Dukle v Porubě vypomůže olomoucký útočník Joshua James Mácha

03.12.2020 / Tomáš Lysý

Po úterním utkání proti Slavii Praha, ve kterém se zranil Tomáš Čachotský, hledala Dukla Jihlava hráčskou náhradu. Obrátila se na Olomouc, které během přerušení Chance Ligy vypomáhal právě Tomáš Čachotský a stále vypomáhá Tomáš Černý. První řešení s jedním olomouckým hráčem bohužel nevyšlo. Ačkoliv klub z Hané souhlasil s hráčskou výpomocí, stopku vystavil hráčův mateřský klub hrající Chance Ligu. „Měli jsme domluveného hráče na výpomoc za zraněného Tomáše Čachotského. Pro nesouhlas jeho mateřského oddílu jsme narychlo řešili vzniklou situaci,“ hlásí jednatel Dukly Bedřich Ščerban s tím, že se Dukle poté povedlo angažovat mladého útočníka Joshuu Jamese Máchu, jenž letos nastoupil za Moru k devíti zápasům. „Olomouc mám bleskurychle vypomohla tímto způsobem,“ těší jednatele klubu.

Osmnáctiletý hokejista je odchovancem šumperského hokeje. Za mladší dorost Draků (do 16 let) nastupoval už jako třináctiletý. V sezoně 2017/2018 poprvé oblékl reprezentační dres, když naskočil do pěti zápasů za národní tým do 16 let. Po tomto ročníku přešel do Olomouce, kde se hned zařadil k oporám dorosteneckého týmu a hrál na neoficiálním mistrovství hráčů do 17 let, tedy World Hockey Challenge. Loni ve svých sedmnácti letech už patřil k jedním z nejlepších hráčů olomoucké juniorky a dostal pozvánku i do reprezentační osmnáctky.

Letos si poprvé vyzkoušel i Tipsport extraligu ledního hokeje, za Olomouc doposud nastoupil k devíti zápasům. Na svůj první bod teprve čeká. Stejný počet utkání má i v olomoucké juniorce, kde má průměr více jak bodu na zápas (3+8).

James Joshua Mácha

Narozen: 18.2.2002 / 18 let
Výška: 184 cm
Váha: 73 kg
Držení hole: Pravá
Loňská sezona:
HC Olomouc – junioři: 42 zápasů, 35 bodů (16+19)
Reprezentace do 18 let: 6 zápasů, 1 bod

James Joshua Mácha v zápasu DHL Superpoháru Dukly proti Olomouci z února 2020. Foto: Nela Dittrichová