Junioři, starší dorost i mladší dorostenci budou o další body bojovat na domácím kluzišti

14.01.2016 / Tomáš Lysý

Pořádná porce domácích zápasů jihlavské extraligové mládeže je připravena od čtvrtka do pátku na Horáckém zimním stadionu. Všechno načnou jihlavští mladší dorostenci. Ve čtvrtek se utkají s Mladou Boleslaví. Mezi pátek a sobotu se vměstnají dva zápasy juniorů a zároveň staršícho dorostenců. Junioři po čtyřech venkovních utkáních vyzvou v pátek poslední Olomouc, o den později hostí Zlín. Starší dorostence čeká páteční souboj se Vsetínem a sobotní duel proti Havířovu.

Junioři v Brně málem zlomili sérii proher. Podaří se jim to nyní doma?

Již přes měsíc čekají junioři Dukly na vítězný zápas DHL extraligy. Naposled se radovali 11. prosince doma proti Plzni. Den poté totiž doma podlehli Karlovým Varům a poté čtyřikrát prohráli na kluzištích soupeřů – ve Varech, v Plzni, na ledě Vítkovic a v rámci Winter Classic v Brně. Utkání pod širým nebem měla Jihlava dobře rozehraný, po dvou třetinách vedla 2:0, ovšem nakonec prohrála 2:3 po nájezdech. Červenožlutí jsou nyní na 16. místě tabulky, které je poslední postupové do play-off; na sedmnáctý Litvínov mají k dobru tři body. S osmnáctou a poslední Olomoucí (27 bodů) hrají Dukláci v pátek od 18:15, hned o den později v 15:15 je čeká Zlín. Proti tabulkovým „sousedům“ by Jihlava měla bodovat. Pomoct k zisku důležitých bodů by měl i nejlepší střelec a zároveň nejproduktivnější hráč týmu Pavel Kousal (15+13).

Jestliže se Dukle v posledních zápasech výsledkově příliš nedaří, tak junioři Olomouce jsou nejhorším celkem soutěže. Během posledních deseti zápasů si připsali pouhé tři body, když doma porazili Kladno 4:2. Současná šňůra hostí je natažena na šest porážek. Mora sice není nejhorším týmem v inkasovaných brankách, jenže problém je v ofenzívě. Pouze 61 gólů z 31 utkání je málo. Olomouc se tak krčí na posledním osmnáctém místě tabulky, ovšem na šestnáctou Duklu ztrácí jen šest bodů. Je jasné, že utkání proti Dukle může být pro Hanáky z hlediska postupu do play-off velmi důležité. Do konce základní části chybí už pouze patnáct kol, navíc červenožlutí mají oproti červenobílým o zápas více. Nejproduktivnějším hráčem a nejlepším kanonýrem Mory je Šimon Beták (10+10). Dukla se s Olomoucí zatím utkala třikrát (v prvním zápase srovnala 15 vteřin před koncem) a získala pět bodů.
Letošní vzájemné zápasy: Jihlava – Olomouc 4:3 sn., Olomouc – Jihlava 1:3 a Olomouc – Jihlava 4:2.

Ani zlínští junioři zatím neprožívají zcela povedenou sezonu. Ta tam je poměrně úspěšná šňůra šesti výher v sedmi zápasech, kterou Zlín odehrál deset kol zpět. V dalších jedenácti kolech totiž PSG vyhrálo čtyřikrát a kleslo na patnácté místo tabulky. Se sedmatřiceti body mají Zlínští stejný zisk jako čtrnáctý Liberec, na poslední postupovou šestnáctou Jihlavu drží náskok čtyř bodů. Berani nemají žádného výrazného kanonýra, na střeleckém čele jsou osmigóloví Jan Karafiát a Michal Gago. Druhý jmenovaný je s bilanci 8+11 nejproduktivnějším mužem týmu. Na Zlínské narazila Dukla již třikrát (v prvním zápase srovnala 8,5 vteřiny před koncem) a brala zatím tři body.
Letošní vzájemné zápasy: Jihlava – Zlín 4:5 sn., Zlín – Jihlava 3:4 sn. a Zlín – Jihlava 4:2.

