Extraligová vzpomínka 3: Nadějný start

20.07.2009 / Pavel Zeman

Kostra týmu je daná. Vyrovnané duo brankářů Suchan-Hronek, v obraně Petr Buzek a stálice jihlavské útoku Oldřich Bakus. Vedení vyhlašuje pro extraligovou sezónu jasný cíl: Udržet se! Celá Jihlava však sní o účasti v play-off. Obránce Dušan Devečka souhlasí s přáním jihlavských fanoušků: „Netroufám si tipovat, ale osobně bych si chtěl zahrát play-off. To by bylo moc fajn,“ zasní se. Realita je tvrdší.

Nikdo v tu chvíli netuší, jak moc pravdivá jsou slova Petra Kuchyni. „Bude záležet na každém hráči, jak se bude vyrovnávat s porážkami, kterým se nelze vyhnout. Všichni si musí uvědomit, jakou soutěž hrajeme a tomu se podřídit. Když se přeci jen nějaký zápas nepovede, je důležité, aby parta držela spolu a nenechala se rozhodit,“ prohlásil zkušený zadák, který tušil, že proti týmům prošpikovaným hvězdami z NHL bude Dukla plnit roli outsidera.

Tradiční extraligová bašta, HC Chemopetrol Litvínov, si přijíždí do Jihlavy pohrát s nováčkem. Domácím škodí fakt, že zápas přenáší Česká televize, protože mnozí podléhají fámám, že utkání je vyprodané, a tak raději volí pohodlí domácího gauče. Přítomných 3228 diváků sice fandí z plných sil, ale zklamání z návštěvy, která je srovnatelná se souboji proti Hradci Králové ve čtvrtfinále 1.ligy, je cítit.

Paradoxně to spíše zaskočilo hokejisty v černožlutých dresech. Na gól Ladislava Rytnauera z 21. sekundy už nenajdou odpověď. Tým kolem Reichela, Ručinského, Škouly a Šlégra odjíždí z Vysočiny poražen. A právě posledně jmenovaný uznává, že Dukla si vítězství zasloužila: „Takový je sport. Ikdyž máte lepší mužstvo, ještě to neznamená, že musíte vyhrát.“ Další růžové brýle nasazuje i komentátor Petr Vichnar, který prohlásí, že Dukla ukázala své možnosti a s takto poctivou defenzivou se o záchranu bát nemusí. Toho medu je po jednom zápase až příliš.

Následuje krutá porážka 1:5 v Liberci. Společnost uznává, že takto špatný výkon byl zaviněn nedostatkem času k regeneraci po duelu s Litvínovem a proti Plzni má přijít náprava.

Když Aleš Padělek vyrovnává na 1:1, dostávají se čtyři tisícovky diváků do varu a tým Martina Straky je zralý na ručník. Další branka v síti Tomáše Duby je jen otázkou času, jenže na stadionu náhle vypadne proud. Ve vynucené přestávce domácím ztuhli a poté už jen sledovali, kterak hosté kráčí k vítězství 4:2.

Poté co se zvedla obrovská vlna nevole proti vlastníkovi stadionu, začala radnice slibovat hory doly. „V lokalitě u Českého mlýna je na pozemcích města hotov geologický průzkum a je potěšitelné, že se hlásí budoucí možní investoři. Nový stadion by mohl stát už v roce 2006 a jeho stavba přijde na 250 milionů,“ pyšnil se primátor Jihlavy Vratislav Výborný. Člověk by řekl, že rok 2006 už uplynul. Jak typické pro politickou scénu...

Jihlavští hráči ale nedělají chyby a nezabývají se sliby. Soustředí se na zápas se Zlínem. Po výprasku od Vítkovic 1:5, je remíza 2:2 se zlínským Hamé malou ale účinnou náplastí. Svým výkonem nadchne Tomáš Čachotský. Do té doby málo známý mladíček se v nejvyšší lize rozkoukává rychle a jeho krasojízdám v oslabení tleskají diváci ve stoje.

V dalším zápase poráží Dukla Slavii 6:2. Pět tisíc diváků nadšeně fandí a uznale kývá hlavou nad výkony Lukáše Hronka, který se mstí svému bývalému zaměstnavateli a maže hvězdy Stümpela s Pálffym. Velký podíl na debaklu Slavie má i její brankář Musil, který pustí 6 střel z celkových 19.

A do Jihlavy se vrací euforie. Výjezd do Pardubic má být tříbodový. I proto, že hráči Möelleru v dosavadních 6 kolech dokázali získat jen jeden bod. „Záleží na tom, zda navážeme na poslední domácí výkony, nebo sklouzneme k tomu, co jsme předvedli v Liberci a Vítkovicích,“ odtuší trenér Petr Fiala. Pardubice má, zdá se, dobře přečtené: „Pardubice jsou hodně silné mužstvo a určitě nebudou celou sezónu poslední,“ předpoví umě i skromně budoucnost pozdějšího mistra extraligy.

Jenže Pardubice před zápasem mění lodivoda. Nově zvolený kouč Vladimír Martinec vlévá svému mužstvu novou krev do žil a ukončuje pardubické čekání na vítězství (3:1). To ostatně předpovídali i sázkové kanceláře. Po příchodu legendárního reprezentanta na lavičku Východočechů klesl kurz na jejich vítězství z 1,8 na 1,4.

Na Vysočinu přijíždí Sparta. Prestižní duel znovu naláká pětitisícovou návštěvu, která sleduje pětigólový nášup, totální K.O. borcům ve žlutočervených barvách. Euforie mizí. Odrazový můstek vidí všichni ve výhře nad Karlovými Vary.

Po brance Petra Valy z první minuty se zdá, že vše běží dle plánu. Slabý soupeř nastartuje Duklu k lepším výkonům. Jeneže kdeže! Otázka Kolik jim dáme se rychle mění na Kolik dostaneme. Nekompromisní porážka 2:9 posílá Duklu na dno tabulky a z tribun se nese poprvé v extralize pískot „Je pravda, že hráči za vítězstvím nešli, jak měli, ale diváci nad nimi brzy zlomili hůl. Hráči si musí zvyknout na to, že jeden den by je diváci nosili na rukou a druhý den je to naopak,“ dokázal udržel chladnou hlavu stratég Fiala.

Matné výkony podtrhují porážky v derby se Znojmem a v bojích o předposlední místo tabulky s Třincem a Vsetínem. Krizi prohlubuje odplata Slavie, která v Sazka Aréně po nepříliš přesvědčivém výkonu vítězí 3:0. Jihlavští fanoušci si ale zápas užívají a přestože jsou jejich miláčkové poslední, zaplní na cestu do Prahy 11 autobusů. To uchvátí slovenského zadáka Devečku „Už jsem někde řekl, že takovéto fanoušky jsem ještě nikde nezažil. Byli skvělí a moc bych jim chtěl poděkovat,“ klaněl se.

Nad Jihlavou se stahují mračna. V době výsledkové krize má přijet Jágrovo Kladno. Panečku, to bude nářez!


Prohlédněte si fotodokumentaci ze začátku extraligového ročníku zde.