Semifináloví soupeři Jihlava a Ústí řečí statistik dosavadního průběhu play-off

13.03.2016 / Tomáš Lysý

Jihlavská Dukla má první úspěšný krok v play-off za sebou. Ve čtvrtfinále skolila nepříjemného soka z Havířova 4:1 na zápasy a mohla se těšit, jakého soupeře dostane do semifinále. V něm se utká s týmem, který již v letošních vyřazovacích bojích slavil dva postupy. Ústí nejprve přešlo v předkole přes Kadaň a poté odklidilo z bojů o baráž kladenské Rytíře. Právě o statistikách dosavadního průběhu play-off je další článek před startem prvního semifinále, které bude zahájeno v pondělí 14. března 2016 od 17:30 na Horáckém zimním stadionu.

Start semifinále play-off klepe na dveře. Dukla se v něm po čtyřech letech utká s Ústím

Do posledního dechu! Michal Důras zve na semifinále play-off

Hráčské statistiky:

Gólmani:

Na konci základní části se hodně probíralo, že jihlavští gólmani David Honzík a Jakub Škarek ovládli gólmanské statistiky WSM Ligy. Jihlavský trenér gólmanů Petr Jaroš, mj. i kouč gólmanů u reprezentačního A-týmu, tehdy poznamenal, že co bylo v základní části, je před play-off historie. „Začneme zase od nuly. V play-off budeme dál pokračovat v naší práci a věřím, že výsledky budou i nadále dobré,“ nechal se slyšet. Také v play-off se mohla Dukla na své gólmany spolehnout. David Honzík v prvních čtyřech zápasech zneškodnil 118 střel Havířova z celkového počtu 127 s úspěšností zásahů 92,91%. Jakub Škarek, který naskočil do pátého zápasu, pustil za svá záda z 36 střel pouze dva puky při úspěšnosti 94,44%.

V brankovišti Slovanu se téměř s pravidelnou jistotou střídá jednadvacetiletý Jakub Soukup a Martin Volke, jenž ve čtyřiatřiceti letech plní post mnohem zkušenějšího kolegy. První jmenovaný nastoupil do prvního, druhého a čtvrtého zápasu předkola s Kadaní, jeho parťák vychytal důležitou výhru ve třetím utkání. Při čtvrtfinále s Kladnem dostali oba dva gólmani stejně prostoru. Jakub Soukup naskočil do prvního, třetího a pátého zápasu, Martin Volke odchytal všechny tři „sudé“ duely. Lepší čísla má v tomto ohledu Martin Volke – 95,71% úspěšnost zásahů, 1,64 průměr obdržených gólů. Stejně jako v Dukle, tak i v Ústí platí, že ať se do branky postaví ten či ten gólman, oba dva jsou pro svůj tým oporou.

Obránci:

Pouze jeden jediný zápas se jihlavskému týmu nepovedl, ve třetím čtvrtfinále v Havířově inkasovala Dukla pět branek. Ve zbylých čtyřech duelech se AZet prosadil pouze šestkrát. Vyrovnávací a vítězný gól pátého čtvrtfinále si připsal Miha Štebih, jednou zamířil přesně Tomáš Kaláb. Devízou týmu jsou trestné minuty, jihlavští beci nasbírali v pěti utkáních dohromady pouze 18 trestných minut, žádný osobní či vyšší trest. Příkladem jde zejména kapitán týmu Jiří Dobrovolný. Jeden z kandidátů na sympaťáka WSM Ligy nemířil na trestnou lavici ani jednou.

Majákem mezi obránci Ústí nad Labem je Jan Pohl. Do vyřazovacích bojů naskočil až ve třetím a čtvrtém zápase proti Kadani, zmeškal i první čtvrtfinálový zápas proti Kladnu. V dalších pěti ale vždy bodoval, Rytířům nakonec nasázel dvě branky a na další čtyři přihrál. Všech deset zápasů v letošních vyřazovacích bojích odehrál Vítězslav Brož, jenž nael v závěru série s Kladnem střeleckou mušku. Trefil se ve čtvrtém, pátém i šestém utkání. Žádný z beků Slovanu sice zatím neobdržel vyšší jak dvouminutový trest, přesto stačil Jan Pohl i Ondřej Smetana nasbírat během čtvrtfinále 16 trestných minut.

