S naším týmem bojovníků se do play-off dostaneme, říká trenér staršího dorostu Luboš Sláma

08.12.2010 / Zdeněk Drla

Extraligoví starší dorostenci Dukly Jihlava znají své soupeře pro druhou část soutěže. Vzhledem k tomu, že v osmičlenné skupině Východ skončili na 6. místě, budou hrát skupinu B. V ní hrají všechny týmy ze skupin Západ, Střed a Východ, které skončily na pátém až osmém místě. Od 10. prosince 2010 do 18. března 2011 se utkají dvoukolově každý s každým.

Jihlavské mladíky tak čeká dalších dvaadvacet zápasů. Nejlepší čtyři celky ze skupiny B postupují do šestnáctičlenného play-off. Poslední tým pak automaticky padá do Ligy staršího dorostu.
Skupina Východ byla nejtěžší v extralize. O její vyrovnanosti svědčí i to, že mezi prvním a posledním celkem byl rozdíl pouhých čtrnácti bodů.
První zápasy čekají starší dorostence již o víkendu. V pátek zajíždějí na led Kladna, v sobotu hrají v Chomutově. Doma se představí svěřenci trenéra Luboše Slámy v pátek 17. prosince a v sobotu 18. prosince, kdy přivítají Mladou Boleslav a Liberec.

Extraligová skupina Východ byla hodně silná a vyrovnaná. Rozdíl mezi prvním a posledním místem bylo pouhých čtrnáct bodů. Mladíci Dukly skončili šestí. Na čtvrté místo, zajišťující přímou účast v play -off ztratili deset bodů. „Když porovnám letošní skupinu Východ a loňskou skupinu Střed, kterou jsme hráli, tak letos doopravdy mohl prohrát první s posledním a poslední porážel týmy na špici tabulky. Oproti loňskému Středu byla tato skupina kvalitnější. Hlavně byla více bojovnější," hodnotí trenér starších dorostenců, tedy hráčů ročníku narození 1993 a 1994, Luboš Sláma.

Máte za sebou 28 zápasů první části. Týmu se nevyhnuly výkyvy ve výkonech. Mezi devátým a třináctým kolem jste šestkrát v řadě nevyhráli, v listopadu naopak přišla série pěti výher v jednom sledu.Čím si to vysvětlujete?
Měli jsmev kabině trochu interní problémy, kdy jsem na kluky na těch čtrnáct dnů hodně polevil. Přestal jsem po nich vyžadovat tvrdou poctivou práci. A méně jsem křičel. Kluci pořád k sobě potřebují ještě někoho, kdo jim bude připomínat jejich cíle, jejich sny. Připomínat jim, aby makali, aby měli nasazení, aby bojovali. Jsou to ještě pořád jenom velká děcka, která potřebují, aby je někdo usměrňoval. Já je nemůžu známkovat jako ve škole, naopak rodiče je doma nemůžou motivovat, to je potřeba od trenéra. A právě těch čtrnáct dnů jsem trochu polevil. Naopak potom jsme přidali a zlepšilo se to. Kdybychom neměli ten čtrnáctidenní výpadek, tak jsem přesvědčen, že v play-off stoprocentně jsme. To, že se manšaft po šesti prohraných zápasech zvedl, je zásluhou i diváků v hledišti. Strašně se mi líbí, že diváci, kteří stojí na tribunách jsou slyšet. Jsou tím šestým hráčem, který nás tlačí dopředu. V domácích zápasech nám strašně pomáhají. Je slyšet jejich zatleskání nebo pokřik na hráče. Budeme dělat všechno pro to, aby se jim náš hokej líbil, zárověň děkujeme, že nás v domácích zápasech podporují a doufám, že nadále podporovat budou.

Mluvili jsme o tom, že skupina byla hodně vyrovnaná. Dukla dokázala porážet týmy z nejvyšších pater tabulky - Vítkovice, Třinec, Vsetín. Naopak s manšafty kolem sebe jste měli problémy...
Tam byl možná problém v tom, že jsme nedokázali jako trenéři manšaft správně namotivovat. Nebo jsme soupeře jako tým malinko podcenili. Možná jsme měli v hlavách: Porazili jsme silné soupeře, s těmi slabými možná prohrajeme... Z naší strany to byl špatný přístup, hlavně v domácích zápasech. Prohráli jsme s Havířovem - dostali jsme od něj šest gólů, prohráli jsme první domácí zápas s Kometou. My jsme měli tyto domácí zápasy vyhrát, to byla povinnost, měli jsme na ně. Chyba byla, že jsme k těmto zápasům nepřistoupili zodpovědně, jak jsme měli.

