První týden přípravy zakončila obávaná sjezdovka. Hráči čtyřikrát vybíhali Šacberk

28.05.2021 / Tomáš Lysý

Slova o tom, že tréninkové jednotky Dukly v pátek na závěr týdne budou na morál, nebyla do větru. Hned na konci prvního týdne přípravy se A-tým vydal na obávanou jihlavskou sjezdovku Šacberk. Hráči ve dvou skupinách absolvovali čtyři výběhy kopce, který jinak slouží k zimním radovánkám. „Posilovna mi nevadí, ale Šacberk je takový hodně na morál. Kousnout se a vyběhnout ho co nejrychleji; každý za sebe, jak může,“ myslí si útočník Tomáš Harkabus a podobný názor má na páteční trénink také mladý obránce Adam Dvořák: „Nohy bolí, záda bolí. Je to hlavně o hlavě. Hlava dělá všechno a když nejde, tak nejdou ani nohy. Ale všichni jsme to zvládli.“

Kompletní fotogalerie z prvního dne na Šacberku

Seběhnutí dolů do „základního tábora“ sjezdovky a čekání na hvizd píšťalky asistenta trenéra Karla Nekvasila. Od ostrého zvuku se začne odpočítávat deset minut. Během nich musí hráči vyběhnout nahoru a seběhnout zase dolu. Je na nich, jestli vyběhnou třeba za tři a půl minuty a poté mají šest a půl minuty na seběhnutí dolů. Každý dle své vůle, ovšem do desetiminutového intervalu je třeba se vejít. A čtyřikrát za sebou.

Tomáš Harkabus během páteční dřiny na sjezdovce Šacberk. V pozadí Jiří Fronk Foto: Tomáš Lysý

Největší rychlík z první „starší“ skupiny je útočník Tomáš Harkabus. Dva výběhy sjezdovky zvládl na jedničku, běžel prostřední cestičkou a byl nejrychlejší. „Nevím, jestli jsem si to užíval. Chtěl jsem běžet své tempo. Vždycky se tak nějak běhalo prostředkem, takže jsem si tam stoupl tak nějak automaticky. Ale pamatuji, jak se tady ještě běhal okruh okolo sjezdovky, když zde byl les. Vyběhlo se po polňačce u popelnic a pak nahoru. To bylo asi horší, ale tohle je zase v kratším časovém úseku. Obojí je na morál,“ myslí si jeden z nejzkušenějších hráčů v jihlavském kádru, jenž přiznává, že třetí výběh ze čtyř byl pro něj pekelný. „Ve třetím běhu jsem měl velkou krizi a křeče do lýtek. To jsem si myslel, že se rozbrečím. Ani nevím, jak jsem to rozhýbal a protáhnul. Ale čtvrtá série se už zase dala a běžela se lépe,“ dodává hokejista s 243 zápasy za Duklu.

Dukla 2021: Tomáš Harkabus po čtyřech výbězích sjezdovky Šacberk

Ve druhé skupince si nejlépe vedl obránce Adam Dvořák, který byl následovaný Richardem Cachnínem. Ex-brodská dvojice tahala ve všech čtyřech výbězích. „Máme to asi naučené z našeho domova, že jsme chodili na tyhle kopce trénovat. Známe je a víme, jak na ně. Ale stejně je to hrozné peklo, na morál,“ přiznává sympaticky mladý obránce, který zakusil Šacberk s A-týmem i v uplynulé sezoně.

Adam Dvořák (v popředí) a za ním vybíhající Richard Cachnín byli z druhé skupinky nejlepší. Foto: Tomáš Lysý

Celkově ale patří absolutorium všem hokejistům, kteří během tři čtvrtě hodinky zvládli Šacberk vyběhnout čtyřikrát. Pro normálního smrtelníka jde opravdu o nepředstavitelnou porci. „Abych pravdu řekl, běhalo se mi hrozně. Šacberk mi přijde čím dále horší a těžší. Nohy bolí, záda bolí. Hlavně je to o hlavě. Hlava dělá všechno a když nejde, nejdou nohy. Ale všichni jsme to týmově zvládli. Máme to za sebou, jdeme domů a máme víkend,“ říká spokojeně Adam Dvořák, kterému vyhovuje zejména příprava v cross-fitovém království u kondičního trenéra Dukly Miroslava Skály. „Posilka je hodně slušná a bavila mě i minulý rok. Hodně nás připravila na silové souboje. Trénujeme nepraktické věci, které se jen tak nedělají. Hodně nás to připraví do nové sezony, baví mě to a chodím tam rád. Akorát tato morální páteční odměna, to nemusím. Jinak jsem s letní přípravou spokojený,“ uzavírá stále pouze devatenáctiletý hokejista.

Dukla 2021: Adam Dvořák o prvním Šacberku v letní přípravě