Organizační pokyny domácích zápasů HC Dukla Jihlava v sezoně 2018/2019

10.09.2018 / KLUB

Na tiskové konferenci Dukly před startem sezony 2018/2019 již zaznělo, že hlavní změnou z hlediska provozu Horáckého zimního stadionu je přesun místa pro hosty do sektoru F nahoře v rohu na stání. V uplynulé sezoně byl tento prostor v rohu dole za brankou. Jde o výsledek jednání s Policií ČR, Městskou policií, složkami záchranného systému a bezpečnostní službou. „Vše jde na oltář toho, že Horácký zimní stadion už úplně nesplňuje bezpečnostní parametry a ve směru vnitřního provozu je na tom možná nejhůře z profi klubů v republice. Jde o bezpečnostní riziko a kdyby k něčemu došlo a něco se stalo, bude za to zodpovědný klub,“ říká jednatel Dukly Bedřich Ščerban.

Před sezonou 2018/2019 proběhly schůzky s Policií ČR, Městskou policií, Antikonfliktním týmem, Kriminální policií a bezpečnostní agenturou. Jednatel klubu Bedřich Ščerban podává informace k výsledkům schůzek:
„V podstatě riziko útoku na měkké cíle trvá, je stále v platnosti. Policie měla na schůzkách nějaká doporučení. Při zvažování všech pro a proti jsme řekli, že bezpečnost lidí na HZS je v podstatě priorita oproti pohodlí domácích fanoušků, takže se vrátíme k tomu, že sektor F bude vyhrazený pouze hostujícím fanouškům. Budou mít samostatný vstup tak, aby bezpečnostní služba, Policie ČR a Městská policie měli co nejlepší prostor pro svoji práci v případě, že by došlo k nějakým nepokojům, vandalismu nebo šarvátkám.“

„Vím, že ubíráme domácím fanouškům jedno z lepších míst, neboť tento sektor má vlastní toaletu a bufet a naši fanoušci si ho celkem oblíbili. Konečné rozhodnutí ale bylo takové, že bezpečnost je na prvním místě. Stav Horáckého zimního stadionu už nevyhovuje nějakým standardům, takže je složité zabezpečit bezpečnost a komfort. Jedno naráží na druhé, dělají se kompromisy, jedno ubírá druhému. Budou probíhat namátkové kontroly, osobní prohlídky, abychom zabránili přenášení zbraní, pyrotechniky nebo alkoholu na stadion. Namátkové prohlídky budou u domácích fanoušků stále, u hostů také stálé, dle rizikovosti zápasu. Všech schůzek se zúčastnila bezpečnostní agentura. Nebyla to jednoduchá jednání, často z obou stran padaly argumenty, že tohle bychom nechtěli… Ale konečné rozhodnutí je to, že bezpečnost je prvořadé a půjdeme touhle cestou.

„Budeme jednat před každým zápasem, nicméně představa, že by se na každý zápas měnil systém vstupů sektorů, není úplně šťastná. Budeme se snažit, aby pracovníci security měli co nejvíce informací a dokázali návštěvníkům co nejvíce napomoci. Vše je to na oltář toho, že Horácký zimní stadion nesplňuje parametry a ve směru vnitřního provozu je na tom možná jeden z nejhůře v republice.

„Není to nic, co by mě těšilo, mám z toho velkou hlavu. Vím, že budeme čelit kritice fanoušků, proč tohle a proč tamto a že fanoušci hostí mají lepší prostor, než mají naši domácí fanoušci. Ale opravdu z hlediska bezpečnosti, kdyby k něčemu došlo, tak jsme za to zodpovědní my,“ uzavírá jednatel klubu Bedřich Ščerban.

Hlavní organizační opatření k sezoně 2018/2019

- Sektory na stání A, C, DEF a na sezení A, B, C, D, E, F vyhrazeny domácím fanouškům se vstupy A, C, DEF a G
- Sektor na stání F vyhrazen fanouškům hostů spolu se vstupem F
- Vstup B1 je pouze služebním vchodem
- Vstup DEF slouží jako vstup, po zahájení utkání (na začátku první třetiny) bude uzavřen. Otevřen bude opět na konci zápasu jako východ. O průběhu zápasu a o přestávkách je uzavřen
- Vstup D slouží pouze pro VIP
- U vstupu G je nadále VIP G a Press Centrum (bývalé prostory restaurace Peťanova Pizza)
- Prostor pro Press je na balkonu A (nad sektorem stání A)
- Přísný zákaz kouření a vnášení vlastního alkoholu

Návštěvní řád Horáckého zimního stadionu
Návštěvní řád VIP prostor Horáckého zimního stadionu
Akreditace na sezonu 2018/2019

Plánek Horáckého zimního stadionu

Na obrázek se vztahují autorská práva. Autor: Zdeněk Drla