Jaký bude nový hrací systém Chance Ligy? Dukla Jihlava hlasovala o modelu soutěže

03.05.2019 / Tomáš Lysý, Zdeněk Drla

Druhá nejvyšší česká hokejová soutěž, Chance Liga, je v posledních dvou sezonách nesestupová a naopak právo účasti v ní získal vítěz Superfinále druhé ligy. Loni postoupila Poruba, letos šel o patro výše Sokolov. Pro sezonu 2019/2020 bude mít Chance Liga 16 týmů, což znamená, že základní část by mohla mít až 60 kol! Otázkou je, jaký bude hrací model soutěže. Bedřich Ščerban, jednatel klubu, hlasoval pro jednu ze tří možných variant. „Nicméně hlasuje 16 účastníků soutěže, takže těžko lze předjímat, jak hlasování dopadne,“ sděluje šéf Dukly.

Chomutov, České Budějovice, Jihlava, Vsetín, Přerov, Havířov, Prostějov, Litoměřice, Frýdek-Místek, Třebíč, Slavia, Poruba, Benátky, Ústí nad Labem, Kadaň a Sokolov. Toť jest aktuální výčet týmu Chance Ligy pro sezonu 2019/2020. Šestnáct týmů, šestnáct možných hlasů o modelu soutěže pro nadcházející ročník. Jakou ze tří variant volila Dukla Jihlava, resp. její jednatel Bedřich Ščerban? „Přiklonili jsme se k variantě, že by se odehrála základní část dvoukolovým systémem, tedy každý s každým,“ říká šéf Dukly. V případě zvolení této varianty by měla základní část 30 kol. „Následně by se soutěž rozdělila na prvních osm a druhých osm týmů, kteří by proti sobě hrály čtyřkolově druhou část soutěže,“ prozrazuje Bedřich Ščerban s tím, že druhá část by měla 28 kol.

Při rozdělení na dvě osmičlenné skupiny by se v lepší osmičce hrálo o přímý postup do play-off. Ale od vyřazovací části by nebyly odříznuty ani týmy z horší poloviny po základní části. „Ve spodní skupině by se hrálo o to, kdo se dostane do předkola play-off a ve vyšší skupině o to, kdo bude nasazený přímo do čtvrtfinále,“ vysvětluje Bedřich Ščerban model, pro který hlasovala Dukla. Možností ještě bylo, že čtvrtfinále by se hrálo pouze na tři vítězné zápasy, ale to šéf jihlavského klubu zavrhl s tím, že vyřazovací část chce ponechat na čtyři vítězná utkání. Otázkou nyní zůstává, jaký model zvolí dalších 15 týmů. Konec hlasování o novém systému soutěže je 3. května 2019.

Další dvě varianty:

- Čtyřkolový systém základní části, každý s každým, tzn. 60 kol. Následně se tabulka rozdělí na dvě poloviny. Týmy na 1. - 8. místě postoupí do play-off, pro celky od 9. místa níže sezona končí.

- Družstva rozdělená do dvou osmičlenných skupin (zřejmě dle územního principu), Západ a Východ. V rámci stejné skupiny se spolu týmy střetnou šestkrát (42 utkání), proti týmům z druhé skupiny pak dvakrát (16 utkání). Po odehrání všech 58 kol postoupí první čtyři týmy z každé skupiny do play-off s tím, že 1. tým Východu vyzve 4. tým Zápasu, druhý tým Východu bude hrát proti třetímu týmu Západu, 2. tým Zápasu vyzve 3. tým Východu a konečně 1. tým ze Západu nastoupí proti čtvrtému celku z Východu. Pro celky od pátého místa níže sezona po odehrání 58 kol končí.

Hlasování Dukly Jihlava o hracím systému Chance Ligy pro sezonu 2019/2020

Autoři videa: Tomáš Lysý, Zdeněk Drla