Dukla bude chtít zlomit sérii čtyř porážek na ledě pražské Slavie

14.11.2023 / Tomáš Lysý

Chance liga se po listopadové reprezentační pauze opět plně rozjíždí. Nedělní Army game je minulostí, další utkání sehrají jihlavští hokejisté již ve středu 15. listopadu 2023 na ledě týmu HC Slavia Praha. Sešívanému celku se v této sezoně vůbec nedaří, patří mu až 13. místo tabulky se 17 body a velmi zle se na něj dotahuje poslední Frýdek-Místek. Zápas, který začíná na Zimním stadionu v Edenu od 18 hodin, můžete sledovat na onlajnech nebo živě na HokejkaTV.

Odpověď na otázku, proč jsou oba dva týmy ve spodní polovině tabulky, je velmi jednoduchá. Dukla i Slavia čekají na plný bodový zisk již sedm kol. Zatímco Jihlava během těchto zápasů získala alespoň 5 bodů za dvě dvoubodové výhry a porážku v prodloužení, Slavia jednou prohrála v prodloužení a jednou zvítězila na nájezdy. Ještě jedna dílčí bilance hovoří pro Jihlavu. Červenožlutí mají vyrovnanou bilanci výher a porážek, 10:10 (v obou případech dvakrát výhra za dva body a dvakrát porážka za dva body). Červenobílí se naopak radovali z vítězství méně. Zapsali pět výher (dvakrát za dva body) a hned patnáct porážek, z toho čtyři za bod. Oba týmy přitom měly poslední kolo rozehrané dobře. Slavia vedla ve Zlíně 2:0 a osm minut před koncem 3:2, ale prohrála 3:4. Dukla v Army game neudržela vedení 3:0 a s Litoměřicemi prohrála také 3:4, ale v prodloužení.

Soupiska Slavie
Realizační tým Slavie

Slavia přitom rozhodně nemá tým na předposlední místo. Obrana je dle jmen velmi zkušená, najdeme v ní jména jako Dušan Žovinec, František Hrdinka a také tři beky s poměrně výraznou jihlavskou stopou - Filipa Eliáše, Jana Holého a Davida Kajínka. V útoku figurují hráči jako Tomáš Knotek, Jiří Průžek, Tomáš Šmerha nebo Lukáš Žejdl. Komplikací je zranění technicky laděného ex-jihlavského forvarda Filipa Helta, na druhou stranu ofenzívní vozbu posílil Matěj Beran, bratr jihlavského brankáře Adama Berana. Ve středu tak dojde na zajímavý bratrský souboj. O náboj zejména mezi jihlavskými fanoušky bude i tak postaráno, vždyť v pátém utkání baráže 2022 si jistě příznivci Dukly pamatují na větu tehdy kladenského útočníka: „Uděláme všechno proto, abychom se do toho – nevím jak to říci slušně – města už nemuseli vracet…“. Že městem byla myšlena Jihlava, není asi třeba příliš vysvětlovat.

I přes zajímavá jména jsou však čísla neúprosná. Tomáš Knotek a Jaroslav Brož sice vstřelili po sedmi brankách a první jmenovaný k tomu přidal deset asistencí, jinak je ale Slavia se 45 brankami třetím nejhůře skórujícím týmem soutěže. Dukla je v tomto ohledu na děleném devátém místě, dala ale jen o dvě branky více. Problémem Pražanů je i defenzivní činnost, vždyť více branek (64) inkasovalo jen dvanácté Znojmo a poslední Frýdek-Místek. Výrazně lepší čísla mezi gólmany vykazuje Tomáš Volevecký (2,02 průměr gólů, 92,9 % úspěšnost v devíti zápasech) než Roman Málek (3,89, 88,3 %), jenž nastoupil do deseti utkání.

