Mládežnické extraligové týmy Dukly čeká v následujících dnech pět domácích zápasů

24.09.2015 / Tomáš Lysý

Čtvrtým týdnem pokračují mládežnické extraligové hokejové soutěže, které se tentokrát protáhnou až do pondělního státního svátku. Čtyřdenní sled zápasů odstartují ve čtvrtek 24.9. od 18:00 junioři domácím zápasem proti Vítkovicím. V pátek 25.9. ve stejný čas začne duel staršího dorostu Dukly proti vedoucí Kometě. V sobotu 26.9. se oba týmy červenožlutých představí doma, ve 12:00 nastoupí junioři proti Kometě a v 15:15 čeká na starší dorostence celek Pardubic. Neděle a pondělí bude patřit mladšímu dorostu, který nejprve sehraje mač na ledě vedoucího Hradce Králové (12:00) a na státní svátek 28.9. od 10:30 doma přivítá Pardubice.

Domácí dvojzápas juniorů proti Vítkovicím a Kometě

Junioři Dukly Jihlava zažívají po loňské sezoně zatím poměrně vydařený restart. Zatímco v předchozím ročníku získali mladí Dukláci ve 30 zápasech základní části pouze 16 bodů, letos mají na kontě po 5 duelech hned devět bodů, což dává dohromady šesté místo. Navíc ukazují týmový duch a charakter. V prvním utkání doma proti Olomouci vyrovnali gólem 15 vteřin před koncem. Proti Zlínu na vlastním ledě dokázali vyrovnat dokonce 8,5 vteřiny před koncem a vyrovnat tak z nepříznivých 1:4 na 4:4. Na špici kanadského bodování červenožlutých je stále šestibodová dvojice reprezentantů do 18 let Pavel Kousal – Ondřej Najman (3+3). Nyní čeká Duklu domácí dvojboj proti Vítkovicím (čtvrtek 24.9.2015 v 18:00, HZS) a Kometě Brno (sobota 26.9.2015 ve 12:00, HZS).

Vítkovičtí junioři si určitě představovali, že po pěti kolech extraligy budou na lepším než na třináctém místě tabulky se získanými sedmi body. Úvodní dva zápasy sice Slezané zvládli, když si připsali dvě výhry na kluzištích soupeře – Kometu porazili 1:2 a Zlín dokonce 0:3. Jenže dobrý vstup do nejvyšší tuzemské mládežnické extraligové soutěže následně nepotvrdili doma proti Olomouci (porážka 0:5) a v nedalekém Třinci prohráli 3:2. Bodové zlepšení nastalo alespoň v posledním zápase, Kometě doma podlehli v prodloužení 2:3. Nejproduktivnějším hráčem týmu je Samuel Ollender (1+5), nejlepšími střelci týmu jsou dvougólový Dominik Kafka a Filip Kuťák.
Loňské vzájemné zápasy: Vítkovice - Jihlava 2:1, Jihlava - Vítkovice 1:4.

Kometa Brno je na tom bodově zcela stejně jako jihlavská Dukla. V šesti zápasech nasbírala devět bodů, v tabulce je však díky lepšímu skóre na místě čtvrtém. Sluší se podotknout, že týmy na třetím až devátém místě mají shodný počet devíti bodů, i to svědčí o vyrovnanosti extraligové tabulky. Brněnští si, stejně jako Jihlava, okusili všechny možné výsledky – mají dvě výhry za tři body, jednu výhru za dva body, jednu bodovou porážku a prohru po šedesáti minutách. Jihlava má Kometě co vracet, ve druhém kole totiž Brno doma přehrálo Jihlavu 4:1. K lídrům týmu patří bývalý hráč mladšího dorostu Dukly Tomáš Havránek (2+4) a čtyřgólový střelec Martin Biolek.
Posledních pět zápasů Brna: Kometa - Vítkovice 1:2, Kometa - Dukla 4:1, Zlín – Kometa 4:3 pr., Kometa - Olomouc 5:1, Vítkovice – Kometa 2:3 pr.
Letošní vzájemný zápas: Kometa Brno - Jihlava 4:1.

Starší dorost také dvakrát doma, vyzve Kometu a Pardubice

Jihlavští starší dorostenci také zažívají poměrně dobrý vstup do sezony, tím spíše, že trenér Štěpán Moravec nemůže počítat se službami právě Pavla Kousala, Ondřeje Najmana a beků Davida Váni a Vojtěcha Pražáka, kteří již nastupují v juniorech. Přesto se Dukla po šesti kolech drží na třetím místě tabulky s jedenácti body. Nic lehkého ale dorostence nyní nečeká. V pátek se střetnou s vedoucí Kometou Brno (18:00, HZS), na kterou ztrácí Jihlavští šest bodů. V sobotu pak budou bojovat s nevyzpytatelnými Pardubicemi (15:15, HZS). Vedoucím mužem týmových statistik je po šesti zápasech Vladimír Oščádal, jenž hned sedmkrát rozvlnil soupeřovy sítě a k tomu přidal dvě asistence.

