Dukla proti hvězdám

17.03.2005 / RTD

Jihlavské hokejisty čeká po roce znovu baráž o extraligu, opět s Českými Budějovicemi. Zatímco v minulé sezoně byla odměnou za vítězství v play-off 1. ligy, letos je trestem za poslední místo v extraligové tabulce. Pokud chce Dukla v nejvyšší soutěži zůstat i v příští sezoně, musí celek z jihu Čech čtyřikrát porazit. To však nebude nic snadného, Budějovice jsou totiž favoritem celé série.

Obměna kádru:

"Za rok se vrátíme," tvrdili shodně hráči, funkcionáři a fanoušci Českých Budějovic po rozhodujícím čtvrtém zápase loňské baráže. Jihlava vyhrála 3:0, celou sérii pak 4:0 na zápasy a poslala tak celek z jižních Čech do 1. ligy. Vedení Českých Budějovic však nezůstalo pouze u slov a planých slibů. Neúpěšný kádr zcela pozměnilo a vyhlásilo jasný cíl: Postup!

Změny v kádru Českých Budějovic před letošní sezonou
Odchody: Robin Bacul (KVA, návrat z hostování), Roman Čech (Dánsko, přestup), Ladislav Čierny (Slovensko, přestup), Miroslav Ďurák (TRI, přestup), Tomáš Jakeš (ZNO, návrat z hostování), Stanislav Jasečko (Slovensko, hostování), Milan Kostourek (MLB, přestup), Jaroslav Kristek (ZLN, přestup), Andrej Mezin (Rusko, přestup), František Mrázek (PLZ, přestup), David Nedorost (MLB, přestup), Zdeněk Ondřej (ZNO, přestup), Ivan Rachůnek (ZNO, přestup), Vojtěch Svačina (TRE, hostování), Vladimír Škoda (TRE, hostování), Martin Štrba (Rusko, přestup)
Příchody: Miroslav Hájek (LIB, přestup), Petr Jančařík (TRI, přestup), Radoslav Kropáč (TRI, přestup), Patrik Luža (VSE, přestup), Mojmír Musil (Anglie, přestup), Josef Štraub (VSE, přestup), Jaroslav Kalla (KLA, střídavé hostování), Angel Krstev (LIB, střídavé hostování), Petr Vampola (LIB, střídavé hostování)

Zámořské posily:

Přesto, že České Budějovice spadly do 1. ligy, dokázaly udržet rozpočet na extraligové úrovni. Finančně velice dobře zajištěný klub si tak mohl dovolit něco nevídaného. Angažovat do 1. ligy zámořské posily: postupně do týmu přišli útočníci Václav Prospal, Radek Dvořák, obránci Radek Martínek, Stanislav Neckář a Kanaďan Andrew Ference a brankář Roman Turek. Jihočeši tak mají k dispozici tým, se kterým by podle hokejových expertů hráli o nejvyšší příčky i v extralize.

Posily ze zámoří:
Roman TUREK Calgary Flames
Andrew FERENCE Calgary Flames
Radek MARTÍNEK New York Islanders
Stanislav NECKÁŘ Tampa Bay Lightning
Radek DVOŘÁK Edmonton Oilers
Václav PROSPAL Tampa Bay Lightning

Ovládnutí 1. ligy:

Se špičkovým kádrem České Budějovice doslova ovládli základní část 1. ligy. Se suverénem druhé nejvyšší soutěže dokázalo držet krok prakticky pouze Ústí nad Labem, i to však nakonec náporu Jihočechů neodolalo. Ztráta třetího Hradce Králové pak byla přímo propastná.

Tabulka základní části 1. ligy:

1. HC České Budějovice       52  44  0  1  1  6   226: 79  134  
2. HC Slovan Ústí nad Labem  52  38  1  3  2  8   182: 82  121  
3. HC VČE Hradec Králové     52  25  2  4  5  16  161:146  88  

Play-off 1. ligy:

Cesta do baráže o extraligu vedla pouze přes vítězství v play-off 1. ligy. Do toho České Budějovice vstoupily snadným vítězstvím s Ostravou. V semifinále se však Jihočeši překvapivě trápili s Chomutovem. Severočeský tým nedokázali ani jednou porazit v základní hrací době, dvakrát byli blízko vyřazení, přesto nakonec postoupili brankou v prodloužení rozhodujícího pátého zápasu. V hráčích Chomutova však zůstala křivda, poslední gól v sérii inkasovali po sporném vyloučení do tří. Finále s Ústím pak bylo jasnou záležitostí. "Zaskočili nás svou velmi dobře zorganizovanou hrou dozadu. Nedokázali jsme se proti nim prosadit. Ve třech zápasech jsme jim dali pouze jediný gól," uvedl brankář Ústí nad Labem Lukáš Sáblík.

Výsledky play-off:
čtvrtfinále: HC České Budějovice - HC Sareza Ostrava 3:0 (6:0, 4:0, 2:3)
semifinále: HC České Budějovice - KLH Chomutov 3:2 (2:1 na nájezdy, 2:3, 3:2 p.p., 2:3 p.p., 3:2 p.p)
finále: HC České Budějovice - HC Slovan Ústečtí Lvi 3:0 (2:1, 3:0, 3:0)

Osobnosti týmu:

Tahouny Českých Budějovic jsou Radek Dvořák, Václav Prospal a Roman Turek. Dvořák s Prospalem zcela ovládli kanadské bodování 1. ligy, když v 52 zápasech základní části společně nasbírali téměř 150 kanadských bodů, ke kterým v 11 střetnutích play-off přidali dalších 31 bodů. Navíc oba pravidelně nastupovali za národní tým - jako jediní dva hráči z 1. ligy. Roman Turek pak zazářil zejména v play-off, kde v 6 zápasech inkasoval pouze 3 branky.
Statistiky základní části:
Václav Prospal 39 zápasů 28 branek 60 asistencí 88 bodů
Radek Dvořák   32 zápasů 23 branek 35 asistencí 58 bodů 
Roman Turek    15 zápasů 23 branek průměr: 1,61 úspěšnost: 92,38%
Statistiky play-off:
Václav Prospal 11 zápasů 11 branek 8 asistencí 19 bodů
Radek Dvořák   11 zápasů  3 branky 9 asistencí 12 bodů 
Roman Turek     6 zápasů  3 branky průměr: 0,5 úspěšnost: 97,87%

Závěr:

Pokud se chtějí jihlavští hokejisté v extralize udržet, musí porazit velice silný celek Českých Budějovic. Outsiderem byla Dukla už v loňské sezoně, tehdy svou situaci zvládla výborně a zvítězila 4:0 na zápasy. Tentokrát ji však čeká zřejmě daleko těžší bitva.

Ohlasy z Jihlavy:
"Loni Budějovice vyhořely na brankářovi Mezinovi, Roman Turek je ale určitě výborný gólman," Aleš Padělek.
"První lajna s Prospalem a Dvořákem je dobrá, dává góly. Ty ostatní nejsou špatné, ale jsou na štíru s koncovkou," Richard Farda.
"Roli outsidera odmítáme. Tím se vůbec nezabýváme a ani o tom nechceme mluvit. My prostě jdeme do zápasů s tím, že chceme vyhrát," Richard Farda.
"Stejně jako loni se od Budějovic čeká, že nás porazí. Mají hráče, které my rozhodně ne. My ale budeme bojovat a uvidíme, jak to půjde," Aleš Padělek.
"Kdybychom si nevěřili, tak tu nemusíme vůbec nic dělat. Věřím tomu, že mužstvo má chuť extraligu zachránit a že pro to všichni udělají maximum," Ladislav Lubina.