Za Duklu nastoupí olomoucký obránce Jakub Galvas

05.03.2017 / Zdeněk Drla

Kádr Dukly Jihlava rozšíří olomoucký Jakub Galvas. Sedmnáctiletý obránce bude v Dukle Jihlava působit formou střídavých startů. "Střídavé starty byly vyřízeny již dříve. Extraligová Olomouc bude hrát už jen zápasy play-out, proto jsme se ho rozhodli, i vzhledem ke zranění Petra Šidlíka, využít. Zápasy v Jihlavě, věříme, budou pro Jakuba přínosem také směrem k blížícímu se mistrovství světa do osmnácti let," vysvětluje jednatel Dukly Jihlava Bedřich Ščerban. Vzhledem k juniorskému věku se na Jakuba Galvase nevztahují pravidla o pohybu hráčů mezi extraligou a WSM Ligou po 15. únoru.

Sedmnáctiletý Jakub Galvas je odchovancem olomouckého hokeje. V létě byl součástí party, která vybojovala historický triumf na Memoriálu Ivana Hlinky, kde se utkávají nejlepší reprezentační výběry do 18 let. Galvas vystřelil pro český tým postup v prodloužení semifinále se Švédskem, ve finále s Američany pak nahrával na vítězný gól Ondřeje Machaly.

Jako hráče ročníku narození 1999 ho čeká letos v létě draft NHL. V lednovém odhadu, který zveřejnil server nhl.com, figuruje jeho jméno na dvacátém místě mezi evropskými hráči.

V aktuální sezoně nastupoval převážně za olomoucké "áčko". V Tipsport extralize nastřádal 36 startů, ve kterých zaznamenal jeden gól a pět asistencí. V pár případech "vypomohl" i své věkové kategorii, tedy staršímu dorostu a olomoucké juniorce.

SYN PROTI OTCI. Ke jménu Galvas se váže i jedna zajímavost. Na extraligovém ledě se postavil proti svému otci Lukášovi, který hájí barvy Třince. Foto: www.hc-olomouc.cz

Postupový gól Jakuba Galvase v semifinále Memoriálu Ivana Hlinky