3:2p
(0:2, 2:0, 0:0 - 1:0)

Dukla se nezalekla dvou rychlých branek soupeře a Prostějov skolila v prodloužení

27.12.2023 / Tomáš Lysý

Úvod zápasu před více jak tisícovkou diváků Dukle nevyšel, jelikož již v páté minutě proti Prostějovu prohrávala 0:2. Nejprve se trefil Poledna a poté využil přesilovku ex-jihlavský útočník Illéš. Jihlava gólově odpověděla po polovině zápasu. Kuprijanov připravil střeleckou pozici Bilčíkovi a minutu a půl před odchodem do kabin proměnil únik v oslabení bekhendovou kličkou Havránek. Ve třetí třetině branka nepadla a zápas šel do prodloužení, během kterého využili Jihlavští druhou gólovou šanci zásluhou hezké individuální akce Šimona Jelínka – 3:2 po prodloužení.
27.12.2023 17:30, Chance Liga - 32. kolo

HC Dukla Jihlava

Beran – Bilčík, Strejček, Dundáček, Kočí, Koštoval, Ozols, Chvátal – Čachotský (C), Bartoš, Cachnín – Harkabus (A), Havránek, Šik – Štefančík, Kuprijanov, Burkov – Brož, Pořízek, Jelínek
3

LHK Jestřábi Prostějov

Štipčák – Hanousek, Poledna, Drtil, Forman, Krejčí, Kubeš – Doležal, Hašek, Illéš – Jiránek (A), Jáchym, Veselý – Fronk, Račuk, Slanina (A) – Burian, Venkrbec (C), Ostřížek – Maruna
2
Branky a nahrávky: 32. Bilčík (Kuprijanov, Havránek), 39. Havránek (Harkabus), 63. Jelínek (Dundáček, Pořízek) – 5. Poledna (Veselý, Jáchym), 5. Illéš (Doležal, Hanousek). Rozhodčí: Barek, Čáp – Dědek, Maňák. Vyloučení: 4:5. Využití: 0:1. V oslabení: 2:0. Diváci: 1 023. Střely na branku: 20:29. Zblokované střely: 7:5. Vhazování: 25:32. Průběh utkání: 0:2, 3:2.

Průběh utkání

Jihlava měla střelecky aktivnější úvod, jenže jako první se prosadili hosté. Prostějov skóroval v páté minutě hned dvakrát během 50 sekund. Aleš Poledna dostal mezi kruhy přesný pas od Veselého, byl zcela nepokrytý a trefil se přesně kolem pravého betonu Berana k tyči. Nedlouho poté šel na trestnou lavici Havránek a Prostějov za 12 sekund přesilovku využil. Jakub Illéš se napoprvé neprosadil, jelikož jeho střelu z pravého kruhu zblokoval Dundáček. Puk se však opět odrazil k bývalému hráči Dukly a napodruhé už jeho střela prošla přesouvajícímu se Beranovi do sítě.

Jihlava se snažila na nepříznivý stav reagovat. Pořízkovu ránu vyrazil Štipčák, který měl za další dvě minuty plno práce proti Chvátalově střele, nicméně jihlavským forvardům se nepodařilo puk dostrkat do sítě. Červenožlutí si na konci třetiny nepomohli ani přesilovou hrou. Po jejím skončení našel Čachotský před brankou volného Cachnína, který ovšem obětavě bránící hráče soupeře neprostřelil - 0:2.

Zkraje druhé třetiny mohli Prostějovští vést již o tři branky. Ostřížek ale zblízka nedokázal dostat puk do volné klece, při dorážce totiž promáchl. Tato šance jako by naznačila, jak se bude další část druhé periody vyvíjet. V čase 29:05 byli vyloučení dva hráči Prostějova. Dvojnásobná převaha hráčů Dukly se ale během chvilky smrskla na výhodu jednoho muže v poli po Dundáčkově držení. Jihlava sice početní výhodu nevyužila, ale ihned po jejím konci, v oslabení ještě před Dundáčkovým návratem, se radovala ze snížení. Kuprijanov z levého kruhu našel na středu útočného pásma Vlastimila Bilčíka a jeho nápřah z první skončil i díky clonícímu Brožovi za zády Štipčáka.

