Nechceme mít starosti se záchranou, chceme se prát o nejvyšší příčky, říká trenér mladších dorostenců Jiří Jungwirth

10.09.2011 / Zdeněk Drla

Třetím týmem Dukly Jihlava, který vstujpuje do nové extraligové sezony jsou mladší dorostenci. Svěřenci trenéra Jiřího Jungwirtha sehrají svůj první zápas o body v neděli 11. září na ledě Bílých Tygrů z Liberce. Právě severočeský tým má býrt podle jihlavského trenéra jedním z aspirantů na zisk titulu republikového šampiona. Přesto nejedou mladíci narození v letech 1996 a 1997 do Liberce s poraženeckou náladou. Chtějí uhrát dobrý výsledek. A nejenom v prvním zápase. „Je to fráze, ale chceme hrát co nejvýš, prát se o ty horní příčky. Nechceme mít starosti se záchranou," říká rozhodně před startem nového ročníku ELIOD extraligy mladšího dorostu trenér Jungwirth a připomíná: „V této kategorii jde o to, kluky něco naučit, aby se vyhráli, aby byli použitelní ve vyšších kategoriích".

Máte za sebou přípravné období. Jak jste spokojen s výsledky a hlavně přístupem hráčů?
Měl jsem celkem široký kádr, zhruba dvacet osm hráčů do pole, gólmany, bohužel, jenom dva. Protože nám odešel Dominik Nahodil do Sparty, bylo o postech gólmanů jasno hned na začátku. Hráči se poctivě připravovali jak v letní přípravě, tak i v předsezonním období. Utvořila se docela dobrá parta. V přípravných zápasech se ukázala kvalita, rozdělilo se to na dvě části, jednu část silnější a druhou "slabší". Přípravných zápasů jsem odehráli celkem dost, navíc jsme se účastnili dvou turnajů.

Jak jste na nich dopadli?
V Písku jsme obsadili druhé místo, v Ostravě třetí místo. V Písku jsme měli k dispozici čtyřiadvacet hráčů. Byla tam mužstva extraligová - Písek, České Budějovice a my, ligová mužstva Sparta B, Příbram a Tábor. Tady bylo vidět, že když jsme nastoupili do zápasu v silné sestavě, tak jsme hráli dobře, ligovým soupeřům jsme vždycky nějaký gól nasázeli. S Pískem jsme hráli 1:1, s Budějovicemi 2:2, když naopak nastoupilo "slabší" mužstvo, tak jsme prohrávali třeba 1:6. Bylo to vidět i při zápase se Žďárem nebo s italským týmem v Humpolci, kdy hrála "druhá vlna."

Takže hráči, kteří se nedostali do kádru tady v Jihlavě, mají vyřízené hostování nebo střídavé starty do Žďáru nad Sázavou?
Tito kluci potřebují hrát první ligu, aby se vyhráli, extraliga je na ně ještě moc. Než aby tady někde paběrkovali, tak jsem doporučil jim i rodičům, aby vzali možnost jít hostovat do Žďáru. Ale i tam se musí o místo porvat, žádné místo nemají jisté. Musí pořád makat.

O kolik hráčů se jedná?
Čtyři hráči mají hostování do Žďáru, dva mají hostování do Velkého Meziříčí, další dva mají střídavý start do Žďáru. Jeden hráč skončil s hokejem.

Do kádru se probojovalo několik nových hráčů, kteří zde byli na zkoušku a uspěli. Můžete je představit?
Z těch "cizinců" je tu Dan Salát ze Znojma, to je hráč ročníku 1996, středoškolák, který se tady v Jihlavě přihlásil na školu, chtěl sem jít už na jaře s tím, že se popere o místo v kádru. A uspěl. Navíc je to pro nás univerzální hráč. Může hrát v útoku i naskočit v obraně. Dalším hráčem je Lukáš Zayml, hráč Tábora. Je ročník 1997, takže je zde i perspektiva do budoucna. Je to velice dobře technicky vybavený hráč. Kryštof Hrala je nejmladší, je to "devadesát osmička", je to hráč z Jindřichova Hradce i když k nám přišel z Českých Budějovic. Je to bojovný typ, fyzicky dobře vyspělý. Je to perspektivní hráč. Hlavně na turnaji v Ostravě se to ukázalo, hrál tam velice dobře. Posledním příchozím je Jiří Svatuška, ten se stal se naším hráčem. Je tak trochu na hraně, ale je na tom ale lépe, než kluci, které jsem poslal do Žďáru.

foto
⇒ Trenér mladších dorostenců Jiří Jungwirth.

