Kamil Přecechtěl (LHK Jestřábi Prostějov): Prohráli jsme, takže spokojený být nemůžu, ale gratuluji Jihlavě k vítězství. Myslím si, že ve druhé třetině byli domácí lepší a za to si body zasloužili. My jsme ve druhé třetině hráli příliš pasivně a Dukla toho dokázala využít. Jinak si myslím, že utkání se neslo v duchu po pauze, když utkání bylo nepřesné, nervózní a spíše silové. Při troše štěstí jsme si mohli odvézt aspoň bod.

Fotogalerie utkání

Fotogalerie