Tomáš Chlubna bude pokračovat v Dukle, s klubem podepsal novou roční smlouvu

30.07.2020 / Tomáš Lysý

Poslední nevyřešená hráčská otázka z loňského kádru Dukly už má také odpověď. Stále se nevědělo, zda talentovaný mladík Tomáš Chlubna bude pokračovat v červenožlutých barvách či nikoliv. Nyní je jasno. Osmnáctiletý hokejista, který patří do širšího kádru českého národního týmu do dvaceti let, podepsal se svým mateřským klubem roční kontrakt. „Tomáš podepsal nový kontrakt na rok. Smlouva obsahuje ustanovení, že může odejít v průběhu sezony do klubu Red Deer Rebels, jenž ho draftoval a který hraje kanadskou juniorskou soutěž Western Hockey League,“ upřesňuje jednatel Dukly Jihlava Bedřich Ščerban.

Za jiný klub než za Duklu Jihlava ještě Tomáš Chlubna ve své kariéře nehrál. Talentovaný hokejista, který před měsícem oslavil teprve osmnácté narozeniny, prakticky vždy nastupoval minimálně o kategorii výše, než kam věkově patřil. V ročníku 2015/2016 zaznamenal v Lize starších žáků po boku svých útočných parťáků Patrika Čermáka (dalšího současného hráče A-týmu Dukly) a Kristýny Kaltounkové (velkého talentu českého ženského hokeje) ve 29 zápasech neuvěřitelných 73 gólů a na dalších 36 nahrál, měl tedy 109 bodů (tzn. průměr téměř čtyř bodů na zápas). Jako třináctiletý hokejista tehdy již nastupoval v kategorii mladšího dorostu - hráčů do 16 let.

Radost Tomáše Chlubny z první soutěžní branky za A-tým byla samozřejmě pochopitelná. Foto: Markéta Křížová

Dres A-týmu Dukly poprvé oblékl v sezoně 2018/2019, kdy naskočil do pěti prvoligových zápasů a zapsal jednu asistenci. Tou dobou hlavně válel za juniorku, kde ve 36 utkáních nasbíral 22 gólů a na stejný počet přihrál. Uplynulá sezona znamenala pro Tomáše Chlubnu mnohem výraznější herní vytížení v jihlavském Áčku. Během přípravy vstřelil první branku, oficiálně pak první soutěžní gól vsítil 28.9.2019 při výhře 4:0 nad Chomutovem. Celkem v uplynulém ročníku nastoupil za A-tým ke 43 utkáním (6+10).

Mimo klubové působení je syn bývalého výborného hokejisty Tomáše Chlubny staršího i stabilním členem mládežnických reprezentací. Dres se lvíčkem na prsou poprvé oblékl v ročníku 2017/2018 jako hráč reprezentace do 16 let (18 zápasů, 12+12). O rok později byl jedním z pilířů týmu U-17, se kterým navíc získal zlato na Olympijském festivalu mládeže 2019 v Sarajevu - více zde. Loni se plynule posunul do reprezentace U-18, kde během 22 utkání měl 15 bodů (4+11). Vrchol reprezentační sezony však vyhlížel marně, mistrovství světa hráčů do 18 let bylo, stejně jako mnoho dalších akcí, zrušeno kvůli pandemii koronaviru. V polovině června 2020 nechyběl Tomáš Chlubna v přípravném kempu hráčů do 20 let v Rokycanech. Krátce poté byl v CHL Import draftu vybrán jako osmnáctý v pořadí týmem Red Deer Rebels hrající Western Hockey League, jednu ze tří nejlepších kanadských juniorských soutěží.

Tomáš Chlubna během prvního srazu reprezentační dvacítky na novou sezonu. Foto: Ronald Hansel / Juniorský hokej

Dvanáctka otázek Tomáše Chlubny

Autor videa: SB Films