Letos budete znovu hrát znovu extraligovou skupinu střed. Soupeře máte asi dokonale přečtené. Bude záležet, jak kdo posílil hráči z ročníku 1997?
Přesně tak. A opět to bude silná skupina. Loni z naší skupiny vzešel republikový mistr Kometa Group, letos si dovolím tvrdit, že horkým kandidátem na mistra bude Liberec, hodně vysoko bude hrát znovu i Kometa. Tu jsme porazili na prestižním turnaji v Ostravě v zápase o třetí místo. Mezi hlavní apsiranty na titul tedy bude patřit Liberec, silné budou Budějovice, silný ročník 1997 postoupil do mladšího dorostu v Pardubicích, ty budou také silnější jak loni. Znovu se budu opakovat, pokud budou kluci plnit to, co mají, máme potenciál, abychom hráli na lepších pozicích než minulý rok.

Jak tedy chcete skočit v tabulce? Jaký máte výhled do sezony?
Je to fráze, ale chceme hrát co nejvýš, prát se o ty horní příčky. Nechceme mít starosti se záchranou. V této kategorii jde o to kluky něco naučit, aby se vyhráli, aby byli použitelní ve vyšších kategoriích. Výsledky jsou samozřejmě také důležité, ale na prvním místě je, naučit je hokej. Mají v sobě potenciál, aby se zlepšovali a hráli v horních patrech tabulky. Pokud budou makat, budou držet při sobě a gólman zachytá, máme šanci hrát v sezoně slušně.

Zmínili jsme horkého kandidáty na titul republikového šampiona Liberec, právě tam cestujete v neděli 11. září k prvnímu extraligovému zápasu. Může právě toto utkání napovědět, jak na tom jihlavský mladší dorost je?
Určitě. K utkání nejedeme jako favorité. Liberec se na svých stránkách chlubí, že jeho tým ročníků 1996 a 1997 už neprohrál nějakých padesát zápasů v řadě. Vyhráli dva předsezonní turnaje Akademií ČSLH, což jsou vlastně nejsilnější týmy v Čechách. Mají silné mužstvo poskládané z celé republiky. Mají i dobré podmínky na přípravu - tři ledové plochy. Letos budou hodně silní. Loni jsme začínali s Kometou Group, ta se stala později mistrem, letos začínáme s Libercem a ten bude podle mého názoru o mistra hrát také.

V Liberci tedy můžete jenom překvapit?
Ano, musíme vycházet z dobré obrany. Liberec hrál poslední dva roky nátlakový hokej, žádné super kombinace, ale důrazné bruslení, důrazná hra v osobních soubojích. Potom dochází k přečíslení a z nich jsou potom šance. Hraje se agresivně u obou branek. Myslím, že tak budou hrát pořád. My se ale dopředu nevzdáváme.

Budou mít možnost vaši hráči nakouknout během sezony o kategoirii výše, do staršího dorostu?
Tu šanci dostanou, musí si ji ale zasloužit. Bránit jim v tom nebudu. Musí tam jít ale za nějakou odměnu, výkonnost na to mají. Spolupráce s trenéry je v tomto směru dobrá.

A co hráči odspodu, ročník 1998?
Tady platí to samé. Máme velice dobrý ročník 1998, rád bych časem některé z nich vyzkoušel. Zkraje ročníku asi ne, protože i oni mají velice kvalitní soupeře v soutěži. Pokud bude někdo, kdo bude výrazně vyčnívat, šanci dostane hned.

ELIOD extraliga mladšího dorostu 2011/2012

Počet účastníků : 30
Počet utkání : 36-40
Hrací dny : neděle/sobota, (čtvrtek)
Systém soutěže
1. část - 30 mužstev rozděleno územně do 3 skupin („Západ“, „Střed“ a „Východ“) po 10 účastnících; ve skupinách čtyřkolově každý s každým (36 utkání); mužstva, která se ve skupinách umístí na 10. místě pro příští soutěžní ročník přímo sestupují do ELIOD ligy mladšího dorostu; pokud se na 10. místě umístí mužstvo klubu se statutem „Akademie ČSLH“, toto nesestupuje a nejvyšší mistrovská soutěž mladšího dorostu se pro příští soutěžní ročník rozšiřuje.
2. část - závěrečný turnaj o titul „Mistr České republiky v kategorii mladšího dorostu“ - mužstva umístěná ve skupinách na 1.-2. místě sehrají závěrečný turnaj o 6 účastnících (3-4 utkání); vítěz turnaje obdrží titul „Mistr České republiky v kategorii mladšího dorostu“.

Technické normy
1. V soutěži startují hráči ročníku narození 1996 a 1997.
2. Start cizinců je omezen na maximálně 1 hráče v zápise o utkání.
3. Do zápisu o utkání lze zařadit maximálně 5 hráčů ročníku narození 1998 a mladších dle čl. 219 SDŘ.