Semifinále se přesouvá na Lapač, Dukla má výhodu dvou výher

05.04.2021 / Vladimír Šťastný

Velice dobrý vstup do semifinále play off se podařil hokejistům Dukly. Na domácím ledě se jim podařilo dvakrát porazit tým VHK ROBE Vsetín, poprvé do bylo 4:3 po samostatných nájezdech, ve druhém případě zvítězili svěřenci trenérů Viktora Ujčíka a Karla Nekvasila již v základní hrací době 3:1. Navázat na tyto výsledky budou chtít i ve dvojzápase na ledě Vsetína. Hrát se bude v úterý 6. dubna v případě třetího utkání a čtvrtý mač je na programu hned další den ve středu 7. dubna 2021. Oba zápasy začínají ve stejný čas v 17.30 hodin. Oba zápasy můžete sledovat na Onlajnech, a pokud máte permanentku, stačí si pustit zdarma živý přenos na HokejkaTV.

O tom, že bude série se Vsetínem hodně vyhrocená, nebylo pochyb. A na ledě to platilo jak v prvním, tak i ve druhém duelu. Emoce navíc zjitřilo oznámení dvou hráčů Dukly k dodatečnému potrestání k disciplinární komisi po prvním utkání ze strany Vsetína. Útočník Dukly Jiránek tak navíc vyfasoval dodatečný dvouzápasový trest za faul kolenem na vsetínského hráče Hořanského, obránce Strejček nebyl disciplinární komisí dodatečně potrestán. Další emoce navíc přineslo prohlášení vedení vsetínského klubu, že je rozhodčí chybným rozhodnutím připravili o výhru v prvním duelu. Pátou sérii nájezdů totiž zakončoval Vlach, trefil břevno, odkud se puk odrazil na brankovou čáru, kde zůstal stát. Rozhodčí rozpažili a v následném pokračování nájezdů utrhla vítězství na svou stranu Dukla.

Vsetínští sice prohlašovali následně, že se jednalo o regulérní gól, nicméně záběr z kamery, která zajišťovala přenos a následně i dodaný další záběr zpoza branky nepotvrdil, že by puk celým svým objemem přešel brankovou čáru. To potvrdila v neděli 4. dubna komise rozhodčích. Ta konstatovala, že výrok rozhodčích, kteří branku neuznali, byl správný a odmítla názor, zveřejněný na oficiálních internetových stránkách VHK ROBE Vsetín, že by byl klub jejich rozhodnutím poškozen.

Ale dost již minulosti, nyní je před oběma týmy pokračování série na vsetínském ledě. Ve prospěch Dukly může být, kromě psychické výhody dvou zápasů k dobru i skutečnost, že se hraje stále před prázdnými tribunami. To výrazně ubírá vítr z plachet hokejistům Vsetína. Místní publikum na jistě vyprodaném Lapači by bylo pro domácí šestým hráčem do pole. Tato výhoda odpadá, nicméně další velká výhoda je na straně Vsetína. Je to malé kluziště, na které jsou domácí zvyklí a soupeřům tyto rozměry dělají potíže.

Dukla si bude muset dát pozor ve Vsetíně zejména na disciplínu. V prvních dvou utkáních totiž byli domácí více vylučovaní, než soupeř. V prvním duelu to bylo dokonce deset vyloučených hráčů, z toho trest Jiránka byl na pět minut, ve druhém sice jenom pět vyloučených, ale v obou případech to bylo více než trestů hostů. V prvním duelu v úvodní části hrála Dukla dokonce jedenáct minut v oslabení. „První třetina není cesta pro play off; se vším respektem k soupeři, jenž nastoupil velice dobře a měl o něco větší odpočinek než my, s čímž jsme počítali. Ale pokud máme v první třetině jedenáct trestných minut, přijdeme o hráče z první lajny a o jednoho beka, tak to prostě není vstup do zápasu, který bychom si přáli,“ řekl po prvním duelu trenér Dukly Viktor Ujčík.

V tuto chvíli není jasné, zda se série přesune znovu do Jihlavy. V případě dvou výher týmu z Vysočiny by série za stavu 4:0 skončila, v opačném případě, a to i při jediné výhře Vsetína, se série přesune do Jihlavy. Pátý zápas by se hrál v sobotu 10. dubna v CZ LOKO Aréně. Ale tyto informace jsou pouze informativní, vše podstatné se odehraje v úterý a ve středu na Lapači ve Vsetíně. „Jsme dobře připraveni na menší kluziště z tréninků na malé hale. Máme náskok, ale pozor, série se Vsetínem může být ještě dlouhá,“ hlásí kouč Dukly Viktor Ujčík.

POSLEDNÍ VZÁJEMNÝ ZÁPAS

2. zápas semifinále play-off Chance ligy 2020/21: Dukla – Vsetín 3:1

Branky a nahrávky: 3. V. Brož (Juda), 32. Fronk (Dundáček, Pekr), 59. Čachotský – 17. Zeman (Bartko, Smetana). Rozhodčí: Zubzanda, Bejček – Kotlík, Kokrment. Vyloučení: 5:4. Využití: 1:1. Diváci: 0. Střely na branku: 25:31 (12:7, 8:9, 5:15). Zblokované střely: 8:16. Vhazování: 31:32. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 3:1.

HC DUKLA JIHLAVA: Zhukov – Černý, Eliáš, Dundáček, Mareš, Bilčík, Strejček, Krenželok – Harkabus, Fronk, Illéš – Čachotský, Skořepa, Havránek – Lichanec, Zadražil, Pekr – V. Brož, Juda, Mácha
VHK ROBE VSETÍN: Málek – Smetana, Ondračka, Kudělka, Š. Jenáček, J. Jenáček, Bartko, Hryciow – Berger, Vlach, Zeman – Půček, Kucharczyk, Vítek – Březina, Pechanec, Lang – Bednář, Přikryl, Gorčík

Emoce provází celou sérii a pomyslný olej do ohně přilil i Jan Strejček, který se v prvním zápase stihl již pobít s Janem Bergrem. Po druhém souboji navíc prohlásil o valašském týmu, že jsou „uplakánci“. Dá se tak určitě očekávat, že na Lapači nebude o vyhrocené momenty nouze. Foto: Markéta Křížová

Program semifinále Chance ligy 2020/21

3. ZÁPAS, ÚTERÝ 6. DUBNA 2021:
Rytíři Kladno – HC RT TORAX Poruba 2011 (17:30)
VHK ROBE Vsetín – HC Dukla Jihlava (17:30)

4. ZÁPAS, STŘEDA 7. DUBNA 2021:
Rytíři Kladno – HC RT TORAX Poruba 2011 (17:30)
VHK ROBE Vsetín – HC Dukla Jihlava (17:30)