Hokejisté Vysočiny dvakrát vyhráli na olympiádě dětí a mládeže

31.01.2012 / Zdeněk Drla

V Moravskoslezském kraji probíhá až do konce týdne jubilejní desátá Olympiáda dětí a mládeže. Soutěž je projektem Českého olympijského výboru, který si pro spolupráci s pořádáním her vybírá jednotlivé kraje České republiky - pro rok 2012 se koná v Moravskoslezskému kraji. Celkem se olympiády účastní přes 1300 sportovců, trenérů a vedoucích výprav. Kraj Vysočina reprezentuje 74 sportovců (z toho 22 mladých hokejistů) a 23 trenérů v celkem deseti z dvanácti kategorií.
Mladí hokejisté ročníku narození 1997 porazili v barvách Kraje Vysočina v pondělí Ústecký kraj 3:0 a Královéhradecký kraj 3:1. Tři góly v těchto dvou utkáních zaznamenal jihlavský útočník mladšího dorostu Jiří Bambula.

Desátá Olympiáda dětí a mládeže byla zahájena v neděli 29. ledna. Reprezentační tým z Vysočiny čítá 23 trenérů a 74 aktivních členů, kteří zasáhnou do deseti z dvanácti disciplín. Výprava vedená vlajkonoškou Dagmarou Hromádkou, stříbrnou závodnicí z olympijských her 1984 v Sarajevu přihlížela zapálení olympijského ohně lyžařským skokanem Janem Mazochem, vnukem zesnulého Jiřího Rašky, jehož nedávný skon uctila ostravská aréna minutou ticha.

Hokejisté do 16 let z Vysočiny zasáhli do olympijských bojů v pondělí 30. ledna ve dvou zápasech. Nejdříve si poradili se soupeři z Ústeckého kraje 3:0, když góly Vysočiny zaznamenali Jiří Bambula (Dukla Jihlava) 2, jeden přidal Tomáš Nguyen (Havlíčkův Brod), ve druhém pondělním duelu přehráli Královéhradecký kraj 3:1 - góly Vysočiny: Lukáš Vala (HBR), Jiří Bambula (JIH), Tomáš Nguyen (HBR).

V úterý jsou na programu zápasy Vysočiny s Moravskoslezským (prohra 1:3) a Jihomoravským krajem, boje v základní skupině uzavřou mladíci z Vysočiny ve středu s Karlovarským krajem a výběrem Hlavního města Prahy. Ve čtvrtek a v pátek jsou na programu souboje o medaile.

Ve dvaadvacetičlenné "hokejové reprezentaci" Kraje Vysočina působí osm hráčů Dukly Jihlava: obránci Jiří Wasserbauer, Vojtěch Pražák, Daniel Dörrer a Ladislav Pospíchal, útočníci Jakub Tůma, Jiří Bambula a Lukáš Anděl a gólman Dominik Nahodil, odchovanec Jihlavy, jenž nyní působí v pražské Spartě. Hráče vedou třenéři Jiří Jungwirth (Jihlava) a Tomáš Mariška (Havlíčkův Brod).

Základní informace:

Termín: 29. 1. - 3. 2. 2012
Místo konání: Ostrava, Frenštát pod Radhoštěm, Pustevny, Bílá, Trojanovice.
Sportovní soutěže: alpské a klasické lyžování, biatlon, skoky na lyžích, severská kombinace, snowboard, lední hokej, rychlobruslení, krasobruslení a šachy.
Kulturní soutěže: fotografická soutěž a disco dance soutěž.

Další informace o Olympiádě dětí a mládeže v Moravskoslezském kraji najdete na oficiálních stránkách ODM zde.