Začíná druhá část extraligy. Čeká vás dalších dvaadvacet zápasů. Ve hře jsou čtyři volné vstupenky do play-off. Očekávám, že se o ně porvete. Je to tak?
Před startem sezony jsme měli cíl dostat se do play-off, poprat se o něj. To se nám zatím přímo ze základní skupiny nepodařilo. Ten cíl ale máme pořád. Chceme se ze „sestupové" skupiny dostat mezi nejlepších šestnáct. Ty zápasy, které nás čekají, budou hodně těžké. Já ale věřím, že s naším manšaftem bojovníků se tam dostaneme. Když nás podrží gólmani, tak si play-off letos zahrajeme.

Od letní přípravy máte cíl, který jste si vytýčili při teambuildingu na Devíti skalách. Ten cíl byl nejvyšší - být mistry republiky. Platí to stále?
Samozřejmě, platí to stále. Nevěřím tomu, že budeme lepší, když si dáme cíl, že se udržíme v extralize. Člověk musí mít jasně danou cestu, aby věděl, kam má dojít. A když má ten cíl úplně nejvyšší, tak má mnohem větší motivaci, než když má cíl někde hodně při zemi. Hráč musí mít vysoké cíle, aby hrál dobře. Když hraje bez motivace, nemá ty správné výsledky. Kluci to pochopili. Chtějí být nejlepší. Pořád se o to ještě můžeme porvat. I když si možná někteří lidé, kteří budou tento rozhovor číst, budou říkat: Ten trenér je hlupák! Ale já jsme přesvědčem, že člověk, který chce něco dokázat si musí dávat ty nejvyšší cíle.

V první části extraligy jste hráli s celky z Moravy, teď vás čeká zbytek republiky. Máte přehled o soupeřích, kteří vás čekají ve skupině B?
V mládežnických kategoriích se týmy každoročně mění. Starší hráči postupují nahoru, odspodu přicházejí hráči jiní, takže je těžké někoho dlouhodobě sledovat. Přehled nemáme. Známe pouze výsledky. Bavili jsme se s kolegy trenéry. Ale názory trenérů je třeba brát s rezervou. Každý vám řekne svůj názor a ten může být zkreslený. My ale budeme bojovat. Všechny zápasy musíme hrát naplno. Hlavně na začátku. To se musíme vzepřít a udělat pro to úplně všechno, abychom se dostali na jedno z těch čtyřech postupových míst.

V posledních zápasech před koncem základní části se vedle stabilně hrajících Mandáta a Kovářů objevovali další mladší dorostenci. Dostanou šanci i v dalších zápasech?
V Jihavě máme koncepci, kterou připravilo vedení mládeže a trenéři společně s jednatelem klubu panem Ščerbanem. My tu koncepci chceme dodržovat. To znamená, že dáváme šanci těm nejlepším. Jde o to, aby si ti nejlepší z mladší kategorie vyzkoušeli hrát za silnější tým, aby se prosazovali. Tím se vychovávají hráči pro Duklu. To je jeden ze způsobů, jak dostávat hráče nahoru - aby si zkoušeli i těžké zápasy.

V první části soutěže jste dost cestovali. Zápasy ve Vítkovicích, v Třinci - to byly celodenní výlety. Teď vás čekají výjezdy na druhý konec republiky do Karlových Varů, Ústí nad Labem, Chomutova... Od cestování si tedy neodpočnete. Jak to tým zvládá?
Teď nás čeká cestování trochu blíž. I třeba díky novému úseku obchvatu v Praze se dostaneme do Karlových Varů za tři hodiny, do Třince jezdíme čtyři. Dneska už jsou autobusy celkem pohodlné. Kluci to zvládají dobře. Oni nasednou a spí, nebo si pustí video. Cesta nám docela rychle utíká. Jestli se jede na východ nebo na západ, je to podle mě stejné. Hlavně musíme bodovat.