Útočníci:

Prakticky v celé základní části Dukly platilo, že útočná síla červenožlutých je rozdělena do všech čtyř útoků. Útočníci Jihlavy nevyčnívali v pořadí produktivity, na druhou stranu, když nebyla schopna dát gól jedna lajna, zastoupila jí druhá. „Sice letos nemáme tak výraznou ikonu, jako byl Tomáš Čachotský, na druhou stranu je v kádru víc hráčů, kteří jsou nadprůměrní, a ukazuje se, že jsme zatím silnější než loni,“ řekl před časem jednatel klubu Bedřich Ščerban. Čtvrtfinále to potvrdilo. Téměř všichni útočníci mají na svém kontě dva body či více. Navíc se jihlavští forvardi nebojí jít do pěstních soubojů. Osobní tresty si za pěstní výměnu názorů vysloužil nejprve Pavel Mrňa a poté Jan Kolář. Čelo produktivity mají pod palcem dva hráči z třetího útoku Dukly, Tomáš Harkabus a Martin Kohout, a spolu s nimi díky pěti přesným nahrávkám Richard Diviš.

Ústí nad Labem odehrálo čtvrtfinálovou sérii proti Kladnu víceméně na tři útočné formace a devětadvacet bodů za 12 gólů a 17 nahrávek zaznamenala formace David Tůma, Jaroslav Roubík a Jan Kloz. Produktivní trio znamená nebezpečí pro soupeřovu branku hlavně v přesilovce, třikrát se při početních výhodách prosadil David Tůma i Jaroslav Roubík. Právě poslední jmenovaný je nejen ikonou Ústí, když před dvěma lety nepotopil zadlužený klub a ještě mu odpustil část závazků, ale zároveň dlouholetým lídrem týmu. Ve čtyřech předchozích sezonách vždy nastřádal více jak 20 gólů. Loni v 61 utkáních nasbíral 84 bodů (46+38), letos je jeho bilance při stejném počtu zápasů ještě lepší, má na kontě již 90 bodů (40+50).

Týmové statistiky

Statistiky využitých přesilovek a oslabení jsou u Dukly ovlivněny zejména třetím a pátým zápasem. V prvním utkání na ledě Havířova totiž Jihlava inkasovala třikrát v oslabení, naopak v pátém a posledním utkání celé série využili červenožlutí tři přesilové hry. Z hlediska trestných minut navazuje Dukla na základní část a po Slavii patří v tomto ohledu k druhému nejslušnějšímu semifinalistovi.

Slovanu vycházejí přesilové hry parádně. Z celkového počtu devatenácti gólů, které Ústí uštědřilo Kladnu, jich téměř polovinu, devět, nasázelo při početní výhodě. Hokejisté zpod hradu Střekov také mohou těžit z výborné návštěvnosti. Průměrná domácí návštěva Zlatopramen areny je během čtvrtfinále 4599 diváků.

Čtěte také:

Předprodej vstupenek na semifinále startuje. V platnosti zůstávají i kredity na Ice Card

Na obzoru se rýsuje velký sponzor, prozradil jednatel Dukly Bedřich Ščerban

Všichni víme, že jsme nyní v semifinále a čeho bychom mohli dosáhnout, povídá útočník Richard Diviš

Modrá vlna společnosti ICOM transport - ta správná přihrávka pro Vás! Vyberte nejlepšího hráče utkání!

Chcete vyhrát tři vstupenky na první zápas semifinále? Soutěžte v dukláckém kvízu

Videopozvánka na play-off 2016:

Autor: SB Corporation.