Dukla by ráda potvrdila tři body z ledu Motoru v domácím utkání proti Benátkám

29.11.2016 / Tomáš Lysý

Oba dva vzájemné zápasy těchto soupeřů v letošní sezoně skončily vítězstvím hostujícího týmu. Řeč je o HC Dukle Jihlava a HC Benátkách nad Jizerou, dvou sousedech v aktuální tabulce WSM Ligy. Čtvrtou Duklu, povzbuzenou vítězstvím z minulého kola v Českých Budějovicích, ale nečeká nic snadného. Pátým Benátkám se letos nadmíru daří a v tabulce venkovních zápasů jsou nejlepší z celé ligy. Utkání, které začíná na Horáckém zimním stadionu v Jihlavě poslední listopadovou středu od 17:30, tak bude mít jistě svůj náboj. Server hokej.cz jej dokonce označil za hlavní tahák kola.

Z ledu Motoru domů s vítězstvím. Dvanáctkrát se českobudějovičtí hokejisté této skutečnosti zdárně postavili a na svém stadionu dovolili pouze Třebíči, aby uzmula jediný bodík. Další tým z Vysočiny si už přijel pro celé tři. Jihlavu poslal před zaplněnými ochozy do vedení v deváté minutě Petr Šidlík, domácí nedlouho poté srovnali. Nerozhodný stav vydržel až do pětačtyřicáté minuty, kdy David Březina vystihl rozehrávku Motoru a trefil levou šibenici. V dalším průběhu třetího dějství došlo i na bitku domácího Benjamina Walkera proti jihlavskému zadákovi Filipu Dundáčkovi. Pěstní souboj Duklu ještě více nabudil a tři body bez potíží udržela. Z utkání nejlepších obran WSM Ligy tak vyšla vítězně ta jihlavská, což znamenalo, že si červenožlutí polepšili na rovných 50 bodů a udrželi kontakt s týmy před sebou.

Ticketportal, Live přenos

Na domácí zápasy Dukly Jihlava si můžete zakoupit vstupenky přes síť Ticketportal - bližší info s přímou možností koupě vstupenek zde.
Všechny zápasy Dukly můžete živě sledovat na TVDV kanálu HC Dukla Jihlava. Přenosy utkání nadále zajišťuje promoTEAM HCD - HZStv1.
Již tradičně bude utkání přenášeno také prostřednictvím textového onlajnu.

Výhrou v posledním kole se padesátibodová a čtvrtá Dukla lehce odpoutala od pátých Benátek. Ty se také chtěly výrazně přiblížit hranici půl sta bodů, ovšem domácí utkání proti výborně hrající Slavii jim vůbec příliš nevyšlo. Pražané z posledních dvanácti zápasů desetkrát zvítězili (padli jen v Jihlavě a doma s Motorem) a proti Benátkám na dobré výsledky navázali. Duel se nesl ve znamení přelévání průběžného vedení. Slavia vedla v páté minutě již o dvě branky, domácím se však podařilo ještě do přestávky snížit. Ba co více, krátce po polovině zápasu se tým z nejmenšího prvoligového města dokonce dostal do vedení. Jenže to byla poslední benátecká radost zápasu. Hned poté sešívaní vyrovnali a ve třetí třetině vstřelili svému soupeři další tři branky (poslední do prázdné klece). Partnerský tým Liberce, který má v kádru i hráče z Mladé Boleslavi a Sparty, tak zůstal na 46 bodech.

Opět se tak potvrdilo, že Benátky by asi radši hrály jen na ledě soupeřů. Zatímco doma získali hokejisté od Jizerky 21 bodů z dosavadních 14 utkání, venku hrají prim a jsou na čele tabulky venkovních zápasů. Během čtrnácti duelů si přivezli domů již 25 bodů za osm výher (jednou v prodloužení) a šest porážek (dvakrát za bod). Pokud budou v těchto výsledcích pokračovat také ve druhé polovině soutěže, dá se čekat, že výrazně napraví dojem z loňské sezony. V předešlém ročníku WSM Ligy se totiž Benátky neprobojovaly ani do předkola play-off, což se jim v novodobé osmileté prvoligové historii stalo teprve podruhé.

Hlasujte pro Michala Důrase a Lukáše Sáblíka v anketě Sympaťák WSM Ligy

Letos, zdá se, svěřencům trenéra Jiřího Čelanského nic podobného nehrozí. Pod jeho vedením jsou Benátky zatím černým koněm soutěže a osmatřicetiletý kouč úspěšně míchá dravé hokejové mládí s ostřílenými pardály. Lídrem produktivity i nejlepším střelcem je dvaadvacetiletý Josef Mikyska, za kterým následuje kapitán Jan Plodek (38 let) a další zkušený hráč Jan Víšek (35 let). V obraně hraje prim liberecký odchovanec Filip Pyrochta, který se vrátil do kádru Bílých Tygrů z kanadské juniorské QMJHL, kde působil – podobně jako Jan Mandát – za Victoriaville a Val d’Or. Dvacetiletý zadák naskočil za Benátky k osmnácti utkáním, dalších šestnáct duelů letos zapsal v extralize za Liberec. Nejvíce příležitostí v benáteckém brankovišti dostává jihlavský odchovanec Filip Novotný, který hájil klec pátého týmu ligy doposud devětkrát a jeho čísla jsou velmi dobrá – 94,79% úspěšnost zásahů a průměr 1,79 inkasovaných gólů na zápas.

