Věřím, že v Dukle budujeme to, po čem všichni toužíme, říká sportovní manažer Tomáš Vrábel

17.05.2022 / Tomáš Lysý

Při svém prvním působení v Dukle zanechal dobrou stopu. Dokonce takovou, že si jeho práce všiml i extraligový Litvínov a vytáhl si ho do svých řad. Po dvou letech se Tomáš Vrábel do Dukly vrací zpět. Tentokrát bude zastávat komplexní roli sportovního manažera a nejen o této pozici se rozpovídal v obsáhlém videorozhovoru. „Do mé kompetence bude spadat propojení trenérů a managementu, co se organizace týče. Klíčový bude výběr hráčů. Podstatnou částí je i propojení mládeže a A-týmu, jelikož tady mládež funguje na velice dobré úrovni,“ povídá dvaatřicetiletý funkcionář se zkušenostmi z reprezentace či pražské Sparty.

Má za sebou již dvě působení v extraligových týmech. Po pražském kolosu, Spartě, strávil nyní dva roky v menším, spíše rodinném, Litvínově. Mezitím si Tomáš Vrábel střihl roční štaci v Jihlavě, do které se nyní vrací. „Lákala mne výzva, kterou jsem dostal. To znamená pozice sportovního manažera. Navíc do klubu, který jsem mohl v minulosti poznat a znám tady drtivou většinu lidí a hráčů. Je to pro mne na jednu stranu výzva, na druhou stranu cítím velkou zodpovědnost, abych splatil důvěru, která do mne byla vložena. Ať už pro lidi, kteří v klubu pracují nebo pro fanoušky, kteří nám v play off i v baráži ukázali, jak moc klub milují a jak moc je Jihlava hokejové město. Cítím natěšení a zodpovědnost zároveň,“ říká pražský rodák.

Při rozhodování ho neodradilo ani to, že Dukla bude hrát nyní dva roky v exilu, zřejmě pelhřimovském. Její stadion totiž bude srovnán se zemí a na jeho místě vyroste nová multifunkční aréna. Však i kluboví zaměstnanci jsou nyní z kanceláři přestěhovaní jinam. „Při mém rozhodování to na miskách vah nebylo vůbec žádným mínusem. Říkám i hráčům, že pokud tady má být jednou nová hala, tak ústupky a kompromisy budeme muset udělat. Nevidím to za nic zásadního a beru to jako fakt. Není to komfortní pro hráče, pro realizační tým a pro fanoušky, protože budou muset dojíždět. S tím se nedá nic dělat. Ale jestli tady má být nová hala, tak jiná cesta není. Nyní má zkušenost i právě zmíněné Kladno v baráži, které celou sezonu hrálo v extralize v exilu a nějakým způsobem to zvládli. Musíme se s tím poprat,“ povídá Tomáš Vrábel, který se vrací do známého prostředí, což považuje za nejdůležitější. „Stoprocentně to rozhodlo nejvíce. Vracím se do míst, které znám. Beru za strašně důležité, že prostředí znám já a prostředí zná mne. Obě strany ví, do čeho jdou a věřím, že tady v nějakém střednědobém horizontu budeme bojovat to, po čem tady všichni toužíme,“ sděluje, proč se rozhodl vrátit.

Při předešlém angažmá v Dukle zastával post skauta, videotrenéra a analytika. Nyní bude sportovním manažerem klubu. V rámci zjednodušeného hokejového jazyka vysvětluje, co bude jeho práce obnášet. „Do mé kompetence bude spadat propojení trenérů a managementu, co se organizace týče. Klíčový je výběr hráčů. Podstatná část je také propojení mládeže a A-týmu, kdy tady mládež funguje na velice dobré úrovni. Sami jsme viděli, jak tady mladí kluci hráli od ledna po odchodech Fronka, Lichance a Illéše. V těžších zápasech na konci sezony dostali větší role,“ pochvaluje práci s mládeží Tomáš Vrábel a rekapituluje. „Série s Přerovem byla fyzická. Semifinále se Sokolovem bylo samozřejmě také těžkou sérií. Pak ve finále Vsetín a baráž. Kluci sice poslední krok neudělali, ale v globálu a v závěru sezony, tak všichni kluci, a nejen ti mladí, hráli za mne nad své možnosti. Nechali na ledě všechno a fanoušci to ocenili, za což jsem rád. Byl to důkaz toho, jak je Jihlava hokejovým městem. Ve čtvrtém barážovém utkání se tady prohrálo vyšším rozdílem, ale do teď mám husí kůži z toho, co se dělo po něm,“ vzpomíná si nový sportovní manažer Dukly na neutuchající děkovačku fanoušků Dukly Jihlava, kteří právě toto utkání brali jako rozloučení s hráči a se stadionem.