Na obou stranách se následně mohlo měnit skóre. Čachotský s Bartošem nevyužili situaci dva na jednoho, na druhé straně udržel Duklu na kontaktní brance Beran při nepřehledné situaci v brankovišti. Útočný hokej pokračoval. Šik v situaci dva na jednoho neuspěl a hosté vzápětí nevyužili ani kontr tří proti jednomu. V závěru třetiny dokázali Jihlavští vyrovnat dokonce při svém oslabení. Špatnou přesilovku Jestřábů dokumentoval Tomáš Havránek, který po levé straně ujel do úniku a vychutnal si brankáře soupeře bekhendovou kličkou - 2:2. V poslední půl minutě ještě mohl ujet do rychlého kontru Šik, nicméně mu chyběla rychlost.

Začátek třetí části byl oboustranně hodně opatrný. Vše přerušila 45. minuta a vyloučení jihlavského kapitána Čachotského. Při oslabení ujel do úniku Pořízek, jenž byl v situaci jeden na jednoho zastaven soubojem na hraně, který sudí posoudili jako dovolený. O pět minut později hrála Dukla znovu přesilovku pět na tři, tentokrát téměř 40 sekund dlouhou, ale nevyužila ani jí, ani klasickou výhodu. Dvě a půl minuty před koncem byli hosté blízko rozhodnutí. Venkrbec si při protiútoku tři na dva vybral přihrávkou z pravého kruhu na druhém kruhu Buriana, proti jeho zakončení se vytáhl Beran svou lapačkou.

Utkání proto došlo do prodloužení, které přineslo zajímavé situace. Více šancí měla Dukla. Gólovou příležitost měl na holi Harkabus, který u levé tyče z ostrého úhlu puk do volné části branky nedostal. Jihlavské hokejisty to však mrzet nemuselo. Prostějovští neudrželi puk na holi, Šimon Jelínek vyškolil obránce, ujel sám na Štipčáka, rozhýbal ho a nemýlil se. Jihlava tak poprvé s sezoně porazila Prostějov - 3:2 po prodloužení.

Ohlasy trenérů

Viktor Ujčík (HC Dukla Jihlava): Vzhledem k vývoji zápasu jsme určitě maximálně spokojení se dvěma body. Myslím si, že jsme byli na soupeře dobře nachystaní, říkali jsme, že v týmu mají individuálně zdatné kluky, velké a silné na puku. Upozorňovali jsme na to, že souboje u brány a kolem mantinelu s nimi budou velmi těžké, což se jen potvrdilo. I přes slušný vstup do zápasu jsme z prvních dvou střel dostali dva góly a prohrávali jsme. Snažil jsem se ale na mužstvo apelovat, že to byly jen dvě střely a náš výkon nebyl špatný, tak ať nedávají hlavy dolů. Mohli jsme se během třetiny ještě dostat na kontakt, bohužel produktivitu máme, jakou máme. Naše přesilovky, to už je opravdu kapitola sama pro sebe, těmi si zatím vůbec nejsme schopní pomoct. To už nás v soutěži stálo spoustu bodů, ale pořád říkám, že naděje umírá poslední, třeba se to s novým rokem zlepší. Soupeř byl vynikající, podle mě asi vyhrál v závěru šťastnější celek, ale i to k hokeji patří. Děkujeme divákům, že dnes přišli ve vysokém počtu, na stadionu byla skvělá atmosféra a všichni jsme si to užili.

Martin Janeček (LHK Jestřábi Prostějov): Myslím si, že diváci viděli v dobré atmosféře velmi dobrý zápas. První třetina patřila nám, i když na nás Jihlava v prvních pěti minutách vlétla. Měli jsme štěstí, soupeře zastavilo vyloučení. Druhá třetina už patřila gólově Jihlavě a třetí třetina byla o tom, na kterou stranu to spadne. Nespadlo to ani na jednu stranu a utkání pokračovalo do prodloužení, kde byli šťastnější domácí. My jsme se nechali zavřít na mantinelu, z toho vznikl brejk a domácí útočník tam předvedl krásné objetí v situaci 1 na 1, krásné a šikovné zakončení. Po zápase sice sedělo mužstvo s hlavami dole, ale podle mě se nemáme za co stydět. Z obou stran to byl povedený zápas, určitě dáváme kredit Jihlavě, ale i my jsme odpracovali utkání dobře.