31. kolo Chance ligy nabídne předvánoční šlágr Dukly na ledě Třebíče

19.12.2023 / Tomáš Lysý

Smutnit jen do půlnoci, radovat se také jen do půlnoci. Nepovedený zápas proti Vsetínu je dávno hozen za hlavu, Duklu totiž čeká další zajímavý a silný soupeř. V rámci již 31. kola Chance ligy zavítá na led regionálního rivala, kterým je tým SK Horácká Slavia Třebíč. Celek z nedalekého města je v tabulce na čtvrtém místě, ze kterého na něj jihlavští hokejisté ztrácí celkem osm bodů. Zda bude tato ztráta stejná, vyšší nebo menší, se začne odkrývat ve středu 20. prosince 2023 od 17:30, kdy bude na Zimní stadion města Třebíče - KHNP Areně vhozeno úvodní buly.

Jihlavští hokejisté šli do posledního kola proti Vsetínu posilnění třemi výhrami v posledních čtyřech zápasech, jenže proti Valachům jistě nepodali výkon, který by si sami přáli. Bez vstřelené branky se vyhrát nedá a těžko se získávají i body. Vsetínští se naopak trefili dvakrát a brali tři body. Ani Třebíčští nevstoupili do zápasového rytmu po repre pauze úspěšně, na ledě dalekých Litoměřic totiž prohráli 3:5. Zapsali tak druhou porážku za sebou, předtím totiž prohráli doma s jasným lídrem z Poruby 2:3 na nájezdy. Mrzet je to ale úplně nemuselo, jelikož dalších pět zápasů zpět vyhráli za plný počet patnácti bodů.

Soupiska Třebíče
Realizační tým Třebíče

Dukla se v letošní sezoně utkala s Třebíčí dvakrát a pokaždé se radoval hostující celek. Zajímavostí také je, že lepší bilanci z třebíčské trojice hlavní trenér Kamil Pokorný – asistenti Jaroslav Barvíř a David Dolníček mají právě asistenti zkušeného hlavního kouče. Při jihlavském tříbodovém importu z třebíčského ledu byli na střídačce všichni tři. Když naopak Třebíč vyhrála v Pelhřimově nad Duklou 2:0, byl Pokorný disciplinárně suspendován a jeho mladší kolegové se radoval se svými svěřenci ze třech bodů.

Dávno pryč jsou časy, kdy na straně Třebíče hrálo několik bývalých hokejistů Dukly. Nyní jsou to pouze dva. Zatímco obránce Miha Štebih hrával za Jihlavu relativně dlouho, útočník David Michalčuk se pouze chvilku otrkával v mládeži. Od začátku sezony se v kádru Bílých hvězd neudálo příliš změn. Do Znojma odešel útočník Marek Berka, v Chomutově nyní nastupuje Lukáš Stehlík a pryč z týmu je také finský gólman Samu Pakarinen. Do kádru naopak přišla napevno dvojice forvardů Jiří Ondráček a Jan Kučera, první z Rumunska, druhý ze Znojma. Na střídavý start dopsali Třebíčští i pět hráčů z Tipsport extraligy ledního hokeje, z toho tři z Brna.

Jasnou jedničkou týmu je nadále brankář Jan Mičán, který nastoupil již do 22 zápasů (průměr 2,28 inkasovaných branek při 91,7 % úspěšnosti). Celá Dukla si bude muset dát pozor na útočníka Martina Dočekala. Jeho dosavadní bilance ve 30 zápasech je 20+19, což z něj dělá nejproduktivnějšího hráče celé soutěže a zároveň nejlepšího střelce Chance ligy. Mezi obránci si nejlépe vede Antonín Bořuta (5+15), druhý Miha Štebih na něj ztrácí 6 bodů (3+11).

Poslední zápas Třebíče

30. kolo: Litoměřice – Třebíč 5:3

Branky a nahrávky: 3. Plos (Kordule, Kroupa), 28. Kuťák (Jícha), 33. Husák (Kuťák, Hauser), 57. Kuťák (Hauser), 60. Kordule (Kuťák) – 3. Dočekal (Psota), 26. Michalčuk (Bittner, Bořuta), 60. Ferda. Rozhodčí: Svoboda, Bejček – Štěpánek, Dědek. Diváci: 772. Vyloučení: 4:8. Využití: 1:0. V oslabení: 1:1. Střely na branku: 34:35. Zblokované střely: 10:3. Vhazování: 38:27. Průběh utkání: 1:0, 1:2, 4:2, 4:3, 5:3.

Třebíč: Jekel (Mičán) – Bořuta, Stehlík, Štebih, Vodička, Poizl, Furch – Bittner (C), Dočekal (A), Psota – Vodný, Michálek, Ferda (A) – Ondráček, Kučera, Frömel – Matěj Svoboda, Matyáš Svoboda, Michalčuk

Poslední vzájemný zápas

19. kolo: Dukla – Třebíč 0:2

Branky a nahrávky: 31. Matěj Svoboda (Malý), 60. Štebih (Mičán). Rozhodčí: Bejček, Kostourek – Zídek, Pěkný. Vyloučení: 5:7. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 1 511. Střely na branku: 25:30. Zblokované střely: 7:5. Vhazování: 41:19. Průběh utkání: 0:2.

Dukla: Beran – Bilčík, Strejček, Dundáček, Ozols, Kachyňa, Kolář (A), Kočí – Čachotský (C), Bartoš, Cachnín – Jungwirth, Havránek, Štefančík – Jelínek, Menšík, Brož – Berger, Pořízek, Krajč
Třebíč: Mičán – Bořuta, Furch, Štebih, Vodička, Baláž, Kříž – Dočekal (A), Bittner (C), Psota – Matěj Svoboda, Malý, Ferda (A) – Frömel, Kučera, Michalčuk – Stehlík, Matyáš Svoboda, Poizl

Derby je často velkým bojem a nejinak tomu zřejmě bude ve třetím vzájemném zápasu. Přijde i trošku více branek? V dosavadních dvou zápasech této sezony mezi Duklou a Třebíčí jich padlo pouze pět. Foto: Barbora Stránská

31. kolo, středa 20. prosince

HC Frýdek-Místek – HC ZUBR Přerov (17:00)
SK Horácká Slavia Třebíč – HC Dukla Jihlava (17:30)
HC Stadion Litoměřice – HC Dynamo Pardubice B (17:30)
VHK ROBE Vsetín – HC RT TORAX Poruba 2011 (17:30)
SC Marimex Kolín – HC LERAM Orli Znojmo (18:00)
LHK Jestřábi Prostějov – Berani Zlín (18:00)
HC Slavia Praha – HC Baník Sokolov (18:00)

32. kolo, středa 27. prosince

Předehráno: HC RT TORAX Poruba 2011 – HC Stadion Litoměřice 4:3
Berani Zlín – SC Marimex Kolín (15:00)
HC Dukla Jihlava – LHK Jestřábi Prostějov (17:30) - vstupenky zde
HC ZUBR Přerov – VHK ROBE Vsetín (17:30)
HC LERAM Orli Znojmo – HC Frýdek-Místek (18:00)
HC Dynamo Pardubice B – HC Slavia Praha (18:00)
HC Baník Sokolov – SK Horácká Slavia Třebíč (18:00)

Tabulka Chance ligy po 30. kole