Třetí ročník mezinárodní česko-finské hokejové školy proběhne na přelomu července a srpna

19.06.2013 / Tomáš Lysý

Přelom července a srpna bude Horácký zimní stadion patřit kempu mladých českých a finských hokejistů. V pořadí již třetí ročník International Ice Hockey School (Mezinárodní hokejové školy) navazuje na dva předešlé úspěšné ročníky, pořádané v roce 2011 a 2012. Letošní kemp, který se bude konat od 27. července do 2. srpna v Jihlavě, představil novinářům na úterní tiskové konferenci v sídle Kraje Vysočina jednatel Dukly a manažer projektu IIHS Bedřich Ščerban.

Před zahájením tiskové konference předal Bedřich Ščerban hejtmanovi Kraje Vysočina Jiřímu Běhounkovi vzácný hokejový artefakt. Tím byl originální dres bodově nejúspěšnějšího Evropana v kanadsko-americké NHL všech dob Jaromíra Jágra s jeho vlastnoručním podpisem. Dres se podařilo Dukle získat díky firmě AutoCont, významnému podporovateli mládežnického jihlavského hokeje. Poté už přišla na řadu samotná tisková konference.

DRES HRAJÍCÍ LEGENDY. Bedřich Ščerban předal v sídle Kraje Vysočina hejtmanovi Jiřímu Běhounkovi kladenský dres Jaromíra Jágra s vlastnoručním podpisem hráče, který v těchto bojuje v dresu Bostonu o nejcenější klubovou trofej planety. Foto: Zdeněk Drla

První ročník na Vysočině, loni ve Finsku

Myšlenka uspořádat česko-finskou hokejovou školu se zrodila zhruba před třemi lety. Nejen Češi, ale také Finové měli velký zájem na tom, aby byl tento projekt spuštěn. Díky významné podpoře Kraje Vysočina se tak mohl uskutečnit v roce 2011 první ročník v Jihlavě. O rok později si obě země pořadatelství vyměnily, takže se International Ice Hockey School (IIHS) pořádala v městě Pirkkala, sousedícího v těsné blízkosti známějšího Tampere. Nyní opět dochází k pravidelnému střídání pořadatelství, takže Mezinárodní hokejovou školu přivítá v termínu od 27. července do 2. srpna opět krajské město Vysočiny. „Mám tu milou povinnost informovat Vás o tom, že projekt, který jsme zakládali v roce 2011 a pojmenovali jsme ho International Ice Hockey School (Mezinárodní hokejová škola) bude pokračovat. Tehdy jsme si s finskou stranou vytyčili cíl, že uděláme první dva ročníky a pak je vyhodnotíme – jaký mají význam, zda škola splňuje, co jsme si představovali, a jestli má smysl pokračovat,“ uvedl hlavní organizátor kempu na české straně Bedřich Ščerban.

Na přelomu července a srpna roku 2011 se tak konal vůbec první ročník této akce, která nemá na klubové úrovni v České republice poměry. „Nesetkal jsem se s tím, aby jiný klub v ČR pořádal obdobnou akci. Vím, že Český svaz ledního hokeje loni pořádal podobnou akci s tím, že jí rozšířil na více zemí a dával dohromady společné soustředění hráčů z Česka, Ruska, Finska a Švédska, kdy každá země vyslala jednu pětku. Letos se to ale pořádat nebude,“ upřesnil Ščerban. Prvního ročníku se účastnilo 46 dětí, kteří byly navzájem namícháni nejen na ledě, ale i při ubytování. Úředním jazykem kempu tak byla angličtina. Někteří finští mladí hokejisté vycestovali možná poprvé do zahraničí a zcela jistě byli prvně na Vysočině. Kromě samotných třináctiletých hráčů dorazila na vlastní náklady ze země tisíce jezer do Jihlavy i skupinka šestadvaceti jejich rodičů. Ti během týdne poznávali krásy a zajímavá místa kraje, jako např. Telč, Třebíč, jihlavské katakomby či pivovar Ježek.

V roce 2012 se pak uskutečnil druhý ročník ve finském Tampere-Pirkkale. Celá akce probíhala velmi podobně. Týdenní kemp měl jasně daný program. V dopoledních hodinách absolvovali mladíci suchý trénink a trénink na ledě, odpoledne pak modelový zápas. Pořadatelé mysleli také na volný čas účastníků, kteří navštívili např. aquapark, zábavní park Sarkanniemi nebo hokejové muzeum.

Pokračování dvou úspěšných ročníků

Po skončení druhého ročníku Mezinárodní hokejové školy se obě strany pustily do vyhodnocení. Výsledek byl oboustranně pozitivní. „Došli jsme k jednoznačnému závěru, že vedle sportovního cíle je škola velice přínosná. Dětem přináší nejen zvyšování sportovní výkonnosti, ale i sociální stránku. Navazují nové kontakty, poznají nové země a jsou v kolektivu, kdy spolu musí komunikovat anglicky, protože finština a čeština jsou samozřejmě dvě naprosto odlišné řeči. Shodli jsme se na tom, že by škola měla pokračovat dále,“ prozradil jednatel Dukly Jihlava.

