Výstava Ta jihlavská, naše Dukla.... byla zahájena

16.09.2010 / Zdeněk Drla

Výstava Ta jihlavská, naše Dukla... hokejová univerzita z Vysočiny, která mapuje bohatou historii Dukly Jihlava, byla slavnostně zahájena. Až do 28. listopadu budou stovky exponátů k vidění v Muzeu Vysočiny v Jihlavě. Otevřena je denně kromě pondělí od 9 do 12 a od 12:30 do 17 hodin.

Samotnému zahájení výstavy předcházel slavnostní akt k gotické sini jihlavské radnice. Program zahájilo vystoupení devítičlenného chlapeckého sboru malých hokejistů Dukly, kteří zazpívali chorál Ta jihlavská, naše Dukla..., který dal celé výstavě název. Poté už se mezi pozvané hosty vřítil „uřícený Eduard Uvíra" - mluvčí magistrátu Radek Tulis, který celý slavnostní akt pojal coby moderátor opravdu originálně. Celé odpoledne strávil v hokejové výstroji.

„No tak myslím, že jsem hráli dobře, kluci si hlídali zadky..." parafrázoval pozápasové rozhovory s novináři. A zaplněný sál se dobře bavil. „Ať řekne i něco kapitán. Vymazale, pojď jim něco říct," vyzval prvního muže Jihlavy a odebral se na trestnou lavici, kterou do té doby zahřívali právě primátor Jihlavy Jaroslav Vymazal, hejtman Jiří Běhounek a jednatel Dukly Jihlava Bedřich Ščerban.
Celá zahajovací slavnost se nesla v pohodovém duchu. „No, a pak jsem dostal ten kroček. Ležím a tma... Říkám si: Hej, tma, no... h-e-j-t-m-a-n... jo, hejtman, ten je teď na řadě," vyzval Tulis-Uvíra Jiřího Běhounka, aby se ujal slova. Ten slíbil, že se coby lékař podívá na jeho „zraněné" koleno.

Samotná výstava byla zahájena v Muzeu Vysočiny, a už si ji prohlédli první návštěvníci. Legendární hráči Jan Hrbatý, jehož nadživotní provedení s mistrovským pohárem zdobí vstupní dvěře, nebo Jan Klapáč či Libor Dolana.

Na výstavě jsou k vidění stovky exponátů, které se sešly během příprav jak ze sbírek hokejových legend, tak i samotných fanoušků. K vidění je i historický dokument Hra pro chlapy nebo nejnovější počin České televize, která další dokument o Dukle natáčí. První část je k vidění na výstavě, další záběry bude ČT teprve pořizovat.

Výstava Ta jihlavská, naše Dukla... je zahájena a čeká na vás!

Fotografie ze zahájení výstavy si prohlédněte zde.