Změní se teď nějak tréninková příprava před startem druhé části extraligy. Přeci jen bude na hráče trošku větší tlak.
Tréninky ve své podstatě zůstanou stejné. V kategorii staršího dorostu se už méně dělají herní dovednosti jednotlivce, spíše se trénují herní kombinace, systémy, taktika. Více se s klukama mluví, probírá se myšlení při hře. V této části soutěže už musíme hrát tak, abychom dodržovali to, co si řekneme, ne se hnát bezhlavě za tím, kdo dá nejvíc gólů a kdo dá nejvíc přihrávek. Musíme hrát jako tým. Pokřik, který máme: Jeden za všechny, všichni za jednoho!, musí platit v celém týmu, pro každého jednotlivce. Nejsou tam žádné privilegované hvězdy. Euforie po každém vyhraném zápase je obrovská, úžasná, skvělá, krásná a kluci vědí, že stojí za to hrát.

Jsme zhruba v polovině sezony. Můžete zrekapitulovat, co se povedlo a kde vás takříkajích tlačí bota?
Nám se povedly zápasy, které jsme uhráli svojí bojovností. Ať to byly Vítkovice, Třinec, Zlín, výborný zápas ve Vsetíně. Vždycky je to o tom, jak kluci k tomu kterému zápasu přistoupí, jak je na něj připravíme. V letošní sezoně je to hodně o gólmanech. Jak už jsem říkal, když budeme podávat optimální zodpovědné výkony, začneme od gólmana, tak máme na to, se do pla-off dostat.

Můžeme vyzdvihnout některé hráče, kterým se první část sezony povedla?
Stačí, když se podíváme na bodování. Výborně hraje Tomáš Střecha, který je v této kategorii jedním z nejlepších. Velkou oporou v zadních řadách je pro nás David Dobrovolný. Bylo by dobře, aby kluci ve svých výkonec pokračovali, aby jim to tam padalo. Je ale potřeba, aby se k nim přidali ostatní spoluhráči. Máme zde starší hráče ročníku 1993, kteří by měli trochu přidat a být tahouny týmu.

Nyní trochu statistik. Po Vítkovicích a Třinci jste po první části třetí nejúspěšnější tým co se týče vstřelených gólů. Na svém kontě jich máte 96. Na druhou stranu 103 obdržených gólů je druhý nejhorší výsledek ve skupině. Hůř je na tom jenom Kometa. Proč ty divoké přestřelky, kdy v zápase padne osm, devět nebo třeba jedenáct branek (ve Vítkovicích 6:5 pp, s Kometou 5:6, s Olomoucí 8:3, v Havířově 3:6 - pozn. aut.)?
Je to vždy o tom, jak moc tým brání, jak zápas sedne gólmanovi. My letos hodně gólů dostáváme, proto jich musíme naopak hodně dát. Snažíme se hrát moderní útočný hokej. Nechceme hru zavírat, abychom hráli obranu středního pásma. Chceme, aby se kluci učili moderní hokej nahoru dolů. Ne na šířku, ale nahoru dolů.

Ještě jednou se vraťme k cestování. Čekají vás dvojzápasy třeba na severu Čech. Tam budete nocovat. Dá se zvládnout tým mladých hokejistů? Dodržují třeba večerku a podobně?
My jsme s nimi letos ještě nikde nenocovali, s výjimkou teambuildingu, který jsme měli v letní přípravě na Rokytně. Já vím, že kluci jsou poctiví, že ví, o co jim jde, ví, čeho chtějí v hokeji dosáhnout. Hokej je baví. Nemám problém, aby mi někde ponocovali, aby někde sledovali do noci video nebo dělali nepořádek. Vím, že se klukům dá věřit!

