V Dukle pokračuje obránce Jan Holý, další posilou do obrany je Daniel Kolář

01.05.2019 / Tomáš Lysý

Po sezoně čítala jihlavská obrana šest jmen, nyní se o dva hráče rozšiřuje. Obránce Jan Holý, který do Dukly přišel v prosinci 2018 z Kadaně a během 37 zápasů zaznamenal 26 bodů (7+19), bude nadále hájit červenožluté barvy. Po jihlavském konci v semifinále se připravoval s Plzní, které byl připraven vypomoct v extraligovém play-off. Po krátké dovolené se opět připojil k Dukle, kde nastoupil letní přípravu. Spolu s ním se Jihlava dohodla na působení dalšího zadáka Daniela Koláře. Šestadvacetiletý obránce, který byl v posledních třech sezonách pilířem prostějovské obrany a odehrál za Jestřábi 157 zápasů, se domluvil s Duklou na ročním působení s následnou opcí.

Jan Holý

Začátkem prosince 2018 si Jihlava vyhlédla v Kadani dva hráče – nejprve útočníka Lukáše Klímu a pár hodin po něm si s Duklou plácl i obránce Jan Holý. Zatímco Klíma zůstal v novém působišti lehce za očekáváním a nepotvrdil pověst nejlepšího střelce Trhačů, Holému změna působiště sedla. Čtyřiadvacetiletý forvard si v základní části připsal 27 zápasů, ve kterých nasbíral 20 bodů za pět branek a 15 asistencí, k tomu přidal třináct plusových bodů v účasti na ledě. Ačkoliv v Jihlavě strávil sotva polovinu základní části, byl jejím druhým nejproduktivnějším bekem po Janu Pohlovi.

V play-off odehrál všech deset zápasů, ve kterých byl bodově nejlepším jihlavským obráncem – vstřelil dvě branky a na další čtyři přihrál. Ani jeho slušná bilance však nepomohla k tomu, aby Dukla přešla přes Kladno do baráže o extraligu. Jednatel klubu Bedřich Ščerban po sezoně deklaroval, že o šikovného praváka, který se marně zkoušel prorazit v Plzni, má zájem a s obráncovým agentem je domluven na dalším hráčově působení v Dukle. „Honzu jsme si loni vytáhli z Kadaně a s jeho službami panovala spokojenost. Proto byl z naší strany zájem o prodloužení jeho angažmá v Dukle,“ říká jednatel klubu Bedřich Ščerban.

Jan Holý během zápasu 36. kola Dukly s Havířovem, ve kterém zaznamenal svůj první domácí jihlavský gól. Foto: Markéta Křížová

Daniel Kolář

Šestadvacetiletý zadák působil v mládežnických kategoriích v barvách Chomutova, ale příležitost v dresu Pirátů nikdy nedostal, byť byl i kapitánem juniorského týmu. V sezoně 2012/2013 poprvé okusil první ligu, když odehrál šest zápasů za Kadaň a o rok později se mihl v Berouně. První výraznější prvoligovou stopu udělal v nedalekém Havlíčkově Brodě, kde působil během ročníku 2014/2015 a odehrál zde 38 zápasů. O rok později měl velice slušná čísla v druholigovém Hodoníně a neušel hledáčku Prostějova, který ho vyzkoušel na tři zápasy základní části i v play-off.

Tím se začala psát Kolářova kapitola v týmu s dravým ptákem ve znaku. Za Jestřáby totiž nastupoval v předešlých třech sezonách a celkově zde odehrál 157 utkání s bilancí 6+24. V předešlé sezoně Prostějov obrovsky trápil favorizovaný Vsetín a čtvrtfinálovou sérii dokázal stáhnout ze stavu 1:3 na zápasy na 3:3, ovšem rozhodující sedmý zápas nakonec Valaši zvládli. Při loňském ročníku také Daniel Kolář (mj. jmenovec Daniela Koláře působícího v islandské lize) premiérově okusil extraligu, když odehrál jeden zápas v Pardubicích. „Dan přichází vyztužit obranu poté, co jsme se dohodli se Suchánkem na nepokračování jeho působení v Jihlavě,“ prozrazuje Ščerban k nové akvizici.

Daniel Kolář (zcela vpravo) během lednového utkání Dukly s Prostějovem, který tehdy Jestřábi vyhráli 3:2. Šestadvacetiletý forvard, který se v Prostějově vypracoval v klíčového muže pro oslabení, bude nyní hájit červenožluté barvy. Foto: Markéta Křížová