Ani letošní ročník tak nebude odlišný od předcházejících. Dvě namíchaná česko-finská družstva absolvují v ranních a dopoledních hodinách jak trénink na ledě, tak trénink na suchu. Odpoledne pak přijde na řadu modelový zápas vyjma jednoho dne, kdy je pro hráče připraven doprovodný odpočinkový program. Oficiální zápas v hlavní hale Horáckého zimního stadionu přijde na řadu ve středu 31. července od 16 hodin. Během týdne pak všichni hráči navštíví i dva přípravné zápasy dospělého týmu Dukly Jihlava proti Pardubicím a reprezentaci Francie. Také letos se očekává přílet rodičů finských hráčů. „Už dnes víme, že 18 rodičů z Finska chce přijet a strávit na vlastní náklady týden zde na Vysočině. My jim poskytneme informace o zajímavých místech v našem regionu, které by stálo za to navštívit,“ řekl Bedřich Ščerban.

Mezinárodní hokejovou školu 2013 opět výrazně podporuje Kraj Vysočina. „Chtěl bych zdůraznit, že pokud by Kraj Vysočina nepodporoval tuto akci, nebyli bychom schopni ji organizovat. Patří mu velké poděkování. I díky jeho podpoře se nám daří navázat spolupráci s dalšími sponzory, takže se nám podařilo naplnit rozpočet, který letos činí kolem 600 tisíc Kč,“ uvedl jednatel Dukly. „Je moc dobře, že se tato akce koná. Bez výchovy mladých hokejistů by hokej nebyl tam, kde je. Myslíme si, že tento projekt je životaschopný a proto jsme jej také podpořili. Musím poděkovat všem, kteří se Mezinárodní hokejové škole věnují. Toto je přesně ta věc, kdy se nemluví, ale pracuje. Říkat, že potřebujeme pozvednout úroveň hokeje, aniž by se dělaly nějaké konkrétní kroky, se nedá a úspěchy se nedostaví. Pokud bude zájem, připravíme pro rodiče i hráče přijetí na kraji, aby se vědělo, že je naše spolupráce velmi úzká,“ nechal se slyšet hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek.

OFICIÁLNÍ AUTO IIHS. Mezinárodní hokejová škola bude mít i svě oficiální vozidlo. S logem IIHS 2013 se bude po Vysočině prohánět Chevrolet Orlando z autosalonu Auto Dobrovolný. Foto: Zdeněk Drla

Výběr a nominace hráčů

Letošní ročník hokejové školy je určen pro ročníky 2000 a mladší. Pro mladší hlavně v případě potřeby, že pokud by nebyl dostatek talentovaných hokejistů z tohoto ročníku, je možné je doplnit hráči narozenými v roce 2001. Ti svojí výkonností v některých případech své starší kolegy převyšují. „Hráče vybíráme podle výkonnostního hlediska. To však neznamená, že pokud nějaký hráč dosáhne určitý počet kanadských bodů, měl by být automaticky nominován. Sledujeme i to, jaký má hráč přístup k hokeji a jaký je v něm talent,“ upřesnil klíč k výběru hráčů Bedřich Ščerban.

Nominace hráčů k dnešnímu dni (19.6. – pozn. aut.):
Česká republika:
Nikolas Lepeška, Jan Trávník, Matěj Daňhel, Dan Zadina, Milan Tušer, Jindřich Kardoš, Adam Najman, Miroslav Juda (všichni HC Dukla Jihlava), Tomáš Vala, Marek Tecl, Richard Cachnín, Radim Pejchal, Jakub Adam, Ondřej Hart (všichni HC Rebel Havlíčkův Brod), Jakub Kružík, Tomáš Mezlík, Lukáš Pelikán, Robin Caha, Patrik Kain, Roman Kadrnoška (SK Horácká Slavia Třebíč), Patrik Rašín, Luboš Karásek, Jan Úlovec (HHK Velké Meziříčí), Jaroslav Ludvík (HC Chotěboř), Jakub Petržílka (HC Ledeč nad Sázavou), Leoš Jambor (SKLH Žďár nad Sázavou).

Finsko: Johanes Eränen, Patrik Puistola, Daniel Marsalo, Skari Kärkimaa, Oskari Siili, Elmeri Kärkimaa, Mikael Helin, Miska Kautto, Jimi Virtanen, Sebastian Hietala, Valtteri Välimäki, Johanes Tykkyläinen, Sakari Peltoniemi, Eetu Nieminen, Christian Sippola, Tommi Reunamäki, Aleksi Veittikoski, Aleksi Suomalainen.