4:2
(1:0, 0:0, 3:2)

Dukle generálka na play-off vyšla, Slavii porazila 4:2

01.03.2023 / Natálie Poláčková

Dukla v posledním kole základní části přivítala na domácím ledě Slavii Praha, která byla před zápasem jedním z potenciálních soupeřů Dukly v předkole play-off. První branka přišla až v 19. minutě, kdy Karabáček otevřel skóre dorážkou. Dlouhou dobu se poté skóre neměnilo, i když několikrát mohlo, Slavia několikrát nastřelila tyč Maláčovy branky, Dukla zase měla na svém kontě několik zajímavých přečíslení. Až ve třetí třetině skóroval Bilčík a o tři minuty později navýšil vedení na 3:0 Miškář. Slavia se ovšem nevzdala a v poslední desetiminutovce se dvěma góly během dvou minut dostala na dostřel. Pět minut před koncem pak Harkabus uklidnil situaci gólem v přesilovce 4 na 3. Více už se v zápase nestalo a Dukla tak porazila Slavii 4:2. Díky překvapivé výhře Sokolova nad Přerovem se Jihlava v předkole play-off utká právě se Slavií Praha.
01.03.2023 17:30, Chance Liga - 52. kolo

HC Dukla Jihlava

Maláč – Haman, Kolář, Kočí, Bilčík, Dundáček, Vala, Dvořák – Karabáček, Skořepa (C), Harkabus (A) – Šik, Miškář, Havránek – Pořízek, Handl, Chlubna – V. Brož, Juda, Cachnín
4

HC Slavia Praha

Málek – Matyáš, Klikorka, Křepelka, Žovinec, Szathmáry, Hejda, Barák (A) – Kulda, Žejdl (A), Strnad – J. Brož, Knotek (C), Všetečka – Stehlík, Kern, Mrňa – Krliš, Havrda, Simon
2
Branky a nahrávky: 19. Karabáček (Harkabus, Haman), 45. Bilčík (Skořepa, Karabáček), 48. Miškář (Haman, Kolář), 56. Harkabus (Haman, Karabáček) – 52. Žejdl (Mrňa, Stehlík), 54. Barák (J. Brož, Všetečka). Rozhodčí: Wagner, Zavřel – Beneš, Štěpánek. Vyloučení: 5:4. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 794. Střely na branku: 27:19. Zblokované střely: 4:5. Vhazování: 31:29. Průběh utkání: 3:0, 3:2, 4:2.

Průběh utkání

První větší šance si dokázal vytvořit domácí celek poté, co do situace dva na jednoho šel Šik s Miškářem. Miškář však nakonec nemohl z úhlu trefit branku. Přišlo několik vyloučení, nejprve na jihlavské, následně na obou stranách. Ve hře čtyři na čtyři se do šance dostal Klikora, jehož pokus skončil na boční tyčce. O chvíli později trefila Slavia další tyčku, tentokrát po střele Kliše z mezikruží. V čase 18:56 už šla Dukla do vedení. Harkabus poslal přihrávku na Václava Karabáčka, který trefoval zcela odkrytou klec Málka.

Ihned zpočátku třetiny mohla Slavia srovnat, když na odkrytou část brány mířil Kulda, jeho pokus nakonec skončil mimo. Vyloučení Jihlavy za příliš mnoho hráčů na ledě nedokázali hosté využít, o pět minut později byl vyloučený znovu domácí hráč, tentokrát za vysokou hůl. V přesilovce se dostala Slavia do dvou velkých šancí, nejprve střela jednoho z hráčů skončila opět na tyčce a následně se dostal Robin Všetečka do samostatného úniku. Maláč ho skvělým zákrokem svým betonem zastavit. O pár minut později nastala stejná akce také na jihlavské straně. Miškář upaloval sám na Málka a pokoušel se jej rozhýbat, což se mu příliš nepovedlo a puk skončil mimo.

Úvod třetí třetiny patřil Slavii, která se snažila jakkoliv srovnat, poté ale přišlo v čase 44:12 nahození Vlastimila Bilčíka. Jeho pokus zapadl za Málkova záda, který nemohl proti střele vůbec nic dělat. O tři minuty později vedla Dukla již 3:0. Filip Haman vystřelil z kruhu, Patrik Miškář si sjel před bránu a dorážel kotouč do prázdné klece.

Ani Slavia s brankou nezahálela a za tři minuty snižovali na 3:1. Lukáš Žejdl skvěle zkombinoval akci s Marňou a hostující asistent kapitána zakončoval za záda skoro ležícího Maláče. Opět trvalo krátký čas, než padla další branka. Znovu byla na straně hostujícího celku, Jaroslav Barák dostal puk na levý kruh a překonal přesouvajícího se Maláče. Jako reakci na branku si Dukla vzala oddechový čas.

Následoval současné vyloučení po bitce a hrálo se ve čtyřech. Minutu na to byl vyloučený hostující hráč za hákování a to byla pro Duklu jedinečná příležitost. Trvalo pouze třináct vteřin, než jí využila. Tomáš Harkabus dostal přihrávku na kru, odkud neměl problém propálit Málka. Slavia se celou dobu snažila dostat puk za Maláčova záda znovu, to už se jim však nepovedlo. Již nyní je jasné, že na Slavii narazí Dukla nejméně ještě dvakrát a že oba celky do zápasů půjdou na sto procent.

Ohlasy trenérů

Viktor Ujčík (HC Dukla Jihlava): My jsme byli rádi, že jsme se konečně znovu sešli ve čtyřech lajnách, na některých hráčích stále bylo vidět, že ta viróza, co nedávno prodělali, na nich byla znát. Těžký zápas, těžký soupeř, byl to zápas, ve kterém oběma týmům o něco šlo. My jsme rádi, že jsme ten zápas dokázali zvládnout. Měli jsme samozřejmě i trochu štěstí, měli jsme tři tyčky tuším. Ale štěstí přeje připraveným a jsme rádi, že jsme zvládli i poslední zápas základní části. Teď jen čekáme, jak dopadnou ostatní zápasy a na koho narazíme v předkole. (Pozn.: Rozhovor probíhal v době, kdy ještě nebyly známé výsledky ostatních zápasů.)

Daniel Tvrzník (HC Slavia Praha): Myslím si, že na nás bylo během zápasu vidět, že nejsme v optimální formě, kterou bychom teď potřebovali. V prvním střídání se nám zranil kapitán a rozpadla se nám přesilovka. Postupem zápasu jsme se zlepšovali. Ve třetí třetině jsme dostali od Jihlavy góly, a i když jsme se vrátili do zápasu, tak proti nám domácí využili přesilovku a zaslouženě vyhráli.