O krok blíž novému stadionu. Jihlava představila plán financování a harmonogram stavby

26.01.2023 / Daniel Lhotský

Město Jihlava vyslala dobré zprávy směrem k Dukle i celému městu. Na tiskové konferenci 25. ledna představilo kompletní plán financování, který ještě bude muset schválit na zastupitelstvu. Pokud vše půjde podle plánu a 14. února schválí celou investici, mohla by se už v létě letošního roku začít bourat stará hala. Kompletní stavba by pak mohla být hotová na podzim 2025. To pro Duklu znamená, že v sezoně 2025/26 už by znovu hrála na svém stadionu v Jihlavě.

Už předem bylo známo, že na stavbu přispěje Kraj Vysočina 500 miliony a Národní sportovní agentura 300 miliony. Město by si na stavbu haly mělo půjčit celkem 800 milionů, dále by až 200 milionů mohlo pokrýt z vlastní finanční rezervy a pojistilo se ještě 100 miliony z revolvingového úvěru, ze kterého může čerpat libovolnou částku až do výše právě 100 milionů. Primátor Jihlavy Petr Ryška zároveň na tiskové konferenci říkal, že si Jihlava takto vysokou investici může dovolit a neměla by narušit ostatní investiční akce ve městě. Na tiskové konferenci také zdůraznil, že multifunkční hala má potenciál přivést do města nové občany i investory. Dodal také, že Jihlava bude i nadále hledat investory v soukromém sektoru.

Město tak už nyní disponuje dostatkem peněz, aby mohlo začít s dalšími kroky směrem k výstavbě multifunkční haly. Celou investici tak bude muset ještě jednou schválit na zastupitelstvu 14. února. Pokud zastupitelstvo investici schválí, mohlo by už v březnu podepsat smlouvu s dodavatelem stavby. V této fázi by stavbu mohla zdržet už pouze nějaká neočekávaná událost, případně odvolání jednoho z nabízejících subjektů. Samotná demolice původní haly by měla začít v průběhu léta, kdy je ve městě nižší provoz. Manažer stavby David Beke připustil, že v souvislosti s demolicí staré haly by mohlo dojít i ke krátkému přerušení provozu na malém zimáčku během nebezpečných prací, opět by to mělo být v létě, kdy není tolik vytížený. Výstavba multifunkční haly by měla trvat 22 měsíců, společně s úpravami na malé hale pak 26 měsíců. Dukla by si tak na novém stadionu mohla zahrát už v sezoně 2025/26.

Kompletní tisková konference k výstavbě nové multifunkční haly

Autor videa: Město Jihlava