ELSD II. část - skupina B

			
1. kolo 10. 12. 2010 pátek
HC Eneregie Karlovy Vary - HC AZ Haviřov 2010
HC Slovan Ústí n. Labem - HC Olomouc
HC Kladno - HC Dukla Jihlava
KLH Chomutov - HC Kometa Group
BK Mladá Boleslav - HC Letci Letňany
TJ Bílí Tygři Liberec - IHC Písek
		
2. kolo 11. 12. 2010 sobota
HC Eneregie Karlovy Vary - HC Olomouc
HC Slovan Ústí n. Labem - HC AZ Haviřov 2010
HC Kladno - HC Kometa Group
KLH Chomutov - HC Dukla Jihlava
BK Mladá Boleslav - IHC Písek
TJ Bílí Tygři Liberec - HC Letci Letňany
			
3. kolo 17. 12. 2010 pátek
HC AZ Haviřov 2010 - HC Kladno
HC Olomouc - KLH Chomutov
HC Dukla Jihlava - BK Mladá Boleslav
HC Kometa Group	- TJ Bílí Tygři Liberec
HC Letci Letňany - HC Eneregie Karlovy Vary
IHC Písek - HC Slovan Ústí n. Labem
		
4. kolo 18. 12. 2010 sobota
HC Olomouc - HC Kladno
HC AZ Haviřov 2010 - KLH Chomutov
HC Kometa Group	- BK Mladá Boleslav
HC Dukla Jihlava - TJ Bílí Tygři Liberec
IHC Písek - HC Eneregie Karlovy Vary
HC Letci Letňany - HC Slovan Ústí n. Labem
			
5. kolo 07. 01. 2011 pátek
BK Mladá Boleslav - HC AZ Haviřov 2010
TJ Bílí Tygři Liberec - HC Olomouc
HC Eneregie Karlovy Vary - HC Dukla Jihlava
HC Slovan Ústí n. Labem - HC Kometa Group
HC Kladno - HC Letci Letňany
KLH Chomutov - IHC Písek
			
6. kolo 08. 01. 2011 sobota
BK Mladá Boleslav - HC Olomouc
TJ Bílí Tygři Liberec - HC AZ Haviřov 2010
HC Eneregie Karlovy Vary - HC Kometa Group
HC Slovan Ústí n. Labem - HC Dukla Jihlava
HC Kladno - IHC Písek
KLH Chomutov - HC Letci Letňany
			
7. kolo 14. 01. 2011 pátek			
HC AZ Haviřov 2010 - HC Eneregie Karlovy Vary
HC Olomouc - HC Slovan Ústí n. Labem
HC Dukla Jihlava - HC Kladno
HC Kometa Group - KLH Chomutov
HC Letci Letňany - BK Mladá Boleslav
IHC Písek - TJ Bílí Tygři Liberec
		
8. kolo 15. 01. 2011 sobota			
HC Olomouc - HC Eneregie Karlovy Vary
HC AZ Haviřov 2010 - HC Slovan Ústí n. Labem
HC Kometa Group - HC Kladno
HC Dukla Jihlava - KLH Chomutov
IHC Písek - BK Mladá Boleslav
HC Letci Letňany - TJ Bílí Tygři Liberec
			
9. kolo 21. 01. 2011 pátek			
HC Kladno - HC AZ Haviřov 2010
KLH Chomutov - HC Olomouc
BK Mladá Boleslav - HC Dukla Jihlava
TJ Bílí Tygři Liberec - HC Kometa Group
HC Eneregie Karlovy Vary - HC Letci Letňany
HC Slovan Ústí n. Labem - IHC Písek
			
10. kolo 22. 01. 2011 sobota			
HC Kladno - HC Olomouc
KLH Chomutov - HC AZ Haviřov 2010
BK Mladá Boleslav - HC Kometa Group
TJ Bílí Tygři Liberec - HC Dukla Jihlava
HC Eneregie Karlovy Vary - IHC Písek
HC Slovan Ústí n. Labem - HC Letci Letňany
		
11. kolo 28. 01. 2011 pátek			
HC AZ Haviřov 2010 - BK Mladá Boleslav
HC Olomouc - TJ Bílí Tygři Liberec
HC Dukla Jihlava - HC Eneregie Karlovy Vary
HC Kometa Group - HC Slovan Ústí n. Labem
HC Letci Letňany - HC Kladno
IHC Písek - KLH Chomutov
		
