Z podpisu smlouvy s Duklou jsem nadšený, hlásí mladičký obránce Jakub Černohorský

24.02.2019 / Tomáš Lysý, Zdeněk Drla

Je mu teprve sedmnáct let, ale svými výkony na ledě si již vysloužil podpis první profesionální smlouvy. Dukla mu dala šanci v seniorském hokeji, Jakub Černohorský zvedl hozenou rukavici a trenéry A-týmu zaujal tak, že hned při prvním utkání za Jihlavu v Přerově (výhra 4:2) odehrál 12:26 minuty. Po třinácti odehraných zápasech si odchovanec litoměřického hokeje vybojoval smlouvu. „Mám z toho opravdu radost. Jsem vděčný trenérům a vedení, že mi dali šanci. Po jednom tréninku jsem šel do zápasu a šanci dostávám doposud. Těší mě, že jsem mohl podepsat smlouvu s takovým týmem, jako je Dukla. Všem za to děkuji, jsem z toho nadšený,“ je šťastný sedmnáctiletý zadák.

„Kuba podával dobré výkony ve Žďáru. Věděli jsme o něm a dostali jsme na něj dobré reference. S trenéry jsme se domluvili, že ho pozveme na trénink, abychom ho vyzkoušeli a podívali se na něj. Kuba si vedl od začátku velmi dobře, takže po jednom tréninku vyjádřili kouči názor, že by ho rádi vyzkoušeli v zápasu. Druhý den nastoupil v A-týmu k prvnímu zápasu a hned odehrál přes dvanáct minut. Na ledě působil tak dobře, že získal důvěru trenérů a ti mu dali ice-time od začátku,“ hovoří k mladému hokejistovi Bedřich Ščerban a prozrazuje, na jak dlouho je smlouva podepsána. „Kontrakt je na tři roky. Kubovi je 17 let a má všechno před sebou. Jsme si vědomi, že potřebuje ještě fyzicky dospět. Nicméně má dovednosti a kvalitu na to, aby nastupoval za A-tým a budeme společně pracovat na tom, aby se z něj stal výborný hráč.“

Jakub Černohorský je odchovanec litoměřického hokeje, kde nastupoval až do konce sezony 2015/2016. Následně se přesunul na Vysočinu, jmenovitě do Žďáru nad Sázavou, kde začal hrát v mladším dorostu. Pro tehdy patnáctiletého chlapce šlo jistě o těžký krok, ale vše s podporou rodiny zvládl. „Babička a děda jezdí na skoro všechny zápasy od té doby, co jsem ve Žďáru. Jsem jim za to hrozně vděčný, ale vlastně celé rodině. Všichni se snaží a podporují mě tak, jak to jen jde. Bez nich byl prostě nic z toho nebylo. Patří jim velký dík,“ povídá skromně Kuba a prozrazuje, že i číslo 77, které nyní bude mít, je odkazem na rodinu. „Můj děda měl všude na SPZ číslo 77, táta je ročník 77. V naší rodině je to šťastné číslo. Rozhodl jsem se v něm pokračovat a jsem rád, že ho mohu nosit,“ má radost člen reprezentace do 18 let, za kterou letos nastoupil do dvou zápasů.

Mnohem větší radost má však z podpisu své první profesionální smlouvy. Dukla Jihlava si jej pojistila až do dovršení juniorského věku, tedy do dvaceti let. „Jsem vděčný trenérům a vedení, že mi prostě dali šanci. Po jednom tréninku jsem šel do zápasu a šanci dostávám doposud. Těší mě, že jsem mohl podepsat smlouvu s týmem, jako je Dukla Jihlava. Moc jim za to děkuji, jsem z toho nadšený,“ povídá mladý hokejista, který si již letos vyzkoušel dva zápasy za A-tým Žďáru nad Sázavou a je zároveň oporou žďárské juniorky, která ale nejvyšší mládežnickou extraligovou soutěž zřejmě neudrží.

Jeden z nejlepších výkonů v červenožlutém dresu podal Jakub Černohorský na konci prosince, kdy Dukla vyhrála 7:1 v Litoměřicích. Kuba byl vyhlášen nejlepším jihlavským hráčem utkání, když zaznamenal dva body. Nejprve se podílel na gólu Jana Pohla, poté jeho střelu usměrnil do sítě Josef Skořepa. Mladý bek se na zápas těšil, vždyť v Litoměřicích hokejově vyrůstal. A kdo ví, možná Jihlava dostane Stadion za soupeře pro čtvrtfinále play-off 2019. Foto: Markéta Křížová

Jakub Černohorský

Post: Obránce
Věk: 25 let
Držení hole: Pravá
Sezona 2017/2018:
Žďár nad Sázavou (2. liga): 1 zápas, 0 bodů, 0 trestných minut, účast na ledě 0
Žďár nad Sázavou, starší dorost: 43 zápasů, 13 bodů (1+12), 40 trestných minut, účast na ledě -7
Reprezentace do 17 let: 1 zápas, 0 bodů, 0 trestných minut, účast na ledě 0

Jakub Černohorský o podpisu smlouvy, vyjádření Bedřicha Ščerbana

Autoři videa: Tomáš Lysý, Zdeněk Drla