Jihlavě se proti Slavii dlouhodobě daří. Dukla naposled proti sešívaným nebodovala ve 24. kole sezony 2021/2022, která byla pro Jihlavu mistrovskou. Tehdy doma ve 37. minutě vedla 4:2, ale gólem ze závěru zápasu prohrála 4:5. Série úspěchů červenožlutých v Edenu je ještě delší, bez bodů odjela Dukla z Prahy naposled před více než čtyřmi lety (18. 9. 2019, porážka 1:2).

Poslední zápas Slavie

20. kolo: Zlín – Slavia 4:3

Branky a nahrávky: 28. Šlahař (Hrbas, Kindl), 35. Süss (Kindl, Šlahař), 53. Čáp (Paukku), 55. Novák (Hrbas, Werbik) - 8. Kulda (Šmerha, Průžek), 28. Žovinec (Brož, Všetečka), 40. Holý (Málek). Rozhodčí: Horák, Maršálek – Vašíček, Král´. Vyloučení: 2:3. Využití: 0:1. Střely na branku: 31:30. Diváci: 2301. Průběh utkání: 0:2, 2:2, 2:3, 4:3.

Slavia: Málek – Žovinec, Křepelka, Kajínek, Holý, Klikorka, Hrdinka, Kremláček – Průžek, Kulda, Šmerha – Beran, Knotek, Guman – Všetečka, Žejdl, Brož – Havrda, Slavík, Slavíček.

Poslední vzájemný zápas

8. kolo Chance ligy: HC Dukla Jihlava – HC Slavia Praha 3:1

Branky a nahrávky: 1. Šik (Čachotský), 39. Dundáček (Anděl), 60. Pořízek (Čachotský, Kolář) – 33. Žovinec (Průžek, Knotek). Rozhodčí: Skopal, Květoň - Zídek, Polák. Vyloučení: 5:4. Bez využití. Diváci: 609. Střely na branku: 34:29. Vhazování: 45:30. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 3:1.

Dukla: Beran – Bilčík, Kolář (A), Ozols, Kočí, Mareš, Dundáček, Chvátal – Čachotský (C), Pořízek, Šik – Havránek, Štefančík, Cachnín – Anděl, Berger, Jelínek – Rauš, Handl, V. Brož
Slavia: Zajíček – Žovinec (A), Křepelka, Kremláček, Holý, Eliáš, Hrdinka – Všetečka, Žejdl (A), J. Brož – Průžek, Knotek (C), Kulda – Helt, Závora, Slavíček – Havrda, Slavík, Strnad – Simon.

V utkání 8. kola se Dukla na výhru proti Slavii nadřela, ale díky povedenému začátku první třetiny i dobrému konci třetiny druhé vstřelila dvě branky a vítězství v závěru pečetil Radek Pořízek. Foto: Barbora Stránská

21. kolo, středa 15. listopadu


VHK ROBE Vsetín – HC Baník Sokolov (17:30)
HC Stadion Litoměřice – HC ZUBR Přerov (17:30)
SK Horácká Slavia Třebíč – Berani Zlín (17:30)
HC RT TORAX Poruba 2011 – HC Dynamo Pardubice B (18:00)
LHK Jestřábi Prostějov – HC LERAM Orli Znojmo (18:00)
HC Slavia Praha – HC Dukla Jihlava (18:00)
SC Marimex Kolín – HC Frýdek-Místek (18:00)

22. kolo, sobota 18. Listopadu

Předehrávka, pátek 17. listopadu: Berani Zlín – VHK ROBE Vsetín (17:30)
HC Dukla Jihlava – HC RT TORAX Poruba 2011 (16:30) – vstupenky zde
LHK Jestřábi Prostějov – SC Marimex Kolín (17:00)
HC Baník Sokolov – HC Stadion Litoměřice (17:00)
HC Frýdek-Místek – SK Horácká Slavia Třebíč (17:00)
HC LERAM Orli Znojmo – HC Slavia Praha (17:30)
HC Dynamo Pardubice B – HC ZUBR Přerov (18:00)

Tabulka Chance ligy po 20. kole