Josef Skořepa: Na zimák chodit nesmíme a do obchodních center ano? Musel bych být sprostý!

24.10.2020 / Tomáš Lysý

Po celou dobu rozhovoru bylo vidět, jak jihlavského kapitána Josefa Skořepu aktuální situace štve. Aby ne. Vždyť od 10.3. do současné doby odehrál jen dva zápasy. Za více než dvacet let v dospělém hokeji podobný stav nepamatuje a jen těžko chápe nastavená pravidla. Vždyť ještě před pár dny se mohlo bez omezení chodit do velkých obchodních center, zatímco profesionální sportovní ligy byly přerušeny. „Je to šílené. Každý hokejista chce být na ledě a ne tady teď běhat venku. Co někteří lidé vymýšlí za pravidla, je fakt šílený,“ povídá upřímně velezkušený hokejista.

Do dospělého hokeje naskočili již v sezoně 1999/2000. Deset let hrál v Benátkách nad Jizerou, kde drží rekordy v počtu odehraných zápasů, celkových asistencí i počtu bodů. V první sezoně za Duklu nastřílel 32 gólů a během každé z pěti sezon v červenožlutém dresu nastřílel vždy 14 a více gólů, včetně extraligy. Toť stručná vizitka Josefa Skořepy, jenž má v A-týmu Dukly bilanci 321 zápasů, 102 gólů a 104 bodů. V dospělém hokeji odehrál 1014 zápasů a zkušeností tak má na rozdávání. Nicméně s podobnou situací se (nejen) hráč s číslem 81 potýká poprvé.

Poslední zápas minulé sezony odehrál 10. března 2020 ve druhém zápasu předkola play-off proti Porubě. Následně si připsal jen jedno utkání, protože v prvním duelu nového ročníku dne 12.9.2020 byl hned v úvodním střídání zraněn. Když byl připraven znovu se zapojit do zápasového rytmu, přišla karanténa A-týmu Dukly a během ní i přerušení soutěže. „Je pravda, že tohle vůbec nepamatuju. Že bychom skončili v březnu, pak půl roku čekám na nějaký zápas a když přijde, tak hned v prvním střídání mě frajer dohraje a jsem zase měsíc mimo. Takže je to trošičku na hlavu,“ říká Josef Skořepa a na jeho výrazu je znát naštvání. „Každý hokejista chce být na ledě a ne tady skoro v listopadu běhat venku. Je fakt šílený, co někteří lidé vymýšlí za pravidla,“ dodává vzápětí.

Josef Skořepa během uplynulé sezony docílil mety stovky vstřelených branek za Duklu Jihlava. Foto: Tomáš Lysý

Těžko se proto chápe nařízení vlády, proč ještě před pár dny mohla být otevřená velká obchodní centra a naopak sportovní soutěže s výrazně menší celotýdenní koncentrací lidí dostaly stopku. „Je to velká hovadina. Když se může chodit do obchodních center a my ani nemůžeme chodit na zimák trénovat jako normální lidi… Někteří lidé by se fakt měli zamyslet nad tím, co vůbec vypuští ven a jaká pravidla dělají, protože je to šílené,“ nebere si servítky Josef Skořepa a vzápětí do své řeči zapojuje i ekonomický aspekt. Jak známo, finanční situace nejen sportovních klubů rozhodně nyní není dobrá. „Musel bych být sprostý. Aby spousta lidí a hráčů přicházelo o práci a my si tady museli říkat o brigády. Fakt je to těžké,“ podotýká „Skořápka“.

Dílčí zpestření tak přišlo alespoň na konci třetího říjnového týdne, kdy se hráči Dukly znovu potkali na suché přípravě a zahráli si hokejbal. „Vyhráli jsme asi 9:6, bylo to vysoké. Je to trošku zpestření, ale my bychom chtěli být na ledě a hrát zápasy,“ vyjadřuje aktuální přání snad všech sportovců Josef Skořepa, kterému nyní velkou radost dělá loni narozená dcera. „Je to malý satáneček a je úžasná. Asi jsem si nepředstavoval, že to bude až takhle úžasné, je to fakt paráda. Roste jako z vody a už jí říkáme satáneček,“ usmívá se na závěr rozhovoru pyšný otec.

Rozhovor s Josefem Skořepou o současné situaci

Autor videa: Tomáš Lysý

Na začátku března 2020 vzal pyšný otec svou dceru poprvé na led. Foto: Archiv Josefa Skořepy.