12. kolo 29. 01. 2011 sobota			
HC Olomouc - BK Mladá Boleslav
HC AZ Haviřov 2010 - TJ Bílí Tygři Liberec
HC Kometa Group - HC Eneregie Karlovy Vary
HC Dukla Jihlava - HC Slovan Ústí n. Labem
IHC Písek - HC Kladno
HC Letci Letňany - KLH Chomutov
		
13. kolo 04. 02. 2011 pátek			
HC Eneregie Karlovy Vary - TJ Bílí Tygři Liberec
HC Slovan Ústí n. Labem - BK Mladá Boleslav
HC Kladno - KLH Chomutov
HC AZ Haviřov 2010 - IHC Písek
HC Olomouc - HC Letci Letňany
HC Dukla Jihlava - HC Kometa Group
			
14. kolo 05. 02. 2011 sobota			
TJ Bílí Tygři Liberec - KLH Chomutov
BK Mladá Boleslav - HC Kladno
HC Eneregie Karlovy Vary - HC Slovan Ústí n. Labem
IHC Písek - HC Kometa Group
HC Letci Letňany - HC Dukla Jihlava
HC AZ Haviřov 2010 - HC Olomouc
			
15. kolo 18. 02. 2011 pátek			
HC Slovan Ústí n. Labem - TJ Bílí Tygři Liberec
HC Kladno - HC Eneregie Karlovy Vary
KLH Chomutov - BK Mladá Boleslav
HC Olomouc - IHC Písek
HC Dukla Jihlava - HC AZ Haviřov 2010
HC Kometa Group - HC Letci Letňany
			
16. kolo 19. 02. 2011 sobota			
TJ Bílí Tygři Liberec - BK Mladá Boleslav
HC Eneregie Karlovy Vary - KLH Chomutov
HC Slovan Ústí n. Labem - HC Kladno
IHC Písek - HC Letci Letňany
HC AZ Haviřov 2010 - HC Kometa Group
HC Olomouc - HC Dukla Jihlava
		
17. kolo 25. 02. 2011 pátek			
HC Kladno - TJ Bílí Tygři Liberec
KLH Chomutov - HC Slovan Ústí n. Labem
BK Mladá Boleslav - HC Eneregie Karlovy Vary
HC Dukla Jihlava - IHC Písek
HC Kometa Group - HC Olomouc
HC Letci Letňany - HC AZ Haviřov 2010
		
18. kolo 04. 03. 2011 pátek			
TJ Bílí Tygři Liberec - HC Eneregie Karlovy Vary
BK Mladá Boleslav - HC Slovan Ústí n. Labem
KLH Chomutov - HC Kladno
IHC Písek - HC AZ Haviřov 2010
HC Letci Letňany - HC Olomouc
HC Kometa Group - HC Dukla Jihlava
		
19. kolo 05. 03. 2011 sobota			
KLH Chomutov - TJ Bílí Tygři Liberec
HC Kladno - BK Mladá Boleslav
HC Slovan Ústí n. Labem - HC Eneregie Karlovy Vary
HC Kometa Group - IHC Písek
HC Dukla Jihlava - HC Letci Letňany
HC Olomouc - HC AZ Haviřov 2010
		
20. kolo 11. 03. 2011 pátek			
TJ Bílí Tygři Liberec - HC Slovan Ústí n. Labem
HC Eneregie Karlovy Vary - HC Kladno
BK Mladá Boleslav - KLH Chomutov
IHC Písek - HC Olomouc
HC AZ Haviřov 2010 - HC Dukla Jihlava
HC Letci Letňany - HC Kometa Group
		
21. kolo 12. 03. 2011 sobota			
BK Mladá Boleslav - TJ Bílí Tygři Liberec
KLH Chomutov - HC Eneregie Karlovy Vary
HC Kladno - HC Slovan Ústí n. Labem
HC Letci Letňany - IHC Písek
HC Kometa Group - HC AZ Haviřov 2010
HC Dukla Jihlava - HC Olomouc
		
22. kolo 18. 03. 2011 pátek			
TJ Bílí Tygři Liberec - HC Kladno
HC Slovan Ústí n. Labem - KLH Chomutov
HC Eneregie Karlovy Vary - BK Mladá Boleslav
IHC Písek - HC Dukla Jihlava
HC Olomouc - HC Kometa Group
HC AZ Haviřov 2010 - HC Letci Letňany