Do Dukly přichází litvínovský útočník Filip Helt

07.05.2021 / Tomáš Lysý

Po posile do obrany v podobě Jána Nika hlásí Dukla posilu také do ofenzívy. Jihlavskou útočnou vozbu posílí Filip Helt, jenž většinu uplynulé sezony hrál za extraligový Litvínov. Ačkoliv je litvínovskému odchovanci, který byl před pěti lety draftován St. Louis Blues, teprve třiadvacet let, v nejvyšší české hokejové soutěži odehrál již 114 utkání včetně play-off. „Jihlava je jeden z nejlepších týmů v první lize. S ambicemi dostat se do extraligy. Rád bych klubu pomohl k postupu do nejvyšší soutěže,“ říká mladý útočník.

„Sledoval jsem finálovou sérii Dukly proti Kladnu. Postup byl hodně blízko, nicméně stalo se to, co se stalo. Takhle už to v play-off chodí. Ale finále jsem sledoval celé,“ ukazuje přehled o závěru jihlavské sezony rodák z Litvínova, jenž je odchovancem právě litvínovského hokeje a ve čtrnácti letech hrál už za výběr do 16 let. V sezoně 2013/2014 odehrál tři zápasy za reprezentační šestnáctku. Ročník 2016/2017, který byl pro Duklu postupový, strávil v kanadské Ontario Hockey League za tým Sarnia Sting.

Po sezoně se vrátil zpět do české republiky a vyzkoušel si i dospělý hokej. V pěti zápasech za Litvínov vstřelil první extraligovou branku, nejčastěji však nastupoval za Litoměřice (27 utkání, 3+2). Ve dvanácti zápasech (1+1) oblékl i dres juniorské reprezentace.

Filip Helt (vpravo) v souboji s někdejším plzeňským drsňákem Ryanem Hollwegem. Foto: HC Verva Litvínov

Sezonu 2018/2019 takřka rovnoměrně rozložil mezi Litvínov, Kadaň a Litoměřice. O rok později už měl v Litvínově výraznější porci zápasů, když za Vervu nastoupil do 37 utkání (2+3) a dalších třináct přidal v Kadani. V uplynulé sezoně nastoupil v Tipsport extralize ledního hokeje do 47 utkání, ve kterých získal 7 bodů (2+5) a jeden špíl přidal v play-off. V jednom utkání – a hned s jedním vstřeleným gólem – oblékl dres prvoligové Kadaně.

Filip Helt podepisuje smlouvu s Duklou Jihlava. Foto. Tomáš Lysý

Filip Helt

Narozen: 9.4.1998
Věk: 23
Post: Útočník
Výška/váha: 187 cm/99 kg
Držení hole: Levá
Poslední sezona:
HC Verva Litvínov, 48 zápasů, 7 bodů (2+5), 8 trestných minut, účast na ledě -2
SK Trhači Kadaň, 1 zápas, 1 bod (1+0)

Aktuální soupiska HC Dukla Jihlava:

Brankáři: Filip Maláč
Obránci: Vlastimil Bilčík, Filip Dundáček, Adam Dvořák, Filip Eliáš, Lukáš Mareš, Martin Matějíček (z juniorky), Ján Niko
Útočníci: Vítězslav Brož, Richard Cachnín, Kevin Coufal (z juniorky), Tomáš Čachotský, Patrik Čermák, Jiří Fronk, Tomáš Harkabus, Tomáš Havránek, Filip Helt, Jakub Illéš, Miroslav Juda, Peter Lichanec, Jan Nevšímal (z juniorky), Filip Seman, Josef Skořepa, Matěj Zadražil