Tomáš Vrábel. Foto: Lukáš “Kenji“ Vrábel

Právě po odchodech zmiňovaných útočníků leckdo zlomil nad Duklou hůl. Svěřencům trenérů Ujčíka a Nekvasila nevěřili odborníci, média a možná i část samotných jihlavských fanoušků. Mladí hráči ale chytili svou šanci za pačesy a zejména Matouš Menšík předváděl fantastické výkony. To vše v jeho osmnácti letech, kdy byl jedním z nejproduktivnějších hráčů play-off. Jak viděl ambice Dukly v play off Tomáš Vrábel, jenž tým samozřejmě sledoval? „Úplně jsem nad tím nepřemýšlel, jak daleko může Dukla dojít. Ale zjednoduším to. Odchody hráčů jsem viděl jako oslabení, stejně jako hokejová veřejnost, fanoušci, diváci, novináři. Viděli to jako ekonomické řešení, které na sport a výsledek bude mít dopad. A rád zopakuji: Jak to kluci zvládli, tak jsem tleskal i já.“

Během svého prvního působení spustil Tomáš Vrábel v Dukle projekt Junior měsíce – vybraný nejlepší hráč juniorského týmu za uplynulý měsíc dostane šanci v A-týmu, v tréninku i zápasu. A určitě ho těší, že vůbec prvním hráčem, který tento projekt vyhrál, byl Vítězslav Brož. „Tento projekt byl malý dílek ve skládačce, protože kluci by si A-tým uhráli i bez něj. Právě Víťa Brož, který jako první anketu vyhrál, dostal v sezoně vyšší roli a obstál v ní. Ať už to bylo hokejově nebo v jeho nepříjemné hře pro soupeře. Z toho musel mít radost každý, kdo se na Duklu díval,“ těší dvaatřicetiletého sportovního manažera, který se v Jihlavě opět potká s Michalem Brošem, se kterým pracoval ve Spartě nebo v reprezentační mládeži. Současný trenér juniorů Dukly bude v této funkci působit i nadále. „Je shodou událostí, že tady Michal Broš působí. V mém rozhodování to vůbec nehrálo roli. My jsme se spolu potkali v managementu Sparty Praha. Jsem rád, že je tu člověk, který hokejem žije a snaží se dělat maximum a vše posouvat. Ať už sebe, tak své svěřence. Ale těším se za všemi lidmi v Dukle Jihlava,“ usmívá se při pohledu do budoucnosti.

V postu sportovního manažera bude mít co říct i k výběru nových hráčů a ke komunikaci s hráči stávajícími. Jak vše bude probíhat? „Výběr hráčů a komu dáme nabídku bude v každém případě probíhat tak, že se na něm musíme shodnout s trenéry i s Bedřichem Ščerbanem, který je v tomto procesu zapojen také. Bude muset dojít ke shodě, aby se nepřivedl hráč, o kterého trenéři nemají zájem. To nikdy nepřinese dobrou věc, ať už vůči hráči i vůči klubu, pro který je to nějaká investice. Výběr hráčů bude na mne a to, pro koho se rozhodneme, bude společné rozhodnutí a hlavně trenérské, kteří s hráči dennodenně pracují,“ vypočítává své další kompentence.

Tomáš Vrábel je už nyní stoprocentně zapojen do práce v klubovém managementu a novou roli si užívá. Zároveň ale chce důvěru v něj vloženou splatit. „Moc se těším a jsem natěšený do pozice. Zároveň zodpovědnost je velká a udělám všechno pro to, aby Dukla byla pořád na těch pozicích, jako je. A hlavně aby se rozvíjela a posouvala směrem dopředu, byla lepší a lepší, měla lepší a lepší hráče, lepší a lepší výsledky a doufám, že to pak všichni ocení,“ uzavírá rozhovor. Tak hodně štěstí!

Tomáš Vrábel o příchodu do Dukly Jihlava a funkci sportovního manažera

Autor videa: Tomáš Lysý