Novým trenérem brankářů Dukly Jihlava se stal Lukáš Sáblík

08.05.2022 / Tisková zpráva

Péči o rozvoj a trénink maskovaných mužů A-týmu Dukly bude mít od nové sezóny na starost odchovanec klubu a letitá součást trenérského týmu Lukáš Sáblík. Je držitelem trenérské licence B a doposud měl na starost především gólmany žákovských kategorií a zajišťoval i nábor nejmladších hokejových rekrutů.

„Lukáš byl už v závěru aktivní kariéry skvělým mentorem mladších následovníků a vždy byl kolegiálním a platným členem týmu. Věříme, že své obrovské zkušenosti předá a dokáže vychovávat nejméně stejně zdatné následovníky,“ komentoval novou výzvu Lukáše Sáblíka jednatel klubu Bedřich Ščerban.

Hlavní tíha rozhodnutí o novém angažmá přitom ležela na bedrech hlavního trenéra Viktora Ujčíka, který reagoval s nadhledem a úsměvem: „Není to náhoda, že v jednom z rohů kabiny je stále hráčská kóje s nalepenými Lukášovými kartičkami a fotkami. Všimli si toho i návštěvníci exkurzí a my jsme museli reagovat.“

„Vždy jmenuji napřed hlavního trenéra, který pak má právo navrhnout a předložit mi návrh na realizační týmu,“ pootevřel dvířka do hokejové kuchyně Bedřich Ščerban s tím, že podepsané smlouvy na další období má hlavní trenér Viktor Ujčík i jeho asistent Karel Nekvasil.

Lukáš Sáblík má smlouvu na dva roky a vedle brankářů “Ačka” se bude dále věnovat brankářům mládeže. V rámci brankářské aktivní kariéry působil od roku 1991 do roku 2003 v rodné Dukle. Následně se přestěhoval na sever republiky a působil v týmech Ústí nad Labem, Chomutova, Mostu a především Karlových Varů, kde si užil i mistrovské oslavy. V závěru se přes Zvolen, Znojmo a Mountfield HK vrátil v sezoně 2014/2015 do Jihlavy, kde v roce 2017 oslavil postup do extraligy. Od té doby pracuje v Dukle Jihlava jako trenér.

„Byl jsem osloven sportovním manažerem Tomášem Vrábelem koncem týdne s nabídkou pracovat pro A-tým a po krátkém zvážení ji přijal. Beru tuto příležitost jako ocenění mé dosavadní práce u mládeže, ve které budu i nadále pokračovat. Věřím, že naváži na vysoký standard, který je v Dukle nastaven jak díky Petrovi, tak i dalším kolegům u mládeže,“ popisuje Lukáš Sáblík.

U Dukly Jihlava aktuálně končí jako hlavní kouč brankářů Petr Jaroš. „Byli jsme si vědomi jeho ambice zisku angažmá u extraligového nebo zahraničního klubu. Petr na naši nabídku na pokračování spolupráce nereagoval do stanoveného termínu, dál jsme nemohli čekat a museli tak hledat jiné koncepční řešení,“ dodává Viktor Ujčík.

„Jsem rád, že v momentě, kdy jsme museli hledat náhradu za Petra Jaroše, se povedlo domluvit s Lukášem. Je místní, má za sebou úspěšnou hráčskou kariéru a zároveň bohaté trenérské zkušenosti z mládeže Dukly, kde ho zdobila pracovitost. Teď je před ním velká výzva, nemá s trénováním dospělých velké zkušenosti, přesto pevně věříme, že to zvládne,“ doplňuje Tomáš Vrábel.

Petr Jaroš působil v Dukle Jihlava třináct sezon a byl i součástí hokejové reprezentace ČR. „Petr odvedl obrovský kus práce, které si cenili jak samotní hráči, tak další členové trenérských týmů. Děkuji mu za vše a přejeme mu, ať se mu splní jeho přání a najde odpovídající uplatnění,“ uzavřel spolupráci jednatel HC Dukla Jihlava Bedřich Ščerban.

Petr Jaroš (vlevo) se raduje se zisku mistrovského titulu s kustodem Dukly Bohuslavem Tománkem. Cesty dvou stálic se nyní rozdělují. Zatímco trenér brankářů řečený "PJ" v klubu končí, "Bohoušek" bude v realizačním týmu s Petrem Mlíkovským nadále pokračovat. Foto: Karel Švec / ČSLH