V kádru Dukly jsou naopak hned tři hráči, kteří v nedávné minulosti oblékali dres Benátek. Nejproduktivnější hráč a hokejista s nejvíce zápasy v historii tamního klubu, Josef Skořepa, přišel do Jihlavy před sezonou 2014/2015 a stal se v ní nejlepším střelcem červenožlutých. Před letošním ročníkem WSM Ligy jej následovali loňští extraligoví mistři s Libercem, obránci David Kajínek a Jiří Říha.


Předchozí vzájemný zápas:

16. kolo WSM Ligy: HC Benátky nad Jizerou – HC Dukla Jihlava 1:6
Jihlava vstoupila do zápasu skvěle, ve čtvrté minutě jí poslal do vedení bývalý dlouholetý hráč Benátek Josef Skořepa. Domácí sice vzápětí srovnali, jenže pak se začala prosazovat Dukla. Nejprve skóroval v oslabení Aleš Jergl a poté Jiří Říha gólem v početní výhodě předznamenal, jak bude probíhat druhé dějství. V něm Jihlava přidala další dva góly, když další fauly benáteckých hráčů využili Richard Diviš s Alešem Jerglem. V čase 26:08 tak svítil na ukazateli skóre stav 1:5 a bylo prakticky rozhodnuto. V závěrečném dějství si Jihlava výhru zkušeně pohlídala, navíc z řady šancí dokázala ještě jednou skórovat, když Josef Skořepa v závěru upravil na konečných a naprosto zasloužených 6:1 pro hosty.

Branky a nahrávky: 9. Špaček (Černoch, Pyrochta) – 4. Skořepa (Šidlík, Čachotský), 17. Jergl (Šidlík, Diviš), 19. Říha (Důras, Zeman), 25. Diviš (Čachotský, Skořepa), 27. Jergl (Říha, Bilčík), 59. Skořepa (Čachotský, Kondratěv). Rozhodčí: Doležal - Měkýš, Otáhal. Vyloučení: 5:6. Využití: 0:3. V oslabení: 0:1. Diváci: 292. Střely na branku: 30:34. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:6.

HC Benátky nad Jizerou: Will – Havlín, Kočí, Husa, Zeleňák, Pyrochta, Mikliš, Krejčí – Černoch, Plodek, D. Špaček – A. Dlouhý, J. Mikyska, Víšek – Prokeš, Hrabík, Bittner – Ďurač, Volf, J. Havel – Janele

HC Dukla Jihlava: Svoboda - Bilčík, Říha, Dundáček, Šidlík, Szathmáry, Kaláb, Dobrovolný – Březina, Skořepa, Čachotský – Jergl, Zeman, Důras – Diviš, Seman, Stoklasa – Kondratěv, Jícha


STŘELEC JIŘÍ ŘÍHA. Proti Benátkám na Jizerou, kde nastupoval v předešlých pěti sezonách, se jihlavskému obránci Jiřímu Říhovi gólově daří. V obou dosavadních vzájemných utkáních této sezony totiž rozvlnil soupeřovu síť. V polovině záři otevřel na konci druhé třetiny skóre nepohledného utkání, hraného ve třicetistupňových teplotách na Vysočině. Farma Liberce ve třetí třetině výsledek otočila a i přes závěrečné snížení Dukly si domů odvezla výhru 3:2. Odplata na nejmrazivějším stadionu WSM Ligy vyšla Jihlavě dokonale. V Benátkách vyhráli červenožlutí 6:1, Jiří Říha vstřelil třetí gól svého týmu a na pátý nahrál Aleši Jerglovi. Foto: Tomáš Buksa


29. kolo WSM Ligy, středa 30. listopadu 2016:

HC Dukla Jihlava – HC Benátky nad Jizerou (17:30)
SK Horácká Slavia Třebíč – ČEZ Motor České Budějovice (17:30)
HC Most – LHK Jestřábi Prostějov (17:30)
Rytíři Kladno – HC Stadion Litoměřice (18:00)
HC Slavia Praha – HC AZ Havířov 2010 (18:00)
HC Frýdek-Místek – Hokej Ústí nad Labem s.r.o. (18:00)
HC ZUBR Přerov – SK Trhači Kadaň (18:00)

30. kolo WSM Ligy, sobota 3. prosince 2016:

ČEZ Motor České Budějovice – HC Most (16:00)
Rytíři Kladno – HC Slavia Praha (16:00)
HC Stadion Litoměřice – Hokej Ústí nad Labem s.r.o. (17:00)
HC ZUBR Přerov – HC Frýdek-Místek (17:00)
LHK Jestřábi Prostějov – SK Trhači Kadaň (17:00)
HC Benátky nad Jizerou – SK Horácká Slavia Třebíč (17:00)
HC AZ Havířov 2010 – HC Dukla Jihlava (17:30)

31. kolo WSM Ligy, pondělí 5. prosince 2016:

HC Dukla Jihlava – Rytíři Kladno (17:30)
SK Horácká Slavia Třebíč – HC AZ Havířov 2010 (17:30)
HC Most – HC Benátky nad Jizerou (17:30)
HC Slavia Praha – HC Stadion Litoměřice (18:00)
SK Trhači Kadaň – ČEZ Motor České Budějovice (18:00)
HC Frýdek-Místek – LHK Jestřábi Prostějov (18:00)
Hokej Ústí nad Labem s.r.o. – HC ZUBR Přerov (18:00)


Tabulka WSM Ligy po 27. kole:

Pozn.: Zápas České Budějovice – Jihlava bude dohrán v pondělí 19.12.2016