4:3p
(3:1, 0:1, 0:1 - 1:0)

Pelhřimovské prokletí prolomeno, Kolář rozhodl zápas v prodloužení

10.12.2022 / Andrea Nováková

Dukla proti Zlínu bojovala o přerušení černé série na domácím stadionu v Pelhřimově. První třetina vyšla Dukle skvěle, Tobiáš Handl pouhých deset vteřin před koncem zvyšoval už na 3:1. Ve druhé třetině ale Zlín snížil a ve třetí třetině tak čekalo všechny fanoušky pořádné drama na ledě. V její polovině Zlín vyrovnal a utkání tak došlo až do prodloužení. V tom definitivně rozhodl tečí Pořízkova bekhendu v 64. minutě Daniel Kolář a vybojoval tak pro Duklu bonusový bod.
10.12.2022 16:30, Chance Liga - 29. kolo

HC Dukla Jihlava

Beran – Chvátal, Bilčík, Kočí, Kolář, Haman, Vala – Brož, Miškář, Chlubna – Handl, Menšík, Harkabus (A) – Pořízek, Skořepa (C), Cachnín
4

Berani Zlín

Kašík (21. Huf) – Zbořil, Bartko, Kachyňa, Husa, Talafa, Riedl – Mrázek, Honejsek, P. Sedláček – Kubiš (C), Gago, Illéš – Ondráček (A), Hejcman, Pospíšil – Luža, Zabloudil, Köhler (A)
3
Branky a nahrávky: 10. Miškář (Bilčík), 14. Cachnín (Pořízek, Skořepa), 20. Handl (Kočí), 64. Kolář (Pořízek, Handl) – 10. Mrázek (Bartko, Honejsek), 32. Riedl (Kachyňa, Mrázek), 51. Kachyňa (Mrázek, Honejsek). Rozhodčí: Skopal, Zubzanda – Kleprlík, Kotlík. Vyloučení: 2:2. Využití: 0:1. V oslabení: 1:0. Diváci: 724. Střely na branku: 20:39. Zblokované střely: 5:8. Vhazování: 27:23. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 3:1, 3:3, 4:3.

Průběh utkání

První třetina přinesla svižný hokej na obou stranách. První šanci na skórování měla však domácí Jihlava, když byl v čase 01:05 vyloučen bývalý hráč Dukly Jakub Illéš na dvě minuty za sekání. V početní výhodě si domácí vytvořili pár šancí, ale žádná neskončila vstřelenou brankou. Oslabení si vyzkoušeli i červenožlutí, když se nedovoleným bráněním provinil Tomáš Chlubna. Zlín při své přesilovce zapomněl na své obranné modré čáře Patrika Miškáře, který zachytil přihrávku od Bilčíka a vydal se sám proti Kašíkovi a nemýlil se. Berani však tuto branku domácích nenechali dlouho bez odezvy. Po necelé minutě bylo vyrovnáno, když se v přesilovce prosadil Petr Mrázek. Dukla se v této třetině rozstřílela. V čase 13:37 se Jihlava dostala do vedení 2:1 po zásluze Richarda Cachnína, jenž trefil puk přesně k tyči Kašíkovy brány. Zlín se dostal do větší šance díky Bartkovi, kterému však v konečné fázi přeskočil puk hokejku. Zbývalo deset vteřin do zaznění sirény, když o sobě dal vědět Tobiáš Handl a poslal domácí do dvoubrankového vedení.

Do druhé třetiny místo Libora Kašíka nastoupil jeho kolega Daniel Huf. Z kraje třetiny byl domácí tým aktivnější, ale to se následně změnilo. Jako by výměna gólmanů Berany nakopla a ti se stali najednou týmem, který si vytvářel více gólových příležitostí. Jednu z šancí měl Ondřej Kachyňa, který svou tvrdou střelou vyzkoušel pozornost domácího brankáře Berana. Tlak se Zlínu vyplatil a v 32. minutě snížil na rozdíl jedné branky, když střelou z kruhu Vojtěch Riedl propálil domácího maskovaného muže. Na druhé straně jsme mohli vidět šanci Brože, který však v konečné fázi upadl. V 37. minutě byl vyloučen hráč Ševců za nedovolené bránění a Dukla mohla dostat modrožluté hráče pod tlak a třeba přidat další branku, ale početní výhoda Jihlavy zůstala nevyužita. Zlínský Huf nebyl v druhé třetině překonán a do šaten se šlo za stavu 3:2 pro Jihlavu.

Ve třetí části měli více ze hry Berani. Na modré čáře byl faulován zlínský hráč a Jihlava šla do čtyř. V této početní výhodě byl Zlín blízko k vyrovnání, ale Beran si se všemi střelami poradil. Ševci byli aktivní a přehrávali Jihlavu. V čase 50:59 vyrovnal na 3:3 Ondřej Kachyňa, jenž od modré dokázal propálit strážce jihlavské svatyně. Vyrovnávací branka hosty ještě více nabudila a ti se hnali do dalších akcí. Závěrečná třetina nerozhodla a utkání dospělo do prodloužení. V nastaveném čase byla šťastnější domácí Dukla, které v čase 63:29 vystřelil vítězství za dva body Daniel Kolář.

Ohlasy trenérů

Viktor Ujčík (HC Dukla Jihlava): My jsme byli maximálně efektivní v první třetině, kdy nám to tam napadalo. Moc nám to pomohlo, protože jsme tu naposledy vyhráli 28. září a série nezdarů zde byla opravdu dlouhá. Musíme respektovat i sílu soupeře, který dnes odehrál skvělý zápas. Hráli agresivně, dostávali nás od druhé třetiny pod tlak. My jsme nastoupili ve třech lajnách, bohužel jsme neměli víc hráčů do hry a bylo to samozřejmě znát. Soupeři měli lepší pohyb, na druhou stranu musím říct, že jsme si to začali zbytečně komplikovat od druhé třetiny, dostávali jsme puky do našeho pásma, tahali jsme si je zpátky. Toho soupeř dokázal využít. Byli jsme poté velmi rádi, že jsme dokázali v prodloužení zlomit zápas na naši stranu a konečně tady vyhrát.

Miloš Říha (PSG Berani Zlín): Pro nás v tom utkání byla horší první třetina, kdy jsme v první třetině inkasovali třikrát, soupeř potrestal všechny naše chyby. Od druhé třetiny jsme se postupem času zvedali, vytvořili jsme si tlak a nějaké šance. Ve třetí třetině jednoznačně nejlepší hra, co jsme za tyto dva venkovní zápasy předvedli, měli jsme ten zápas jednoznačně rozhodnout ve svůj prospěch v závěru, kde šance na skórování byly. Myslím si, že pro nás je bod z dnešního zápasu málo. Přestože jsme prohrávali 3:1, měli jsme to překlopit na naši stranu. Nicméně hráči dnes pracovali všichni lépe než v tom předchozím zápasu. Nějakým způsobem se to zvedalo, nesmíme z naší cesty uhnout.