Odchovanec Dukly David Rittich bude hrát opět v Kanadě, novou smlouvu podepsal i Andrej Šustr

05.08.2022 / Natálie Poláčková

V přestupovém období v NHL se povedlo několika českým hráčům podepsat nové smlouvy, většinou u nových týmů. Toto se týká i odchovance jihlavského hokeje, brankáře Davida Ritticha, jenž se vrací do Kanady a bude chytat za Winnipeg. Nový kontrakt má také Andrej Šustr, na jehož kariéru měla Dukla také vliv.

Již odmalička působil David Rittich v jihlavské Dukle. Hrál nejen za mládež, ale především za A-tým, ve kterém si držel vysokou úspěšnost. V ročníku 2014/2015 přestoupil do extraligového celku BK Mladá Boleslav, kde odehrál 23 zápasů, ale ve čtvrtfinále play-off Chance ligy pomáhal Dukle vyřadit favorizované Kladno. Následující sezonu strávil celou v extralize, po ní už však putoval do NHL.

Jeho prvním týmem bylo kanadské Calgary Flames, kde strávil hned pět sezon a podařilo se mu také vybudovat pozici jedničky. Během poslední sezony i Flames už tolik nechytal a byl vyměněn do jiného kanadského týmu, Toronta. Ani tam ale neodchytal zdaleka tolik zápasů, co by si přál. Loni se tak stěhoval do Států, když dostal nabídku od amerického celku nejlepší hokejové ligy planety. Nashville Predators mu nabídli smlouvu na rok, což pro něj zajisté mělo velký význam. Za Predators odehrál celkem 17 zápasů, ve kterých dosáhl úspěšnosti 88,6% a průměrného počtu 3,57 gólu na zápas. I přes to, že se z části i díky němu dostali Predators do play off, od Nashville už novou nabídku nedostal.

Na trhu s volnými hráči však dlouho nezůstal a Rittich se tak bude vracet zpět do Kanady. Tentokrát to však bude do Winnipegu Jets, kde bude vystupovat teprve jako druhý český brankář v historii týmu. Prvním z nich byl Ondřej Pavelec. V kanadském celku doplní loňskou jedničku Connora Hellebuycka, ve kterém bude mít zajisté velkou konkurenci. Jihlavský odchovanec má tak podepsaný ročník kontrakt ze kterého si vydělá 900 tisíc dolarů.

Big Save Dave doposud nastoupil v NHL do 151 zápasů s bilancí 70 vítězství, 43 porážek a 20 porážek v prodloužení nebo na nájezdy.

David Rittich během zápasu v dresu Nashville Predators. Nyní se vrací zpět do Kanady. Foto: NHL.com

Druhý zmiňovaný hráč, obránce Andrej Šustr je sice odchovancem Plzně, ale za Duklu nastoupil hned ve dvou sezonách, ačkoliv to bylo pouze za mládežnické celky. V plzeňském dorostu byl nechtěný, proto přešel do dorostu a juniorky Dukly. V dorostenecké kategorii tehdy trénoval František Zeman, jeho svěřenec spal přímo na Horáckém zimním stadionu. „Byly to skvělé dva roky. Dukle jsem vděčný. Vlastně jsem tady nastartoval kariéru,“ vzpomínal v rozhovoru pro Jihlavské listy.

V NHL působí již od sezony 2012-2013, kdy začal hrát v Tampě Bay. Tam působil dalších šest let. Poté hrál rok v Anaheim, za ten odehrál pouze pět zápasů z kterých vyšel bez bodu.

Následně vystřídal nejlepší hokejovou ligu světa za nejlepší evropskou hokejovou soutěž a dal si dva roky v KHL, kde působil v čínském celku Kunlun Red Star. Netrvalo však dlouho a opět se vracel do Ameriky. Ačkoliv v loňské sezoně odehrál patnáct zápasů za Tampu, tak se v půlce března stěhoval do svého bývalého týmu Anaheimu Ducks. Za loňskou sezonu se mu podařilo nasbírat za 38 zápasů šest bodů za gól a pět asistencí. Nyní se jednatřicetiletý Šustr stěhuje přes celé Spojené státy do Minnesoty Wild. Tam si za roční smlouvu vydělá 750 tisíc dolarů.

201 centimetrů vysoký hokejista nastoupil v NHL ke 408 zápasům s bilancí 74 bodů (13+61).

Andrej Šustr odehrál loňskou sezonu nejen za Tampu Bay, ale také za Anaheim. Tam od března získal pět bodů za asistence.