Starší dorostenci napravili nepovedený vstup do B-nadstavby, nyní hrají proti celkům bojujícím o play-off

Nepovedený vstup jihlavského staršího dorostu do B-nadstavby je snad zapomenut. Po porážkách na ledě Karlových Varů a Litvínova si Dukla doma poradila s Kladnem, které bojuje o první čtyřku pro play-off, a se záchranou sužovaným Motorem, který deklasovala 7:1. Tento zápas byl zajímavý také tím, že obránce Stanislav Huňáček trefil hattrick a Jihlava dala v pěti přesilovkách šest gólů. Do konce nadstavbové části chybí dvanáct kol a pokud červenožlutí zvládnou domácí dvojzápas proti Vsetínu v pátek 15.1.2016 od 15:00 a o den později od 12:00 proti Havířovu, budou mít play-off hodně blízko. Dukla je totiž třetí a oba dva její soupeři bojují o první čtyřku. Jasně nejlepším šutérem Jihlavy je dvacetigólový Vladimír Oščádal, jenž má na čele produktivity stejně bodů jako Tomáš Mejzlík (10+16).

VHK Vsetín je tým, který spolu s dalšími čtyřmi mančafty bojuje o zřejmě jediné volné místo v play-off. V B-nadstavbě totiž mají první tři týmy extraligové tabulky poměrně slušný náskok před čtvrtým místem. A právě čtvrtý tým se ještě podívá do play-off. Na této pozici je momentálně právě Vsetín s 37 body, ovšem na sedmý Litvínov má náskok pouze čtyř bodů. Pokud však budou hrát Vsetínští stejně jako doposud, tak čtvrté místo uhájí jen stěží. Během čtyř utkání B-skupiny si nepřipsali ani bod při skóre 10:26. Soupeři si musí dát pozor hlavně na Davida Kováře, suverénně nejlepšího střelce a nejproduktivnějšího hráče týmu (21+29).
Loňské vzájemné zápasy: Vsetín – Jihlava 3:2 a Jihlava – Vsetín 6:0 - oba zápasy byly také v rámci nadstavbové části skupiny B.

AZ Havířov bojuje právě s Vsetínem a dalšími dvěma týmy o čtvrté místo. Na čtvrté vsetínské mají Slezané ztrátu pouhých tří bodů, což není žádný neřešitelný problém. Ovšem ani jim se příliš nedaří. Po základní skupině Východ měli na svém kontě 32 bodů a během čtyř zápasů nadstavby rozšířili svůj zisk pouze o dva body, když vyhráli 4:3 na nájezdy na ledě Motoru. Poté přišly tři prohry v řadě při skóre 3:16. Ofenzívu AZetu táhne nejproduktivnější hráč a nejlepší střelec týmu Lukáš Peterka (17+12).
Loňské vzájemné zápasy: Jihlava – Havířov 3:1 a Havířov – Jihlava 4:5 - oba zápasy byly také v rámci nadstavbové části skupiny B.

Mladší dorost po výhře nad Boleslaví ještě živí naději v bitvě o první příčku tabulky

V minulém týdnu čekal na mladší dorost důležitý trojzápas. Jihlavští se totiž střetli s Brnem a Českými Budějovicemi přímými konkurenty v boji o první místo, což je jediná pozice, ze které se postupuje do play-off. V rámci Winter Classic s Brnem sehrála Dukla vyrovnanou partii, ve třetí třetině snížila na 1:2, leč vyrovnat se jí už nepodařilo. V utkání proti Motoru měli červenožlutí tři body blízko, ve třetí třetině otočili stav na 2:1, ovšem domácí stihli vyrovnat a vyhrát v prodloužení. Chuť si Dukla napravila v Brodě, z ledu téměř jistého sestupujícího si dovezla výhru 5:1. Tradičně ve čtvrtek nastoupili svěřenci Petra Svobody k dalšímu zápasu proti Mladé Boleslavi, kterou porazili 4:2. Dukla sice v extraligové tabulce přeskočila se 42 body Brno a je před ním o bod druhá, jenže Kometa má o tři zápasy méně. Do play-off má nejblíže Motor, který získal 47 bodů a oproti Jihlavě má dva zápasy k dobru. Týmovou produktivitu vede Tomáš Vala (13+24), nejlepším střelcem je s patnácti góly Adam Najman.