Alexandrovci obsadí Horácký zimní stadion

20.09.2010 / Zdeněk Drla

Alexandrovci – fenomenální ruský soubor písní a tanců se vrací znovu do České republiky. Vystoupí celkem čtrnáctkrát ve dvanácti českých městech. Jihlava mezi nimi znovu nechybí. Po více než roce tak opět zazní Kalinka či Kaťuša na Horáckém zimním stadionu. Koncert je vyprodaný, podle dostupných informací zbývají poslední lístky na stání.
Koncert začíná ve čtvrtek 23. září v 19 hodin.

Vystoupení více než stohlavého tělesa je vždy úžasným zážitkem. A divácky velmi ceněným. Loňské turné Alexandrovců bylo vyprodané. Letos tomu není jinak. Ruský soubor písní a tanců vystoupí ve dvanácti českých městech. Opět přiváží více než 120 účinkujících.

Speciálními českými hosty jsou letos Petra Janů a Aleš Brichta. Turné po Česku, které je co do počtu koncertů největší v dosavadní historii souboru, začíná v úterý 21. září v Ústí nad Labem, čtvrteční vystoupení na Horáckém zimním stadionu v Jihlavě bude jeho třetí zastávkou.

Alexandrovci dnes už nezpívají jen ruské národní písně, jako jsou Kaťuša či Kalinka. Jejich sólisté uvádějí i klasiku, jazz nebo třeba rock. Na každé turné si zvou speciální hosty. Loni to byli zpěváci Petr Kolář a Eva Pilarová. Letos se mohou návštěvníci koncertu těšit na Aleše Brichtu a Petru Janů. Ti už prozradili, co na koncertě zazpívají.
Petra Janů chce představit výběr ze světoznámých písní amerických autorů George Gershwina a Andrew Lloyda Webbera. „Obdivuji krásu a sílu lidského hlasu. Proto jsem neváhala,“ nechala se slyšet, proč přijala nabídku účinkovat jako host na turné Alexandrovců. Rocker Aleš Brichta si pro nadcházející koncerty připravil Dívku s perlami ve vlasech z repertoáru maďarské skupiny Omega a Slečnu závist původně od Uriah Heep. „Překvapilo mě, že je chtějí zpívat v češtině,“ vyjádřil se Brichta. „Nabídneme zhruba 80 procent nových písní a tanců. Značnou část repertoáru jsme připravili v češtině,“ řekl na tiskové konferenci před startem turné Alexandrovců jejich umělecký vedoucí Vadim Anaňjev.

O koncert ruského uměleckého souboru je v Česku velký zájem. S přestávkami se sem Alexandrovci vrací už sedm desítek let.
Turné začne v Ústí nad Labem a skončí v Pardubicích. Dále se zastaví v Hradci Králové, Jihlavě, Brně, Zlíně, Ostravě, Olomouci, Plzni, Karlových Varech a Českých Budějovicích. Vstupenky jsou z velké části vyprodané. „Na poslední chvíli jsme přidali čtrnácté vystoupení, které se v pražské Tesla Aréně uskuteční 7. října od 14 hodin. Celkem budou v Praze tři koncerty,“ řekl za pořadatele René Machej z agentury Ticket Art.

Alexandrovův soubor písní a tanců je celosvětovým fenoménem. Soubor založil hudební skladatel, dirigent, sbormistr a pedagog Alexandr Alexandrov, který je autorem sovětské i současné ruské státní hymny. Oficiálně zahájil činnost vystoupením v Moskvě 12.10.1928 pod názvem Soubor rudoarmějské písně. Na počátku měl jen dvanáct členů, později se jejich počet rozrostl až ke dvěma stovkám. Za 2. světové války se soubor rozdělil na čtyři skupiny, které uskutečnily při odjezdech vojáků na frontu i na frontách a v nemocnicích přes 1500 vystoupení. Po smrti zakladatele v roce 1946 byl přejmenován na Akademický soubor písní a tanců Ruské armády A. V. Alexandrova.
V současné době má 180 zaměstnanců, z toho 140 umělců. Úspěch slaví po celém světě a zasahuje prakticky do všech hudebních žánrů.

Podle informace pořadatelů má jít o poslední vystoupení souboru v ČR v dohledné době. Podle neoficiální informace z Moskvy by se měl soubor vrátit nejdříve v roce 2014.

Videoklipy s písněmi Alexandrovců si můžete prohlédnout zde, zde a zde,

Foto: Deník/Josef Němec