2:3sn
(1:0, 0:1, 1:1 - 0:0)

Z Třebíče znovu s výhrou! Nájezdy rozhodl v šesté sérii Tomáš Čachotský

20.12.2023 / Daniel Lhotský

Už třetí derby Vysočiny v této sezoně znovu nabídlo vyrovnaný průběh, stejně jako ty dvě předchozí. Do vedení šli v závěru první třetiny domácí, Jihlava se však s tímto průběhem nehodlala smířit a na přelomu druhé a třetí třetiny se radovala z obratu. Nejprve střelou z mezikruží vyrovnal na konci druhé třetiny Strejček a v úvodu třetí třetiny po obrovské chybě domácího brankáře poslal Duklu do vedení Pořízek. Třebíč však krátce poté vyrovnala, šedesát minut nakonec na definitivní rozhodnutí nestačilo, ani v prodloužení plném velkých šancí gól nepadl. Rozhodovaly tak až samostatné nájezdy, kde se dvakrát prosadil Tomáš Čachotský, který tak zařídil Dukle druhou výhru na ledě Třebíče v této sezoně.
20.12.2023 17:30, Chance Liga - 31. kolo

SK Horácká Slavia Třebíč

Jekel – Vodička, Bořuta, Stehlík, Štebih, Furch, Poizl – Psota, Bittner (C), Dočekal (A) – Ferda (A), Michálek, Vodný – Frömel, Kučera, Ondráček – Michalčuk, Matyáš Svoboda, Matěj Svoboda
2

HC Dukla Jihlava

Beran – Strejček, Bilčík, Kolář (A), Dundáček, Ozols, Koštoval, Kočí – Cachnín, Bartoš, Čachotský (C) – Šik, Havránek, Harkabus (A) – Burkov, Kuprijanov, Štefančík – Jelínek, Pořízek, Brož
3
Branky a nahrávky: 19. Bořuta (Dočekal), 50. Dočekal (Vodný) – 36. Strejček (Čachotský), 42. Pořízek, rozh. náj. Čachotský. Rozhodčí: Valenta, Hucl – Štofa, Malý. Vyloučení: 3:7, navíc Matyáš Svoboda (TRE) 5 min - Šik (JIH) 5 min. Využití: 2:0. V oslabení: 0:1. Diváci: 2202. Střely na branku: 21:19. Zblokované střely: 8:1. Vhazování: 32:44. Průběh utkání: 1:0, 1:2, 2:2, 2:3.

Průběh utkání

Vstup do utkání měl o něco lepší domácí tým, i když jako první výrazně zahrozila Dukla. Pět minut po začátku hry se dostala Dukla do krátkého přečíslení 2 na 1, Čachotský přihrával puk do volného prostoru, který dokázal dorazit Cachnín, jenže pouze přímo do náruče zasahujícího Jekela. O dvě minuty později dostali velikou šanci domácí, kdy Dukla musela při úniku Bittnera faulovat a rozhodčí nařídil trestné střílení.

Toho se ujal útočník Psota, který si dokázal bekhendovou kličkou rozhýbat Adama Berana. Brankář Dukly se však dokázal skvěle natáhnout lapačkou a sebral tak Psotovi možnost otevřít skóre. Horácká Slavia se však přeci jen dočkala úvodní branky zápasu. V 18. minutě krátce po začátku domácí přesilovky si vyvezl na modrou puk Antonín Bořuta a z kruhu dokázal poslat puk pod horní tyč.

V úvodu druhé třetiny mohli domácí navýšit už na dvoubrankový rozdíl, kdy Bořuta přihrával před brankou rozjetému Dočekalovi, ten ovšem nedokázal z malé vzdálenosti propálit Berana. Ve 36. minutě mohl z přečíslení vyrovnat Štefančík, který ale trefil pouze tyč. Jihlavu to ale nemuselo mrzet, o pár sekund později se radovala z vyrovnání, když Jan Strejček dostal přihrávku zpoza branky a střelou z prostoru mezi kruhy zamířil přesně do horního rohu branky.

Na začátku třetí třetiny se Dukle podařilo otočit vývoj z poměrně kuriózní situace. Ve 41. minutě Dukla v oslabení vystřelila na Jekela, který puk zachytil do lapačky, domácí si ovšem vůbec nepohlídali situaci a Jekel rozehrál puk do prostoru, kde čekal zcela volný Radek Pořízek. Ten obrovskou chybu domácích bez větších potíží potrestal a Jihlava šla do jednobrankového vedení.