Kometa Brno zažívá fantastický start sezony a zápas s Jihlavou se právem řadí mezi hlavní taháky tohoto kola NOEN extraligy staršího dorostu. Brněnští hokejisté totiž během šesti zápasů ztratili pouhý jeden bod, a to za výhru na nájezdy na ledě Hradce Králové. Jinak berou hokejisté z moravské metropole jen samé tříbodové výhry – proti Letňanům (9:1), v Mladé Boleslavi (2:3) a poté domácí vítězný hattrick – proti Liberci (2:1), proti Havlíčkovu Brodu (5:3) a proti Pardubicím (2:1). Kanadské bodování klubu ovládá po šesti zápasech žďárský odchovanec Martin Nečas (3+9), nejlepším střelcem je účastník IIHS 2011 a 2012 Martin Novák (6 gólů).
Loňské vzájemné zápasy: Jihlava se s Kometou loni v kategorii staršího dorostu nepotkala.

Pardubicím se v kategorii staršího dorostu zatím příliš nedaří. Řečí čísel – šest zápasů a jen šest bodů za dvě výhry, k tomu čtyři porážky. Dukla i Pardubice se poměrně dobře znají, v přípravě proti sobě nastoupily dvakrát a hned první kolo zajížděla Jihlava právě na led Východočechů, kde zvítězila 2:6. Po úvodních třech porážkách (s Jihlavou, v Letňanech a s Boleslaví) se Pardubickým svitlo na lepší časy, když vyhráli v Liberci a doma nad Hradcem, a v suverénním Brně si připsali těsnou porážku 2:1. Nejlepším střelcem a zároveň nejproduktivnějším hráčem je Viktor Martínek (4+3).
Letošní vzájemný zápas: Pardubice - Jihlava 2:6.

Mladší dorost jede do Hradce, o den později vyzve Pardubice

Mladší dorost Dukly minulý týden sice utnul dlouhé čekání na gól, když po 147 minutách hry bez vstřeleného gólu přerušil černou sérii Jakub Filip, jenže ke kýženým bodům to nevedlo. Jihlava byla v první třetině proti Spartě lepším týmem, jenže hostům stačili dva slepené góly a pak si již výhru pohlídali. Červenožlutí si tak další body ke čtyřem získaným nepřipsali a momentálně jim patří sedmé místo v desetičlenné tabulce. Žádná lehká práce mladší dorostence v dalších dvou zápasech nečeká. V neděli se pokusí zaskočit na soupeřově ledě vedoucí Hradec Králové (12:00), na státní svátek v pondělí 28.9. doma vyzvou další tým z východu Čech – Pardubice, a to od 10:30 na Horáckém zimním stadionu.

Mountfield HK je lídrem tabulky mladšího dorostu skupiny střed, a to naprosto zaslouženě. Hradec si postupně poradil s Havlíčkovým Brodem (4:0), s Pardubicemi (6:3), tři body si dovezli z ledu Komety (1:3), doma opět neinkasovali, a to se Žďárem (3:0) a skvělý vstup do sezony potvrdili na ledě Motoru (2:3). Na vrcholu kanadského bodování týmu je osmibodový Štěpán Novotný (4+4), nicméně celý mančaft Hradce se může opřít o výbornou obrannou hru, vždyť soupeři vsítili Hradci Králové v pěti zápasech pouhých šest branek.
Loňské vzájemné zápasy: Dukla - Hradec 0:4, Hradec - Dukla 1:0.

Mladšímu dorostu Pardubic se na rozdíl od jejich starších kolegů daří trošku více. Sezonu totiž začali devíti body z patnácti možných a drží se na čtvrtém místě extraligové tabulky skupiny střed. Úvodní dva zápasy se sice Východočechům příliš nepovedli, když doma schytali od Sparty desítku (7:10) a v dalším utkání podlehli v derby na ledě Hradce Králové 6:3, jenže pak se Pardubičtí vzchopili a hned třikrát po sobě bodovali naplno, navíc rozdílem minimálně jedné třídy. Posuďte sami – domácí výhra nad Havlíčkovým Brodem 7:1, demolice Komety Brno 12:0 a jasná výhra ve Žďáru nad Sázavou 0:5. Nejlepším střelcem týmu je osmigólový Matěj Blümel, který se usadil spolu s Tomášem Zemanem (6+5) s jedenácti body na čele kanadského bodování.
Loňské vzájemné zápasy: Pardubice - Dukla 5:3, Dukla - Pardubice 2:3.

Další zápasy jihlavské mládeže:

Liga mladšího dorostu: Jihlava B – Tábor, 28.9. ve 13:15 (HZS).
Liga starších žáků A: Kometa Brno – Jihlava, 26.9. ve 14:00 a Jihlava – Zlín, 28.9. ve 12:00 (Zimáček).
Liga starších žáků B: Jihlava – Chotěboř, 26.9. ve 13:15 (HZS).
Liga mladších žáků C: Kometa Brno – Jihlava, 26.9. ve 12:00 a Jihlava – Zlín, 28.9. v 10:00 (Zimáček).
Liga mladších žáků D: Jihlava – Chotěboř, 26.9. v 11:15 (HZS).