Věřím, že budeme dál vozit body z kluzišť soupeřů, říká po polovině základní části trenér Petr Vlk

25.11.2011 / Zdeněk Drla

Prvoligový ročník 2011/2012 má za sebou první polovinu základní části. Všechny týmy odehrály šestadvacet zápasů. Přední příčky tabulky jsou obsazeny tradičními týmy. Celému pelotonu vévodí Ústečtí Lvi, kteří mají pohodlný třináctibodový náskok na druhý Chomutov. Třetí je Olomouc, čtvrtá Dukla Jihlava. Oba celky ztrácí na Piráty tři body. Hlavní trenér Dukly Jihlava Petr Vlk je s výkony svého týmu spokojen, i když nachází i momenty, ze kterých se musí jeho družina poučit. "Pracujeme na sobě na každém tréninku, chceme se zlepšovat," říká šéf střídačky v rozhovoru.

Dukla má za sebou první polovinu základní části. V šestadvaceti kolech uhrála 52 bodů, což znamená průměr dva body na zápas.
Body jsou hodně důležité pro klid týmu. Naším prvořadým cílem je hrát play-off, takže v tomto směru jsem spokojený. Chceme se dostat co nejvýše - teď mluvím o základní části - a to se nám v dosavadním průběhu soutěže daří. Chceme ve sbírání bodů pokračovat dál.

Jste spokojený s výkony svých svěřenců?
Některá utkání nám nevyšla úplně tak, jak jsme si představovali, hlavně co se týče herního projevu. V konečném součtu jsou ale důležité body. Pracujeme na sobě na každém tréninku, chceme se zlepšovat.

Jihlava má druhou nejlepší obranu v lize (první je Ústí nad Labem - pozn. aut.). My a Olomouc jsme inkasovali pouze devětačtyřicetkrát. Dobře se bráníme v oslabení, například v Olomouci měl soupeř jedenáct přesilovek a využil pouze jednu, když Dukla hrála ve třech.
Na tohle jsou dva pohledy: diváci chtějí vidět ofenzivní hru, z našeho pohledu je ale důležitější hra defenzivní. Když nebudeme dostávat branky, je to prvopočátek úspěchu. Na tom pracujeme každý trénink. Nechci o tom moc mluvit, jestli dostáváme nebo nedostáváme góly. Jsme rádi, že to doposud fungovalo a věříme, že to bude takhle fungovat dál.

Gólmanská dvojice Filip Novotný Dominik Halmoši podává vyrovnané výkony. Dohromady vychytali sedm nul. Kdybyste mohl známovat jako ve škole, jakou známku by od vás dostali?
Do známkování se pouštět nebudu. Kluci odvádějí to, co od nich tým v tu danou chvíli potřebuje. To je, myslím, dostačující hodnocení. Abych je známkoval? To ne. To bych potom musel známkovat jednoho hráče vedle druhého. Chceme vystupovat a vystupujeme jako jeden tým. Jak v médiích, tak na ledě i mimo něj.

Každého účastníka první ligy jsme letos alespoň jednou porazili. Nenašli jsme recept pouze na Ústecké Lvy a Havlíčkův Brod. Proč?
Ústí této soutěži dominuje, což ukazují výsledky a tabulka. Hrají výborný kombinační, silový hokej. A Brod? Derby - to jsou vždy specifické zápasy. Neodehráli jsme dobře první utkání v Havlíčkově Brodě, tam jsme měli hodně slabý začátek. Pokud v 16. minutě prohráváme venku 0:3, tak je to špatně. To nebyl šťastný zápas. Domácí utkání s Brodem bylo víc vypjatější. Byli jsme trošku víc přemotivovaní. Chybělo nám víc klidu na hokejkách v gólových situacích. A hlavně neproměnili jsme příležitosti. A penalty, to už je loterie. Už to ale zpětně neřešíme, jdeme dopředu a nekoukáme se zpátky. Z chyb, které jsme v těch utkáních udělali, se musíme poučit. Ale abychom se v tom pitvali, to ne.

Daří se nám proti silným soupeřů, což dokládá fakt, že jsem dvakrát porazili favorizovaný Chomutov jak doma, tak na jejich ledě. Problémy nám spíše činí slabší soupeři.
S týmy z vrchních příček tabulky se hraje lépe. Přijedou sem a chtějí hrát hokej. Jiné to je, když přijede soupeř, nechci teď nikoho jmenovat, a hraje urputnou obranu a ani se nenutí do ofenzivy. Tam je vždycky potřeba dát rychlou branku, aby soupeř musel otevřít hru. V případě, že se nám to nepovede, to bývá složité, obrana je, jak jsem říkal, urputná a těžko se přes ni dostáváme.

Je něco, co vás během sezony nepotěšilo, co se vyloženě nepovedlo?
Měli jsme trochu problémy na hřištích soupeřů. V úvodu sezony jsme hráli hodně utkání venku. Pár se nám jich podařilo vyhrát, ale pak jsme měli takovou proluku, kdy jsme nepodávali ty správné výkony. Byli jsme trochu ustrašení. Každý soupeř hraje doma jinak než venku. Postupem času se to ale srovnalo a já věřím, že budeme dál vozit body z kluzišť soupeřů.

V dosavadním průběhu sezony dostalo šanci v A-týmu i několik juniorů. Jak hodnotíte jejich výkony?
Oproti loňsku je vidět, že juniorka hraje v extralize nahoře. Přichází z ní kluci, kteří jsou zvyklí vyhrávat, mají vůli jít za vítězstvím, jsou pracovití. Petr Svoboda s nimi pracuje velice dobře. Ukazují to jejich výsledky. Je samozřejmě rozdíl mezi juniorským a dospělým hokejem, ale tihle kluci mají ten přechod jednodušší, protože jsou dobře připravení. Jsou to vítězné typy. I jejich fyzická připravenost je na úrovni. Proto to mají snažší prosadit se v seniorském hokeji.

Plní mladíci všechny vaše úkoly?
S tím jsem zatím neměl problém.

Čeká nás dalších dvacet šest zápasů. S jakým cílem jdete do druhé půlky základní části? Kde chcete skončit?
Tak daleko my nekoukáme. Teď jedeme do Berouna a nachystáme se dobře na Beroun. Potom se budeme chystat na další utkání. Máme před sebou šestadvacet utkání, to ano, ale my řešíme vždy to nejbližší.

Když bude Dukla sbírat i v druhé polovině soutěže body jako doposud, měla by mít na svém kontě na konci základní části přes sto bodů... Musíme být pokorní. Přistupovat k utkáním s pracovitostí a pokorou. Nemáme důvod mít nosy nahoře. Body máme, ale je to ošemetné. Za čtrnáct dní může být všechno úplně jinak. Prvořadé je odpracovat dobře nejbližší utkání a přivést nějaké body a nachystat se na další zápas. Kolik jich bude na konci sezony, uvidíme.

Trenér Petr Vlk si při domácím zápase s Olomoucí vyžádal vysvětlení rozhodnutí hlavního rozhodčího Alexandra Pavloviče. Foto: Zbyněk Zápotočný