To se ovšem Dukle nepodařilo udržet až do konce. V 50. minutě Třebíč dostala další přesilovou hru, už pátou v zápase. Krátce po začátku přesilovky dostal přihrávku na kruh Martin Dočekal a z podobného místa jako Strejček vystřelil do vzdálenějšího rohu branky. V závěru základní hrací doby šla Dukla opět do oslabení a málem na svou nedisciplinovanost doplatila, když v poslední minutě Dočekal dorážel ze slibné pozice pouze do boční sítě branky.

Utkání pokračovalo prodloužením, kde si oba týmy vypracovaly velké šance. Tu největší si připsali v 63. minutě domácí, kdy si Ondráček počkal u tyčky na přihrávku zpoza branky a mohl puk uklízet v podstatě do prázdné. Na poslední chvíli však dokázal zasáhnout Tomáš Havránek, který svou hokejkou vytečoval puk na horní tyč. Definitivně rozhodly až samostatné nájezdy. V nich se za domácí prosadil pouze Matěj Svoboda, za Duklu hned dvakrát trefil Tomáš Čachotský, který rozhodl o výhře Jihlavy v šesté sérii svým typickým bekhendovým nájezdem.

Ohlasy trenérů

Kamil Pokorný (SK Horácká Slavia Třebíč): Z naší strany jsme měli výbornou první třetinu, bohužel nás zradila koncovka. Sice jsme využili přesilovku pět na tři, ale myslím si, že jsme hostům mohli odskočit více. Dobrá byla z naší strany i první desetiminutovka v druhé třetině, poté jsme začali přidržovat kotouče a Jihlava vycítila šanci. Udělali jsme jednu chybu po icingu a byla z toho kontaktní branka pro soupeře. Ve třetí periodě přišel knockout na 1:2. Musím před hráči smeknout klobouk, že se po tom KO dokázali zvednout a vyrovnat zápas. Co se týče prodloužení, tak jsme se snažili rozhodnout už tam. Víme, že naše bilance na nájezdy není tento ročník nejlepší. Měli jsme tam snad nejvíc šancí, co jsme tuto sezonu v prodlouženích měli, tolik odkrytých branek a stejně se nám nepodařilo rozhodnout. Za tyto neproměněné šance přišel trest v podobě nájezdů. Hráčům ovšem nemám co vyčítat, reprezentovali nás kvalitním výkonem. Ještě bych chtěl poděkovat všem divákům, kteří si dnes našli cestu na předvánoční derby, atmosféra byla parádní. Závěrem bych chtěl všem popřát krásné a klidné Vánoce v rodinném kruhu, hodně zdraví a plno dárků pod stromečkem. Doufám, že se v tomto roce ještě uvidíme na dalším derby, tentokrát proti Znojmu.

Viktor Ujčík (HC Dukla Jihlava): Dnes jsme neměli vůbec dobrý vstup do zápasu. Byli jsme nachystaní na to, že Třebíč bude hrát velmi rychlý a útočný hokej. Chtěli jsme proto hrát jednoduše, ale to se nám nedařilo. Zbytečně jsme se zbavovali kotouče a dávali tak domácím prostor. Výbornými výkony nás brankář podržel do dalších třetin. Od druhé třetiny jsme začali dobře bruslit, byli jsme si mnohem jistější na puku a hráli jsme minimálně velmi vyrovnaný zápas. Bohužel jsme si nedávali pozor na hru a byli jsme častokrát vylučováni. Tam se potvrdilo, že Třebíč má prakticky nejlepšího hráče celé ligy, který dokázal vyrovnat. Musím však pochválit celý tým, který dokázal výborně bránit a další gól jsme už nedostali. Bohužel se opět projevila naše slabina, se kterou bojujeme už od začátku sezony, přesilovky. Tabulkově jsme v nich snad i nejhorší, což nám bere z velké části šanci na výhru v těchto vyrovnaných zápasech. To, že jsme vyhráli po nájezdech je svým způsobem štěstí, ale i také umění hráčů. My v tomto ohledu máme zase nejlepšího hráče na nájezdy v této lize.