Hokejisté Dukly mají za sebou další týden přípravy

05.06.2021 / Vladimír Šťastný

Druhý týden předsezonní přípravy na suchu zakončili hokejisté klubu HC Dukla Jihlava, stejně jako předchozí týden, výběhy na sjezdovce Šacberk. Uplynulý pětidenní cyklus přípravy zhodnotil na vrcholu kopce Rudný hlavní trenér A-týmu Viktor Ujčík.

Druhý týden přípravy se nesl ve stejném duchu, jako úvodní týden. Dopolední tréninky v posilovně Zeus Power House kondičního trenéra Dukly Miroslava Skály doplnily v pondělí a ve čtvrtek tréninky na ledě malého zimáčku a navíc i úterní výběhy schodů v areálu letního kina v Jihlavě. „Jsme ve fázi, kdy kluci dostávají trochu zabrat. To ovšem k hokeji patří a bez suché přípravy by se v zimě nedalo hrát. Jak říkám, až se zima zeptá, co jsi dělal v létě, budeme mít dost pádných argumentů, že každý udělal maximum k tomu, aby zima byla dobrá. Naštěstí se nám udělalo i hezké počasí, je hezky na běhy i na vše, co potřebujeme u Míry Skály v posilovně,“ začal ohlédnutí za uplynulým obdobím Viktor Ujčík.

Trenér je s nasazením a prací svých svěřenců v posilovně spokojený. „Je vidět, že kluci berou přípravu vážně, snaží se a vědí, co je potřeba k tomu, aby byli na zimu dobře připravení,“ pokračoval trojnásobný mistr světa.

Viktor Ujčík se svým kolegou Karlem Nekvasilem nechávají v posilovně zcela volné ruce právě Miroslavu Skálovi, který si tréninky připravuje. „Míra je odborník, který ví, co má dělat, proto ho máme i v realizačním týmu. Do jeho přípravy nezasahujeme, on nás informuje, co s hráči dělá nebo co s nimi bude dělat a my si připravíme potom další návazný program, jako jsou běhy, skoky, odrazová síla nebo ledy. Snažíme se, aby se obě části přípravy mezi sebou netřískaly, dělaly smysluplný celek, který klukům pomáhá se zlepšovat,“ vysvětlil kouč.

Trenér popsal i páteční přípravu na 380 metrů dlouhé sjezdovce Šacberk. Kluci ji opět vybíhali čtyřikrát, vždy v limitu deseti minut. Do deseti minut se počítá výběh nahoru, vydýchání, občerstvení a cesta dolů. Potom je na řadě další výběh. „Sjezdovka Šacberk je opravdu ukázka toho, že když člověk není rozený běžec a dokáže se s tím porvat, dát do toho všechno, i kdyby měl část pouze vyjít, tak i to samé se potom ukazuje na ledě. Důležité je, aby se člověk dokázal kousnout. Myslím, že tým bude znovu dobře poskládaný a je vidět, že to sice ne všem chutná, ale dokáží se s tím popasovat a po čtvrtém výběhu je na nich vidět úleva, že to dali,“ ocenil nedávno devětačtyřicetiletý trenér, který byl zvolený nejlepším koučem uplynulé sezony Chance Ligy.

Viktor Ujčík rozhodně o náročnosti sjezdovky Šacberk a jejím okolí nemluví jako nějaký laik. Ve své kariéře se musel s podobnou přípravou popasovat také. „Častokrát jsem se připravoval zde a vybaví se mi ten poslední strmý zlom těsně před koncem výběhu. Pamatuji, jak na nás trenér Holík před tím zlomem pokřikoval abychom zvedali kolena, tak to po klucích nechci. Moc dobře vím, že jsou rádi, že to nějakým způsobem doběhnou. Vím, že je to zde tvrdé, ale je to potřeba,“ ohlédl se i za svou přípravou kouč Ujčík. Ten na závěr rozhovoru nevyvrátil ještě další možné příchody hráčů na zkoušku ještě ve fázi suché přípravy. „Jak se říká, nikdy neříkej nikdy. Teď máme tým tak jak jsme si asi představovali nebo plánovali, ale samozřejmě si necháme ještě pootevřená vrátka, kdyby se objevil nějaký šikovný kluk, který by nás zaujal, tak bychom ho ještě pozvali,“ zakončil hlavní trenér A-týmu

Dukla 2021: Viktor Ujčík o prvních dvou týdnech přípravy

Autor videa: Tomáš Lysý