Na nájezd jsem si věřil, už jsem takhle párkrát zakončil, prozrazuje Tomáš Harkabus, autor vítězného nájezdu

15.03.2016 / Tomáš Lysý

Takovou zápletku by jeden nevymyslel. Ústí nad Labem v průběhu prvního semifinále třikrát vedlo, z toho dvakrát ve třetí třetině. Když Dukla ve třetím dějství pracně vyrovnala, za dalších devatenáct vteřin hosté opět vedli. Poté ale Tomáš Harkabus trefil prázdnou klec po výzvě Filipa Semana a stejný hráč byl jediným úspěšným střelcem v samostatných nájezdech, do kterých zápas nakonec došel. „Strašně jsme se nadřeli na vyrovnání a během dvaceti vteřin dostali gól. To se prostě nesmí stát, kor v play-off, kde rozhoduje jedna střela, jeden gól. Jsme strašně rádi, že to takhle dopadlo,“ povídá spokojeně jihlavský útočník, jenž je odchovancem ústeckého hokeje.

Reportáž z prvního zápasu semifinále Dukla – Slovan 4:3 sn.

Fotogalerie z prvního zápasu semifinále

Tomáš Harkabus: V druhém zápase musíme začít určitě lépe

Tři a půl tisíce natěšených diváků, vyjma fanoušků Ústí nad Labem, zažilo po sedmnácti vteřinách ledovou sprchu. Stejně tak celá Dukla. Domácí krátce po úvodním buly poslali puk na zakázané uvolnění a z následné akce doslal Slovan do vedení Jan Kloz. Hůře do zápasu domácí vstoupit nemohli. „Říkali jsme si – hlavně pozor na začátek – a dopadlo to tak, jak jsme všichni viděli. V druhém zápase musíme začít určitě lépe,“ upozorňuje Tomáš Harkabus na špatný vstup do zápasu, který by se červenožlutým příště nemusel vyplatit. Dukla ovšem ještě do přestávky srovnala stav, v osmnácté minutě se v přesilové hře prosadil slovenský obránce Miha Štebih.

Vítězný samostatný nájezd Tomáše Harkabuse

Autor videa: HZStv1.

Právě jihlavský útočník s číslem 71 se dvě minuty po třetím gólu soupeře zasloužil o srovnání stavu. Filip Seman vybojoval před brankou puk a předložil jej právě Tomáši Harkabusovi, jenž měl s trefením prázdné klece snadnou úlohu. Jeho gól poslal zápas do prodloužení a následně i do samostatných nájezdů, které „Harky“ rozhodl. „Tohle už jsem párkrát udělal, věřil jsem si na to. Nepočítal jsem s tím, že mi gólman takhle vystrčí hokejku. Naštěstí jsem si to stáhl rychleji do forhendu a pak jsem puk ještě zvednul. Ještě že to tak dopadlo,“ ohlíží se za svým nájezdem. Nechal tak vzpomenout na šestý zápas loňského semifinále Kladno – Jihlava, kdy podobným způsobem proměnil nařízené trestné střílení a srovnal tehdy průběh zápasu na 2:2.

Vojtěch Zadražil: Věděli jsme, že Ústí bude mít svojí kvalitu. Porazili Kladno, s čímž nikdo nepočítal

Ve třetí třetině se Dukla hnala za vyrovnáním. Nevyužila totiž několik šancí kolem třiatřicáté minuty, takže jí na konci druhé třetiny potrestal přesilovkovou tečí ústecký útočník Antonín Melka. Zásluhou Vojtěcha Zadražila červenožlutí v čase 49:01 vyrovnali. Filip Seman s Tomášem Harkabusem vytvořil závar před Soukupem a „Zadra“ se poté na pravém kruhu nekompromisně opřel do kotouče. „Před brankou soupeře byl tlak od Semiše, Kohyho a Harkyho (Filip Seman, Martin Kohout a Tomáš Harkabus – pozn. aut.). Já jsem čekal, že by puk mohl vypadnout, tak jsem číhal na kruzích. Naštěstí puk vypadl, tak jsem ho poslal na branku a padl tam,“ popisuje svojí vůbec první trefu v play-off v kariéře za A-tým.

Jenže hned za 19 vteřin po jeho vyrovnání hráči Slovanu znovu vedli. Domácí na útočné modré ztratili puk, Ústí se vydalo do přečíslení dva proti jednomu, kdy vzal Jaroslav Roubík odpovědnost sám na sebe a vyslal projektil do šibenice nad pravé rameno Davida Honzíka. „Takový vývoj v hokeji někdy je. Prostě je to od nás špatné. Když dáme gól, tak musíme jít do dalšího střídání na led s tím, že jej nedostaneme. Tohle se nám nesmí stávat, hlavně v play-off, kde je každý gól hodně důležitý,“ uvědomuje si úskalí rychlých a trošku nečekaných gólů soupeře hned na začátku zápasu a po svém vyrovnání Vojtěch Zadražil. Nakonec ale mohl být spokojený, Jihlava totiž dramatický zápas dotáhla do vítězného konce.

Pozápasové ohlasy trenérů: asistent trenéra Dukly František Zeman

Autor videí: Ondřej Šuhaj

Sestřih 1. semifinále 15/16 HC Dukla Jihlava – HOKEJ ÚSTÍ NAD LABEM s.r.o.:

Autor videa: HZStv1

Na celé 1. semifinále Dukla – Ústí se můžete podívat zde (autor: HZStv1)